× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για να χαρίστε αυτά τα Χριστούγεννα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 24/12/2022

Βιβλία για να χαρίστε αυτά τα Χριστούγεννα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ της Αγγελικής Σταματακοπούλου σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις susaeta, εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με ποικιλία θεματική στα περιεχόμενα, για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του: Μικροί και μεγάλοι, κοπιάστε! Χριστούγεννα σιμώνουν! Το ρολόι χτυπάει χαρμόσυνα και μας καλεί να μαζευτούμε για παραμύθια και τραγούδια! Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη αφορμή για να γιορτάσουμε τη γέννηση, τη δημιουργία, τα νέα μας όνειρα. Μέσα από έθιμα, αινίγματα, παιχνίδια, θρησκευτικές ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παραμύθια, θα αναβιώσουμε τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ψάλλουμε τα κάλαντα και θα δημιουργήσουμε τις πιο γλυκές οικογενειακές αναμνήσεις, που μοσχοβολούν μελομακάρονα, βουτυράτους κουραμπιέδες και μελωμένες δίπλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

7 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (από την σειρά 7 Ιστορίες), για παιδιά από 3 ετών, είναι ένα βιβλίο όπως ακριβώς μας λέει ο τίτλος του με 7  Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες θα έλεγα ιστορίες. Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Εφτά πανέμορφες ιστορίες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, θα σας κρατήσουν συντροφιά καθώς θα περιμένετε τα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΦΟ ΤΟΥ ΑΙ- ΒΑΣΙΛΗ, για παιδιά από 3 ετών, με σκληρό εξώφυλλο και σελίδες και πολλές εκπλήξεις μέσα στα κλειστά παραθυράκια του που καλούνται να ανοίξουν τα μικρά χεράκια! Η ιστορία χαριτωμένη και απλή, όπως και η εικονογράφηση στο βιβλίο, των Εμμανουέλ Ρε και Φαμπιάν Οκτό Λαμπέρ, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Περιγραφή από το εξώφυλλο του: Ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται για το ταξίδι του, αλλά… πού μπορεί να πήγε ο σκούφος του; Μήπως τον πήρε ο αέρας; Μήπως τον έκρυψε κάποιο ξωτικό; Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί, γρήγορα… Χριστούγεννα χωρίς σκούφο δεν έχουν ξαναγίνει!
Ένα όμορφο βιβλίο με παραθυράκια που σε περιμένουν να τα ανοίξεις, για να ανακαλύψεις όλες τις εκπλήξεις που κρύβει το σπίτι του Αϊ-Βασίλη!

 

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ του Κώστα Σπυρόπουλου, γιου του γνωστού σε όλους μας τεχνίτη του θεάτρου σκιών, Θανάση Σπυρόπουλου, που συνεχίζει την παράδοση του καραγκιοζοπαίχτη. Σε μορφή κόμικς, σε σκίτσα και διασκευή του Άκη Μελάχρη κυκλοφορεί το βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και με φιγούρες δώρο, (για παιδιά από 5 ετών). Υπάρχουν και άλλα βιβλία σε αυτή τη σειρά για όσους αγαπάτε τον λαϊκό αυτόν ήρωα, τον Καραγκιόζη, που συγκινεί και σήμερα μικρούς και μεγάλους. Ας δούμε την περιγραφή του συγκεκριμένου από το οπισθόφυλλό του: Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Καραγκιόζης κάνει τα θελήματα του κύριου Σκορδαλιά, προκειμένου να κερδίσει λίγα χρήματα για την οικογένειά του. Ο πολύ πλούσιος και πολύ τσιγκούνης Σκορδαλιάς νοιάζεται για ένα μόνο πράγμα στη ζωή του: πώς ν’ αυγαταίνει τα χρήματά του. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει τόσο πολύ ούτε η ευτυχία της ίδιας του της κόρης. Και φθάνει η παραμονή των Χριστουγέννων! Ο κύριος Σκορδαλιάς τρέμει από τον φόβο του, επειδή γνωρίζει ότι, όπου να ’ναι, θα έρθουν οι καλικάντζαροι και ανησυχεί πως θα του αρπάξουν τα χρήματά του. Ενώ ο Καραγκιόζης για το μόνο που ανησυχεί, είναι μήπως αρπάξουν τον ίδιο. Άραγε τι πρόκειται να συμβεί; Θα έρθουν οι καλικάντζαροι στο σπίτι του κύριου Σκορδαλιά, και αν ναι, πώς θ’ αντιδράσουν ο ίδιος μα και ο Καραγκιόζης; Τελικά, θα καταφέρουν αυτοί και η οικογένειά τους να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και πώς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ είναι ένα αγαπημένο και κλασσικό έργο, που κάθε χρόνο είναι μέσα στις επιλογές μας! Στην έκδοση τούτη από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ έχουμε την ματιά της Τζαν Μπρετ, πάνω στο έργο, σε μια πραγματικά παραμυθένια εικονογράφηση, σε μετάφραση της Χριστίνας Λεβέντη. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του: Όταν η Κλάρα και ο αδερφός της ο Φριτς έλαβαν έναν χριστουγεννιάτικο Καρυοθραύστη ως δώρο από τον θείο τους, η Κλάρα αισθάνθηκε αμέσως κάτι μαγικό. «Μοιάζει με αληθινό αγόρι», είπε μαγεμένη, «μοιάζει να έχει ταξιδέψει από ένα μέρος μακρινό και μαγικό».
Αυτό που αισθάνθηκε η Κλάρα είναι η απαρχή μιας επικής περιπέτειας για την Κλάρα και τον Καρυοθραύστη. Μπαίνουν στο ερμάριο, μαζί στη μάχη με τους ποντικούς (μία γενναία κίνηση θα κρίνει την έκβασή της) και τελικά φτάνουν στη μαγική γη της Πριγκίπισσας του Χιονιού.
Η Τζαν Μπρετ, με έναν ξεχωριστό δικό της τρόπο, αγκαλιάζει την ιστορία, την τοποθετεί στη χιονισμένη Ρωσία και προσθέτει μαγικές πινελιές στα πολυαγαπημένα στοιχεία της διάσημης παράστασης μπαλέτου.
Μακάρι αυτό το βιβλίο να γίνει η χριστουγεννιάτικη παράδοση στις οικογένειες που αγαπάνε το μπαλέτο, αλλά και όσες θέλουν να γνωρίσουν την κλασική αυτή ιστορία.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ του John Hirst, μετάφραση Ελένη Λούση, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για όσους θέλουν ένα βιβλίο διαφωτιστικό, συμπυκνωμένο και εύπεπτο για την μελέτη της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. (Υπάρχει και σε audiobook). Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος Αυστραλός ιστορικός, John Hirst, αξιοποιώντας χάρτες, διαγράμματα και εικόνες, προσφέρει μια οξυδερκή αλλά και χιουμοριστική καταγραφή της εξέλιξης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Οργανωμένο σε κεφάλαια, το βιβλίο καλύπτει ποικίλες πτυχές της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τις μορφές διακυβέρνησης, την προέλευση και τον πλούτο των γλωσσών, τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ παπών και αυτοκρατόρων ως τις επιδρομές και τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ηπείρου.
Το βιβλίο που θα διαβάσετε σε ένα απόγευμα, αλλά θα το θυμάστε μια ζωή.

 

*Η  Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου