× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με την ΝΕΛ

Τότε που η εταιρεία μάζευε ρούχα και παιχνίδια για τους απόρους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/12/2022

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με την ΝΕΛ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 η ΝΕΛ (Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου) ανακοινώνει «Συγκέντρωση ρούχων και παιχνιδιών για τους συναθρώπους μας που έχουν ανάγκη!» μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία για τα δεδομένα της ΝΕΛ που έδειχνε αλλαγή φιλοσοφίας της διοίκησης αλλά και αλλαγή του οικονομικού κλίματος της εποχής.

Το δελτίο Τύπου που γνωστοποιεί την πρωτοβουλία αναφέρει:
«Η NEL Lines υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00, θα συγκεντρώσει είδη ιματισμού, ρούχα, παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνει στο πλοίο European Express, που θα βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης και τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν, θα διανεμηθούν με την ευλογία και τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κυρίου Ιακώβου.

Οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, με χριστουγεννιάτικη μουσική και διασκεδαστικές δραστηριότητες!
Η NEL Lines, γνωρίζοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβιώσεως, στηρίζει το σημαντικότατο έργο της εκκλησίας, προσπαθώντας να προσφέρει χαμόγελα και μία σπίθα ελπίδας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, γεμάτο ανθρωπιά, παρηγοριά και αγάπη για τον συνάνθρωπο».


Η κορύφωση της οικονομικής κρίσης

Το 2012 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, τα πρωτόγνωρα -για τις νεότερες γενιές- μέτρα λιτότητας οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη χρονιά χάνουν τη δουλειά τους, είτε βγαίνουν στην ανεργία είτε υποχρεώνονται να κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις που διατηρούσαν επί δεκαετίες. Παράλληλα το 2012 η ΝΕΛ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομικά κατάσταση, η εταιρεία πιέζεται από τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια, από τις ανταγωνίστριες ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του βορείου Αιγαίου και φυσικά από το γενικότερο οικονομικό κλίμα που οδηγεί σε μείωση των εσόδων της.

Η καμπάνια της ΝΕΛ σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μυτιλήνης ήταν μια προσπάθεια η εταιρεία να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον για τους κατοίκους της Λέσβου και να τονίσει την σύνδεση της εταιρείας με το νησί της Λέσβου.
Η ΝΕΛ είχε ξεκινήσει ως μια από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λαϊκής βάσης, που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λέσβου αρχικά με τον Πειραιά και στην συνέχεια με τον Θεσσαλονίκη. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λαϊκής βάσης ήταν δημιούργημα των δεκαετιών 1960 – 1970, από τους οικονομικά ισχυρούς παράγοντες των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου. Οι υπηρεσίες που πρόσφεραν οι παλαιότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες ήταν πολύ κατώτερες των αναγκών και σε καμία περίπτωση σε μπορούσαν να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη των νησιών.

Τα σαλόνια των πλοίων της ΝΕΛ επί δεκαετίες φιλοξενούσαν δεξιώσεις και γιορτές τις εορταστικές περιόδους που γίνονταν θέμα συζήτηση επί εβδομάδες στην κοινωνία της Μυτιλήνης. Ήταν οι εποχές που στους πολιτικούς κύκλους της Λέσβου φανερά λέγονταν πως η ΝΕΛ στις εκλογές βγάζει βουλευτή. Όλα αυτά το 2012 αποτελούσαν παρελθόν, η ΝΕΛ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε πάψει να είναι εταιρεία λαϊκής βάσης καθώς είχε μπει στο χρηματιστήριο. H ανακοίνωση για την συλλογή ρούχων και παιχνιδιών τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2012 εκτός όλων των άλλων ήταν και μια βίαιη προσαρμογή στην νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί στην χώρα και στο νησί της Λέσβου.


Βάλε το μηχανάκι στο πλοίο τσάμπα

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 2012 η ΝΕΛ θα ανακοινώσει μια νέα προσφορά προς το επιβατικό κοινό των πλοίων της που έχει προορισμό την Χίο και την Μυτιλήνη. Ο τίτλος του δελτίου τύπου έχει ως εξής:
«Δωρεάν τα μηχανάκια προς Χίο και Μυτιλήνη» αναφέρει το δελτίο τύπου και εξηγεί: «Φέτος τον χειμώνα η NEL Lines συνεχίζει τις πολύ δελεαστικές προσφορές προς τους αγαπημένους σας προορισμούς.
Ταξιδέψτε μαζί με τη μοτοσυκλέτα σας από 30 Δεκεμβρίου 2012 στη γραμμή Πειραιά – Χίου - Μυτιλήνης και επωφεληθείτε από την super προσφορά αφού το μηχανάκι σας «συνοδεύει» εντελώς δωρεάν!»
Η σχετική φωτογραφία – ηλεκτρονική αφίσα που συνοδεύει το δελτίο Τύπου εξηγεί πως η προσφορά ισχύει και για τις μοτοσυκλέτες. Εμπορικά με την προσφορά αυτή η ΝΕΛ επιδίωξε να κερδίσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές που σπούδαζαν εκτός Λέσβου. Παράλληλα ήταν ακόμη μια προσπάθεια η εταιρεία να τονίσει στον τοπικό της χαρακτήρα.
Λίγα χρόνια αργότερα τα πλοία της ΝΕΛ έπαψαν να ταξιδεύουν στο Αιγαίο.



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υγεία, ακτοπλοϊκό, ΦΠΑ, στις συζητήσεις του Ιάσονα Πιπίνη

Επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού στη Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση με την παραχώρηση του λιμανιού της Μυτιλήνης στο ΤΑΙΠΕΔ

Κάθετα και απολύτως αντίθετοι με οποιαδήποτε ανάμειξη του ΤΑΙΠΕΔ στο σχεδιασμό των χρήσεων και των δράσεων του λιμανιού της Μυτιλήνης δηλώνουν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τουλάχιστον 78 οικογένειες με παιδί στο φάσμα του αυτισμού στη Λέσβο

Χάρη στις δράσεις των 6 χρόνων «Συνεξέλιξης», δημιουργήθηκαν δομές, ήρθε οδοντίατρος ΑμεΑ- Τι μας είπε η Α. Σκούρτσου για την 4η Ποδηλατάδα της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η δημοτική αρχή Κύτελη, δεν βελτίωσε τη ζωή των πολιτών»

Σε ζητήματα που αφορούν στο Δήμο αλλά και στις εθνικές εκλογές που έρχονται αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Νίκη Τσιριγώτη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Κώστας Μίσσιος

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο άνθρωπος που κατέγραψε το σύνολο της Λεσβιακής γραμματείας
ΘΕΑΤΡΟ

«Γιατί τέτοια απαξίωση στο θέατρο, κύριε Τσακίρη;»

Δήλωση της Βάσως Χοχλάκα, υποψήφιας βουλεύτριας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την άρνηση παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κατά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απονεμήθηκε στη Συνύπαρξη το βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Διασωληνώθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ασθενής με επιπλοκές της νόσου
ΑΓΟΡΑ

Ερημώνει η Προκυμαία της Μυτιλήνης...

Άλλο ένα μαγαζί έκλεισε σήμερα στην οδό Κουντουριώτη που από κέντρο αναφοράς της πόλης μετατρέπεται σταδιακά σε έρημο δρόμο
ΑΓΟΡΑ

Ακυρώθηκε το δρομολόγιο του «Πελαγίτη» γιατί κρίθηκε ασύμφορο

Καταγγελία από τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανώλη Κωνσταντιδέλλη για ακύρωση δρομολογίου του πλοίου με το αιτιολογικό ότι είχε μόνο 40 φορτηγά και δεν σύμφερε η μετακίνηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλεσαν στον πέτρινο χειρόμυλο

Έπλασαν κουλουράκια τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, που ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο Παλαιοχωρίου