× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας λάκκος με το όνομα του Σπύρου Γαληνού;

Η δημοτική αρχή Κύτελη «ξεπλένει» την κατασυκοφάντηση του πρώην Δημάρχου από τα στελέχη της δίνοντας το όνομα του σε ένα έργο που η ίδια δεν μπορεί να κατασκευάσει και που ο Σπύρος Γαληνός ονειρεύτηκε, σχεδίασε και πέτυχε τη χρηματοδότηση του

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 27/12/2022

Ένας λάκκος με το όνομα του Σπύρου Γαληνού;

Δε ξέρω τι λέτε εσείς αλλά η νήσος των λωτοφάγων της Ομηρικής Οδύσσειας κάποιοι με σιγουριά φαίνεται πως πιστεύουν ότι είναι η Λέσβος. Ετούτο το νησί θεωρούν πως είναι η λωτοφαγίτιδα νήσος με το μυθικό, φιλόξενο και ειρηνικό λαό της ελληνικής μυθολογίας που κάτι περίεργο κατανάλωνε με αποτέλεσμα να ξεχνάνε και μονίμως να ζούνε σε μια ειρηνική απάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή δημοτική αρχή της Μυτιλήνης με Δήμαρχο το Στρατή Κύτελη πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε όσους θεωρούν τη Λέσβο και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Δήμου Μυτιλήνης λωτοφάγους. Πολίτες που ξεχνούν εύκολα, μονίμως απαθείς, πρόβατα που εύκολα άγονται και φέρονται από κάποιο βοσκό κι ένα τσομπανόσκυλο που γαυγίζει.... στον αέρα.

Δεν εξηγείται αλλιώς το χθεσινό, χριστουγεννιάτικο κάμωμα της σύμφωνα με το οποίο «ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του ναυταθλητή και Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο το υπό κατασκευή Δημοτικό μας κολυμβητήριο στα Θερμά να ονομαστεί Κολυμβητήριο ‘Σπύρος Γαληνός’». (σ.σ. σημειώστε ετούτο το «Θερμά» δεν το έγραψα εγώ κατά λάθος).

Το «υπό κατασκευή» κολυμβητήριο θα ονομαστεί κολυμβητήριο «Σπύρος Γαληνός» και με ετούτο το πυροτέχνημα πάει ξεμπέρδεψε ο Στρατής Κύτελης για όλα. Για το Γαληνό που τα στελέχη του κατασυκοφαντούσαν ανά τας οδούς και τας ρύμας της πόλης ως τον άνθρωπο που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντας μιας ΜΚΟ που είχε φτιάξει και μάλιστα στο όνομα του γιού του (!!!) «έφερνε τους λαθρομετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις προεκλογικές (τις οποίες και προσωπικά ο κ. Κύτελης αλλά και συνολικά η Νέα Δημοκρατία «λούστηκε» μετεκλογικά) συνεργασίες με την τοπική ακροδεξιά. Για τις δηλώσεις που ακόμα «κολυμπάνε» στο αχανές διαδίκτυο του Στρατή Κύτελη εκείνο το Μάρτιο του 2019 λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στα «εγκαίνια» του σταυρού στου Απελή δίπλα σε εκείνους που στοχεύοντας σε έναν άλλο σταυρό αυτόν στα ψηφοδέλτια μεταξύ αυτών και σε αυτό του Στρατή Κύτελη, δίχασαν την τοπική κοινωνία.

Για, για, για... Για να απαξιωθεί ο Σπύρος Γαληνός και να μην είναι ξανά υποψήφιος όπως παρά την αρρώστια του που στο μεταξύ είχε κάνει την εμφάνιση της, κουβεντιαζόταν. Μα και για να απαξιωθεί και το έργο του Σπύρου Γαληνού που κράτησε το νησί όρθιο μέσα στην κοσμοχαλασιά της προσφυγικής κρίσης. Να απαξιωθούν κοντά σε αυτόν και οι άνθρωποι του, οι συνεργάτες του.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα προεκλογικά να απαξιωθεί και το έργο του κολυμβητηρίου.
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο ακόμα του 2016, όταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος Συναδινός αποδέχθηκε το αίτημα της Δημοτικής αρχής του Σπύρου Γαληνού και ενέκρινε τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Ακολούθησε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιτήρησης από την Τρόικα που είχε εγκαταστήσει στην Ελλάδα η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου. Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη και την δημοτική αρχή του Σπύρου Γαληνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μετά;

Μετά γίναν οι εκλογές, το έργο ήταν κουτσό, ήταν στραβό, είχε λάθος προσανατολισμό, δε ξέρω και ‘γω τι άλλο....

Πλην όμως «Έπειτα από σκληρή δουλειά και προετοιμασία για την ολοκλήρωση των μελετών, καταφέραμε να φτάσουμε στο στάδιο της δημοπράτησης. Το νέο Κολυμβητήριο αποτελεί έναν από τους σημαντικούς στόχους της παρούσας δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια η Μυτιλήνη και η Λέσβος έχουν μείνει χωρίς χώρο άθλησης για τους κολυμβητές μας» είχε σπεύσει να δηλώσει το Σεπτέμβριο του 2020 ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης Στρατής Τζιμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι εργασίες στα Θέρμα θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθούν σε 25 μήνες». Τι είχε προαναγγείλει ο Στρατής Τζιμής της δημοτικής αρχής Κύτελη; Ότι τέτοιες μέρες, στις αρχές του 2023 το κολυμβητήριο θα ήταν έτοιμο. Τελικά το έργο του κολυμβητηρίου συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021, με συμβατικό προϋπολογισμό 2.730.348,38 ενώ η εκτιμώμενη δαπάνη σύμφωνα με τη μελέτη ήταν 4.999.911,79! Αρχές του 2022 ξεκίνησε...

Πλην όμως ο πρώτος λογαριασμός του εργολάβου για αυτό, ύψους 170.000 ευρώ έμεινε απλήρωτος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού! Πως και γιατί ο Θεός και η ψυχή τους!

Ο εργολάβος απλήρωτος όντας διέκοψε τις εργασίες του, ο Στρατής Κύτελης και οι συνεργάτες του αποκαλούσαν «λαϊκιστές που πρέπει να ντρέπονται για αυτό» όσους εξέφραζαν τις ανησυχίες τους, για να έλθει στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης, πρόταση για συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του όποιου έργου έχει γίνει στο κολυμβητήριο αφού ο εργολάβος... αποχωρεί! Οσονούπω για το λάκκο που άφησε ο εργολάβος στα Θέρμα για να γλυτώσει τη διαφαινόμενη οικονομική του καταστροφή, θα έρθει για έγκριση και ποσό που θα ζητάει ο εργολάβος ως αποζημίωση.

Για την ιστορία ας σημειώσουμε πως ο άνθρωπος δικαιούται αποζημίωση έως 5% επί του προϋπολογισμού του έργου επειδή ο Δήμος είναι αυτός που σύμφωνα με το νόμο ευθύνεται για την καταγγελία της σύμβασης, αφού δεν πλήρωσε τον εργολάβο μέσα στις προθεσμίες που ορίζονταν από τη σύμβαση!

Κι ενώ το κολυμβητήριο ξεχάστηκε, η προοπτική του πέρασε στις καλένδες μαζί με τόσα και τόσα άλλα έργα που ανακοινώθηκαν και οι μακέτες τους προβλήθηκαν όμως από κάποια πρόθυμα προς τούτο τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήρθε η είδηση του χαμού του Σπύρου.

Του ξεχασμένου στο σπίτι του, Σπύρου που με την οικογένεια του δίπλα του έδινε τη δική του μάχη με τον καρκίνο.

Και λίγες ώρες μετά το ξόδι του το απομεσήμερο της παραμονής των Χριστουγέννων, την επομένη των Χριστουγέννων πρωί πρωί, μέρα αργίας πάει να πει δούλεψε το γραφείο τύπου του Δήμου και έκανε γνωστό ότι «ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του ναυταθλητή και Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο το υπό κατασκευή Δημοτικό μας κολυμβητήριο στα Θερμά να ονομαστεί Κολυμβητήριο ‘Σπύρος Γαληνός’».

Ποιο υπό κατασκευή «δημοτικό κολυμβητήριο» κ. Δήμαρχε και οι μαζί με εσένα;
Ο λάκκος στα Θέρμα που εγκατέλειψε ο απλήρωτος χάρη στις «άριστες» πρακτικές σας και τους «άριστους» σχεδιασμούς σας, προτείνεται να ονομαστεί με το όνομα του Σπύρου Γαληνού.

Αλλά επιτέλους πιστεύεται ότι τόσο μα τόσο πολλούς «λωτούς» τρώμε σε ετούτον τον τόπο;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*