× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Την Δευτέρα η δίκη για τα 142 χρόνια φυλακής

Στο Εφετείο Μυτιλήνης εκδικάζεται η υπόθεση για την οποία έγινε μεγάλη πολιτική καμπάνια από τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2023

Την Δευτέρα η δίκη για τα 142 χρόνια φυλακής

Την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου εκδικάζεται η υπόθεση για την οποία πραγματοποίησε  εκστρατεία ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου με πρωταγωνιστή τον Μοχαμάντ ο οποίος βοήθησε 33 ανθρώπους στη θάλασσα και καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αφορά στον νόμο 4251/2014, που υπαγορεύει ότι όποιος βρίσκεται στο πηδάλιο του σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής, σε χρόνο φυλάκισης ίσο με 3 έτη ανά επιβάτη και επιπλέον 15 έτη ανά άτομο που ενδεχομένως χάσει τη ζωή του κατά το ταξίδι. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα όσα ερεύνησε η ομάδα του Στέλιου Κούλογλου είναι μόνο το 2019, να οδηγηθούν στις ελληνικές φυλακές 1905 άτομα, έπειτα από δίκες που διαρκούν κατά μέσο όρο 28 λεπτά συχνά γίνονται χωρίς την παρουσία μεταφραστή και με μέση ποινή τα 44 χρόνια. Παρά την πανδημία και τα lockdown παγκοσμίως, ο αριθμός τους στις αρχές του 2022 αυξήθηκε σε 2.282. Η ομάδα των καταδικασμένων «διακινητών» στις ελληνικές φυλακές είναι η δεύτερη πληθυσμιακά κατηγορία κρατουμένων.

Η πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από διασώστες είναι άλλη: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πραγματικός διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο, αφού πρώτα δώσει -συχνά υπό την απειλή όπλου- το πηδάλιο σε έναν άτυχο πρόσφυγα που βρίσκεται κοντά του. Όταν η Ακτοφυλακή εντοπίσει τη βάρκα, ο άτυχος που βρέθηκε στο τιμόνι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως ο διακινητής.

Για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Κούλογλου, έχει οργανώσει τη διεθνή πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», που υποστηρίζεται από περισσότερους από 2000 ευρωβουλευτές, οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας, ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν σε εφέσεις ως μάρτυρες υπεράσπισης, είχε διοργανωθεί μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στη Λέσβο, ενώ κάποιες υποθέσεις παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν και αυτές του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι, ο οποίος μάλιστα ήρθε μαζί με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό παιδί τους. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια ο καθένας πρωτοβάθμια, και η έφεσή τους αναβλήθηκε ήδη δυο φορές τον περασμένο Μάρτιο και μια ακόμη τον Απρίλιο. Την, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου δικαιώθηκαν: η απόφαση ήταν αθώωση του Ακίφ από κάθε κατηγορία, ενώ η κάθειρξη του Αμίρ μετατράπηκε σε φυλάκιση 8 ετών, αλλά αποφυλακίζεται γιατί έχει εκτίσει το απαραίτητο μέρος της ποινής του.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου