× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/11/2019

Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης το ψήφισμα για την διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατήργησε αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ο Πρόεδρος, o Αντιπρόεδρος και τα μέλη, όλοι ήταν άμισθοι εθελοντές και η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης δεν επέτρεψε κανέναν διάλογο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που την πήραν πώς λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του πριν από σχεδόν 40 χρόνια και πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η κίνηση αυτή για τον Οργανισμό και για το έργο που επιτελεί.

Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ είναι η συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, με κορωνίδα την εκλογή της διοίκησης του Οργανισμού. Η αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής δομής κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα και εισάγει την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση.Αναλυτικά το ψήφισμα για το ΚΕΘΕΑ που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής: «Στη Μυτιλήνη σήμερα 21 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:30 στα γραφεία του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, Ερμού 311, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικογένειας Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης συγκαλέστηκε έκτακτα με αφορμή την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο.

Το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεσή του στην αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά, με νομοθετικά αδόκιμο τρόπο και, το σημαντικότερο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την σκοπιμότητά της.
Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής κατά των εξαρτήσεων στη χώρα μας.
Η λειτουργία του και οι δομές του δεν αφορούν μόνο τους χρήστες και τους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, αλλά και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.
Το ΚΕΘΕΑ είχε και αποτελεσματικότητα στην δράση του και μετρήσιμο έργο ως αυτοδιοικούμενο ΝΠΙΔ, με συμμετοχικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υπό την εποπτεία του κράτους.
Απευθύνεται σε ένα ευάλωτο κοινό, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει επιστημονική και διοικητική επάρκεια και την ευελιξία να προσαρμόζεται στις αλλαγές.
Ως φορέας χρηματοδοτούμενος από το κράτος, βρίσκεται υπό τον έλεγχό του και εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό κατά των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένα, στο υπάρχον Δ.Σ. 2 μέλη είναι διορισμένα από το Υπουργείο Υγείας και από το ΙΕΠ. Επίσης, ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει επιμελώς τους ετήσιους απολογισμούς για το κλινικό έργο και τη διοικητικο-οικονομική του διαχείρισή του. Ο αυτοδιοικούμενος αυτός Οργανισμός στη σχεδόν 40χρονη λειτουργία του αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, τα χρέη και την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας που μαστίζουν τον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και όχι μόνο.
Το υπάρχον μοντέλο του ΚΕΘΕΑ θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους, το δε εθελοντικό Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι δημοκρατικά εκλεγμένο διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία.
Η αλλαγή αυτού του μοντέλου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φροντίδα των θεραπευόμενων, αύξηση του κόστους και μείωση της συνολικής αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, αποκοπή του από την κοινωνία και αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου, με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.
Ως πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, ως γονείς που δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την απεξάρτηση των παιδιών μας ζητάμετη δικής σας ομόφωνη έγκριση με ψήφο υποστήριξης στο ΚΕΘΕΑ για τη μη κατάργηση του αυτοδιοίκητου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη