× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σήμερα η δίκη των 24 κατηγορουμένων για κατασκοπεία

Τι δήλωσε για τη σημερινή δίκη στο «Ν» η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Σάρα Μαρτίνι και ο κατηγορούμενος διασώστης Σον Μπίντερ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/1/2023

Σήμερα η δίκη των 24 κατηγορουμένων για κατασκοπεία

Σήμερα ξεκινάστο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους, Έλληνες και ξένους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται στο πλευρό εθελοντών διασωστών, του 28χρονου Γερμανού διασώστη δύτη, Σον Μπίντερ, ένας από τους κατηγορούμενους και της Σύριας Σάρα Μαρντίνι, επίσης κατηγορούμενη, αλλά με απαγόρευση εισόδου στη χώρα και απόρριψη για 8η φορά του αιτήματός της να παραστεί στη δίκη της.

Τι είπε η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γλυκερία Αράπη ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM και τον Θράσο Αβραάμ, χτες Δευτέρα:

Η Σάρα Μαρτίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στον καταυλισμό της Μόριας και το ταξίδι της στην Ευρώπη (δείτε εδώ την ολυμπιακή νίκη της), η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά. Και οι δυο τους, μας είπε ο Μπίντερ σε συνάντευξή του στα τέλη του 2021 είχαν καλές σχέσεις με τις Αρχές. «Είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά», μας λέει.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Επειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιό της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.

Ο Σον Μπίντερ καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Δ. Α αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Η αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της». 

Δείτε τι μας είχε πει ο Σον Μπίντερ τον Νοέμβριο του 2021 για τη σημερινή δίκη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τουλάχιστον 78 οικογένειες με παιδί στο φάσμα του αυτισμού στη Λέσβο

Χάρη στις δράσεις των 6 χρόνων «Συνεξέλιξης», δημιουργήθηκαν δομές, ήρθε οδοντίατρος ΑμεΑ- Τι μας είπε η Α. Σκούρτσου για την 4η Ποδηλατάδα της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Να απευθυνθούμε στο υπουργείο Παιδείας, Κύριε Βούλγαρη;»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Συκαμνιάς, Ν. Βεμβέτσου επιμένει ότι «δεν πρέπει να κλείσει το σχολείο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απονεμήθηκε στη Συνύπαρξη το βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Διασωληνώθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ασθενής με επιπλοκές της νόσου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλεσαν στον πέτρινο χειρόμυλο

Έπλασαν κουλουράκια τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, που ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο Παλαιοχωρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Καλάθι της Αγάπης» εν όψει του Πάσχα

Καλούνται πολίτες και επιχειρήσεις να συνδράμουν στη δράση του Ερυθρού Σταυρού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το μόνο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ευρώπη «έρχεται» στη Λέσβο

Η ΚοινΣΕΠ «Κανένας Μόνος» συστήνει τη ΒΙΟΜΕ από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά

Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

76 στους 89 ενίστανται για την επιλογή διευθυντών!

Αλχημείες και αυθαιρεσίες με μόνο γνώμονα την εφαρμογή της αξιολόγησης καταγγέλλει επί της διαδικασίας η ΕΛΜΕ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Νέες συσκευές για ασθενείς με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα

Αντικαθίσταται με νέο, σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για τη ζωντανή μουσική

Παράβαση βεβαίωσε η αστυνομία σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος της Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε...»

Στις 2.110 ο πληθυσμός των μεταναστών και προσφύγων μόνο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Στις 2.274 ο πληθυσμός τους σε όλη τη Λέσβο, όσος σε όλα τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου