Αλλα 14 «κίτρινα» σπίτια στα χωριά του Λεπετύμνου
Όλες οι ειδήσεις για τις επιπτώσεις του σεισμού της 7ης Ιανουαρίου. Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία στη δυτική Λέσβο, δυο φορητοί σεισμογράφοι σε Κάπη και Μόλυβο ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2023

Στα 33 ανέρχονται πλέον τα «κίτρινα» σπίτια, δηλαδή αυτά που επλήγησαν από τη σεισμική διεργασία που ξεκίνησε τα χαράματα της 7ης Ιανουαρίου στη βόρεια Λέσβο και όπως αποδείχτηκε χρειάζονται επισκευή. Χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) στα χωριά της Πέτρας, του Υψηλομετώπου και της Στύψης, βρέθηκαν 14 κτίσματα με προβλήματα και χαρακτηρίσθηκαν «κίτρινα» στο σύνολο των 54 ελέγχων.
Στα παραπάνω αν προστεθούν τα 19 «κίτρινα» σπίτια που διαπιστώθηκαν κατά τους 109 στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη που πραγματοποιήθηκαν προχθές Τρίτη, έχουμε τα 33 «κίτρινα» σπίτια επί των 163 ελεγμένων κτηρίων που αναφέρθηκαν με ζημιές.
Πάντως οι έλεγχοι συνεχίζονται και σήμερα από κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε του Ελληνικού Δημοσίου) με αυτοψίες σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια.
Στο μεταξύ από σήμερα ξανανοίγουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο δυτικής Λέσβου με κλειστά να παραμένουν προκειμένου να ελεχθούν επισταμένα και να επισκευασθούν άμεσα τα παρακάτω: Δημοτικό Συκαμνιάς, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Άγρας, Νηπιαγωγείο Λεπετύμνου, ΕΠΑΛ Καλλονής και Δημοτικό Μολύβου.
Τέλος σχετικά ήρεμη ήταν η χθεσινή νύχτα στα χωριά του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου με τη σεισμική διεργασία να ομαλοποιείται και τους σεισμούς που καταγράφονται να μη ξεπερνάν πια τα τρία Ρίχτερ.
Οι φορητοί σεισμογράφοι
Ας σημειωθεί ότι από χθες δυο ακόμα σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν από συνεργείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του σεισμολογικού δικτύου Δρ. Χρήστο Ευαγγελίδη και τον ειδικό τεχνικό επιστήμονα Κυριάκο Κοντάκο, στην Κάπη και στο Μόλυβο.
Οι δυο αυτοί σεισμογράφοι σε συνδυασμό με το μόνιμο σεισμογράφο που λειτουργεί στην Αγία Παρασκευή αλλά και το σεισμογράφο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «κυκλώνουν» τη λεγόμενη «επικεντρική επιφάνεια» το χώρο δηλαδή όπου πραγματοποιείται η σεισμική διεργασία προκειμένου αυτή να ελεγχθεί καλύτερα.
Με ανακοίνωση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ευχαριστεί το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την υποστήριξη τους στο πεδίο.
Στον χάρτη φαίνονται οι θέσεις των τριών σεισμογράφων που είναι πλέον τοποθετημένοι στη περιοχή σε συνδυασμό με το σεισμογράφο του Σιγρίου.