× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ενεργειακές κοινότητες» για να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος

Απαντήσεις για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, δίνει ο καθηγητής Περιβάλλοντος Στέργιος Βακάλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/1/2023

«Ενεργειακές κοινότητες» για να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό της Λέσβου, διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Ενεργειακή κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Γεωγραφίας στο Λόφο του Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Στέργιος Βακάλης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες όπως η αύξηση της τιμής στην ενέργεια καθώς και βιώσιμες λύσεις που προτείνονται με την αξιοποίηση των Ανεώσιμων Πηγών οι οποίες όπως είπε έχουν μπει στη ζωή μας και μπορούν ακόμη και με τη δημιουργία μικρών συνεταιρισμών από πολίτες να δώσουν την απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και στην αύξηση των τιμών.

«Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Βακάλης, αυτή τη στιγμή έχει την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συνέβη, σημείωσε διότι επιχειρήθηκε μία γρήγορη σχετικά μετάβαση από το λιγνίτη που ήταν η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες πιο οικολογικές πρώτες ύλες όπως είναι το φυσικό αέριο. Ωστόσο, πρόσθεσε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα προμηθεύονται φυσικό αέριο από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενέργεια γενικά, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω τόσο της παρούσας ενεργειακής κρίσης και της υπό εξέλιξη πράσινης μετάβασης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα κάνουμε την Τετάρτη μέσα από τις στοχευμένες εισηγήσεις των ειδικών στα θέματα ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης – καθώς και των ερωτήσεων του κοινού θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε ως το φλέγον θέμα ζήτημα της ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται καινούργιοι διαχειριστικοί και τεχνολογικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα δισεπίλυτα προβλήματα της ενεργειακής ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και οι έξυπνες συσκευές. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει παρουσίαση της ολοκλρηωμένης λύσης REACT ως σχέδιο για την ολική πράσινη ενεργειακή μετάβαση στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων που προάγουν την δημοκρατικοποίηση της ενεργειακής παραγωγής, καθώς ο καταναλωτής γίνεται και παραγωγός που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερου κόστους παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς.

Τέλος η ενεργειακή κρίση σχετίζεται άμεσα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η πρόσβαση σε προσιτή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δίας Χαραλαμπόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημήτρης Κατσαπρακάκης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ιωάννης Σπιλάνης, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στέργιος Βακάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Θεοδώρου

Υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης μέσα από την παρακάτω διεύθυνση  https://youtu.be/roOBk1kLy2I

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια