× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπορούμε και καλύτερα!

Ικανοποιητικά, πλην όμως πτωτικά, κινήθηκαν οι αφίξεις των Ευρωπαίων τουριστών με πτήσεις τσάρτερ στη Λέσβο

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 7/11/2019

Μπορούμε και καλύτερα!

Ικανοποιητικά, πλην όμως πτωτικά, κινήθηκαν οι αφίξεις των Ευρωπαίων τουριστών με πτήσεις τσάρτερ στο Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, κατά το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Fraport.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, το νησί της Λέσβου επισκέφθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 58.990 Ευρωπαίοι τουρίστες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όταν είχαν έρθει 62.781 επισκέπτες. Επίδοση, με καταγεγραμμένα νούμερα αφίξεων, που ασφαλώς είναι σημαντική σε σχέση με όσα έζησε τουριστικά το νησί τόσο το 2016 όσο και το 2017, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πλησιάσει τα πεπραγμένα του 20014 και του 2015, όταν στη Λέσβο αφίχθησαν περισσότεροι από 75.000 τουρίστες μέσω πτήσεων τσάρτερ.

Κανείς δεν ξεχνά εξάλλου ότι το 2016 η Λέσβος ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις 31.480 αφίξεις Ευρωπαίων επισκεπτών, όταν ένα χρόνο νωρίτερα είχε 75.475 ταξιδιώτες, ενώ το 2017 κατάφερε να «ψαλιδίσει» μέρος της «χασούρας», δημιουργώντας προσδοκίες με τις 43.917 αφίξεις από το εξωτερικό. Προσδοκίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει το 2018, χάρη στη σημαντική αύξηση που σημείωσαν οι πτήσεις τσάρτερ (61.781 επισκέπτες), επίδοση που κατάφερε να πλησιάσει η Λέσβος μέσα στο 2019, δίχως όμως να την ξεπεράσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι Ολλανδοί, Άγγλοι και Πολωνοί

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι επισκέπτες από την Ολλανδία ήταν εκείνοι που ήρθαν μαζικά στο νησί μας και το 2019, με περισσότερους από 22.340 τουρίστες, τη στιγμή που στη 2η θέση βρέθηκαν οι Βρετανοί με σχεδόν 13.000 αφίξεις. Απουσία φέτος της γερμανικής αγοράς, αφού η Λέσβος δεν κατόρθωσε να αναπληρώσει το κενό που άφησε η κατάρρευση της “Germania”, στην 3η θέση της σχετικής λίστας φιγουράρουν οι Πολωνοί επισκέπτες με σχεδόν 6.000 αφίξεις. Ακόμη, προσέγγισαν το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης πτήσεις από Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Τσεχία, Βέλγιο, αλλά και Ρουμανία.

Μπορούμε και καλύτερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμφίβολα, η Λέσβος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με το κομμάτι της πίτας που έχει καταφέρει να κερδίσει, παρά την τεράστια κάμψη που υπέστη τη διετία 2016-2017 και την μερική ανάκαμψή της πέρυσι και φέτος. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τη συνολική τουριστική κίνηση στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Φυσικά, σε επίπεδο υποδομών και εγκαταστάσεων η Λέσβος και συνολικά το Βόρειο Αιγαίο υστερεί σημαντικά έναντι εκείνων που διαθέτουν κορυφαίοι προορισμοί στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη ή το Ιόνιο, κάτι που σαφώς παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των τουριστών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με συλλογική προσπάθεια σε επίπεδο τουριστικής καμπάνιας, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αφήνοντας πίσω τις παλιομοδίτικες πρακτικές, η Λέσβος σίγουρα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας