× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη Λέσβο»

Χάρη στην καλή συνεργασία γιατρών και φαρμακοποιών καθώς και στην χρηστή διαχείριση των αποθεμάτων από τη φαρμακαποθήκη, σημείωσαν σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/1/2023

«Ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη Λέσβο»

Συνέντευξη τύπου με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων και την εικόνα που υπάρχει στα φαρμακεία της Λέσβου παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου που διαχειρίζεται τη Φαρμακαποθήκη του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις ελλείψεις οι οποίες όπως σημείωσε δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά ξεκίνησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία περίπου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, έκανε αναδρομή στο παρελθόν και εξήγησε αναλυτικά τις αιτίες του φαινομένου.

Όπως σημείωσε η χαμηλή τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να περιορίζουν τις ποσότητες που διαθέτουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες διαθέτουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου,  σημείωσε πως είναι μεν τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ομαλοποίηση της αγοράς ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με απαγόρευση των εξαγωγών σε αρκετές ακόμη κατηγορίες φαρμάκων καθώς και αυστηρούς ελέγχους από το Υπουργείο σε φαρμακαποθήκες και εταιρείες.  Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συλλέγουν στοιχεία για εταιρείες οι οποίες ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν δίνουν φάρμακα στην ελληνική αγορά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενοι οι φαρμακοποιοί της Λέσβου, στη διαχείριση των αποθεμάτων από τα φαρμακεία του νησιού και τη φαρμακαποθήκη, σημείωσαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν αφού όπως τόνισαν η διάθεση των όποιων αποθεμάτων υπάρχουν γίνεται με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και κυρίως με σεβασμό στους ασθενείς. «Κανένας, ασθενής, σημείωσε ο Απόστολος Βαλτάς δεν θα μείνει χωρίς τα φάρμακά του στη Λέσβο. Υπάρχει καλή συνεργασία γιατρών και φαρμακοποιών και για το λόγο αυτό οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι ψύχραιμοι και υπεύθυνοι. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Λέσβο είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με  άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας».

Σε χαληλά επίπεδα ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη Λέσβο 

Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο ζήτημα του αντιγριπικού εμβολιασμού ο οποίος φέτος στη Λέσβο και σε όλη τη χώρα όπως είπαν, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γενικότερα σημείωσαν οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, οι εμβολιασμοί για τη γρίπη φέτος είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Πιθανόν ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για αυτό, καθώς πολλοί συμπολίτες μας έχουν συνδέσει τη γρίπη με τη βαρυχειμωνιά και θεωρούν ότι εφόσον έχουμε ήπιες καιρικές συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει γιατί το επόμενο διάστημα όταν έχουμε κορύφωση της επιδημίας τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Οι φαρμακοποιοί της Λέσβου κάλεσαν τους πολίτες και κυρίως όσους είναι πάνω από 60 ετών ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούν ακόμη και σήμερα ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να αναπτύξουν ανοσία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση