× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Αισθητήρες, drones και δορυφόροι επαναστατικοποιούν την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2023

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Στις 4 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα «Mercacei» δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Αισθητήτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι: εφαρμoγές στην ελαιοκαλλιέργεια» ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου είναι «Sensores, drones y satélites: aplicaciones en olivicultura».  Το άρθρο υπογράφεται από την Victoria González Dugo ανώτερη επιστήμονα στο Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας  της Ισπανίας (ΙΑS) και του Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

 

Πρόκειται μια πολύ συνοπτική και πυκνή καταγραφή των δυνατοτήτων ψηφιακής καταγραφής δεδομένων που δημιουργούνται στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση νέων αισθητήρων, drones και δορυφόρων.  Η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, να μειώσει τις ανάγκες σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και νερό.

 

Η αρθρογράφος σημειώνει: «υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που επιτρέπουν την παρακολούθηση ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών και μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της διαχείρισης. Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αισθητήρων και την προσαρμογή της διαχείρισής τους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανόηση των τεχνολογιών από τις οποίες προέρχονται, των πληροφοριών που παράγουν και των περιορισμών τους».

 

Στην συνέχεια  η αρθρογράφος  σημειώνει πως σε προηγούμενες εποχές υπήρχε έλλειψη δεδομένων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις για τις καλλιέργειες. Στην εποχή μας έχουμε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι δύσκολη η διαχείριση τους.

 

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν αισθητήρες εδάφους που μετρούν την υγρασία, αλλά και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, επίσης υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο έδαφος (π.χ. άζωτο). Οι αισθητήρες ροής χυμού, μετρούν την ταχύτητα ροής εντός του ξυλώματος και από την μέτρηση αυτή εξάγουν την ροή της διαπνοής των δέντρων. Άλλοι αισθητήρες συλλέγουν στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές μεταβολές και δίκτυα αισθητήρων μπορούν να δώσουν αξιόπιστες μετεωρολογικές προγνώσεις.

 

Εντυπωσιακά πολλές είναι οι εφαρμογές  που μπορούν να υποβοηθήσουν τις ελαιοκαλλιέργεια και γενικά την γεωργία σε drones και δορυφορικά συστήματα.

 

Που οδηγούν τα νέα δεδομένα

 

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να απαριθμήσουμε μια προς μία όλες τις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι να δούμε τι αλλάζει στην αγροτική παραγωγή. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι πως η χρήση αυτών των τεχνολογιών απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, κι αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για να αξιοποιούν οι νέες τεχνολογίες. Το δεύτερο εξίσου κρίσιμο νέο στοιχείο είναι πως η διαχείριση των δεδομένων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες απαιτεί επιστημονική γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

 

Επίσης οι νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν το ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι γίνεται αναγκαίο οι αγρότες να μπορούν – ως ένα βαθμό – να κατανοήσουν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητη να αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των αγροτών.

 

Καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερα κεφάλαια σημαίνουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της αγροτικής γης στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στις επόμενες δεκαετίες θα δούμε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ μεγάλη ένταση κεφαλαίου, που θα λειτουργούν με λιγότερα εργατικά χέρια  (χάρη στους αυτοματισμούς), με μικρότερο κόστος παραγωγής και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.  Συνεπώς είτε η αγροτική παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, είτε η παραγωγική διαδικασία στο χωράφι θα γίνει μια συλλογική λειτουργία που συνδυάζει την ανθρώπινη εργασία, την επιστημονική γνώση και μεγάλα κεφάλαια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τροποποίηση στα δρομολόγια του Blue Star Myconos

Το πλοίο θα επιστρέψει στα τακτικά του δρομολόγια από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το βράδυ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηφιακή σφραγίδα στα Ελληνικά ΠΟΠ κρασιά

Ετικέτες με πολλές πληροφορίες για τους οινόφιλους στα ΠΟΠ κρασιά
ΑΓΟΡΑ

Στο μικροσκόπιο, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ψηφιακό ωράριο και ηλεκτρνικά βιβλία

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα ενημερωτικά σεμινάρια για τις επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου σε Λέσβο και Λήμνο
ΑΓΟΡΑ

Γενική Συνέλευση για τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τρέχει και δεν φτάνει» η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη

Διαταγή πληρωμή από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου που διεκδικεί να εισπράξει 327.085,36 ευρώ από τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χαμηλές πτήσεις για τον λιανεμπόριο στο βόρειο Αιγαίο

Μόλις 4,8% ο ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδέσποτα βόδια στον Πολιχνίτο, καταστρέφουν χωράφια και περιουσίες

Απίστευτη καταγγελία από κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ειναι σε απόγνωση και ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος καθώς τα ζώα είναι ανεξέλεγκτα και έχουν αγριέψει
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απαγορευτικά και αλλαγές δρομολογίων στα πλοία

Τροποποιούνται τα δρομολόγια λόγω καιρικών συνθηκών
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Με δημόσιο χρήμα θα γίνει η κατασκευή νέων πλοίων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρείς θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου η υποβολή των αιτήσεων
ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε ετήσια ακινησία το Aqua Blue

To Super Star θα εκτελεί τα δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα