× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Αισθητήρες, drones και δορυφόροι επαναστατικοποιούν την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2023

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Στις 4 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα «Mercacei» δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Αισθητήτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι: εφαρμoγές στην ελαιοκαλλιέργεια» ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου είναι «Sensores, drones y satélites: aplicaciones en olivicultura».  Το άρθρο υπογράφεται από την Victoria González Dugo ανώτερη επιστήμονα στο Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας  της Ισπανίας (ΙΑS) και του Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πρόκειται μια πολύ συνοπτική και πυκνή καταγραφή των δυνατοτήτων ψηφιακής καταγραφής δεδομένων που δημιουργούνται στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση νέων αισθητήρων, drones και δορυφόρων.  Η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, να μειώσει τις ανάγκες σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και νερό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρθρογράφος σημειώνει: «υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που επιτρέπουν την παρακολούθηση ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών και μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της διαχείρισης. Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αισθητήρων και την προσαρμογή της διαχείρισής τους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανόηση των τεχνολογιών από τις οποίες προέρχονται, των πληροφοριών που παράγουν και των περιορισμών τους».

 

Στην συνέχεια  η αρθρογράφος  σημειώνει πως σε προηγούμενες εποχές υπήρχε έλλειψη δεδομένων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις για τις καλλιέργειες. Στην εποχή μας έχουμε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι δύσκολη η διαχείριση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν αισθητήρες εδάφους που μετρούν την υγρασία, αλλά και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, επίσης υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο έδαφος (π.χ. άζωτο). Οι αισθητήρες ροής χυμού, μετρούν την ταχύτητα ροής εντός του ξυλώματος και από την μέτρηση αυτή εξάγουν την ροή της διαπνοής των δέντρων. Άλλοι αισθητήρες συλλέγουν στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές μεταβολές και δίκτυα αισθητήρων μπορούν να δώσουν αξιόπιστες μετεωρολογικές προγνώσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακά πολλές είναι οι εφαρμογές  που μπορούν να υποβοηθήσουν τις ελαιοκαλλιέργεια και γενικά την γεωργία σε drones και δορυφορικά συστήματα.

 

Που οδηγούν τα νέα δεδομένα

 

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να απαριθμήσουμε μια προς μία όλες τις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι να δούμε τι αλλάζει στην αγροτική παραγωγή. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι πως η χρήση αυτών των τεχνολογιών απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, κι αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για να αξιοποιούν οι νέες τεχνολογίες. Το δεύτερο εξίσου κρίσιμο νέο στοιχείο είναι πως η διαχείριση των δεδομένων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες απαιτεί επιστημονική γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

 

Επίσης οι νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν το ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι γίνεται αναγκαίο οι αγρότες να μπορούν – ως ένα βαθμό – να κατανοήσουν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητη να αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των αγροτών.

 

Καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερα κεφάλαια σημαίνουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της αγροτικής γης στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στις επόμενες δεκαετίες θα δούμε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ μεγάλη ένταση κεφαλαίου, που θα λειτουργούν με λιγότερα εργατικά χέρια  (χάρη στους αυτοματισμούς), με μικρότερο κόστος παραγωγής και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.  Συνεπώς είτε η αγροτική παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, είτε η παραγωγική διαδικασία στο χωράφι θα γίνει μια συλλογική λειτουργία που συνδυάζει την ανθρώπινη εργασία, την επιστημονική γνώση και μεγάλα κεφάλαια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία