× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά και γονείς που αξίζει να τα διαβαστούν από όλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 21/1/2023

Βιβλία για παιδιά και γονείς  που αξίζει να τα διαβαστούν από όλους

ΓΙΝΕ ΔΕΝΤΡΟ! Ένα υπέροχο βιβλίο για το δέντρο, τα κοινά μας σημεία, και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι αυτά, διότι εκείνα κάνουν για μας! Καλά θα κάνουμε να το διαβάσουμε όλοι μας, όχι μόνο τα παιδιά, έτσι θα αγαπήσουμε και θα θαυμάσουμε περισσότερο τη φύση και τη φύση μας! Της Μαρίας Τζανφεράρι, σε εικονογράφηση της Φελιτσιτά Σάλα, σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. (4+). Περιγραφή: Μια λυρική, και υπέροχα εικονογραφημένη ματιά στο μεγαλείο των δέντρων – και σε όσα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να μάθουμε από αυτά. Σ’ αυτό το εκπληκτικό βιβλίο που αποτελεί έναν ύμνο στα πιο υπέροχα δημιουργήματα της φύσης, η Maria Gianferrari και η Felicita Sala μας συγκρίνουν με τα δέντρα, μας δείχνουν την ομορφιά και το μεγαλείο τους και μας επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους τα δέντρα μπορούν να μας εμπνεύσουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Στάσου περήφανος.
Τέντωσε τα κλαδιά σου στον ήλιο.
Γίνε δέντρο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΝ ΣΕ ΧΑΣΩ, ΜΙΚΡΕ ΕΛΕΦΑΝΤΑ… Ένα βιβλίο για την απώλεια, τα στάδια, τις φάσεις, που περνάνε τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι), μέχρι να φύγει ο πόνος και να μαλακώσει το είναι μας, να γίνουν όλα πάλι φυσιολογικά και η ανάμνηση γλυκιά. Πόσο με συγκίνησε! Διαβάστε το παρέα την πρώτη φορά! Κάντε τους συνειρμούς σας! Θα το ξανά διαβάσετε! Το υπογράφει η Κωσταντίνα Αρμενάκου, το εικονογράφησε η Ζαφειρούλα Σιμοπούλου, ψευδώνυμο Zafouko Yamamoto, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Περιγραφή: Μια ιστορία για την απώλεια και τη δύναμη να προχωράμε μπροστά...
Τι θα συμβεί αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα;
Στην αρχή δε θα το πιστεύω…
Έπειτα θα θυμώσω…
Θα σκεφτώ τι έκανα λάθος…
Θα λυπηθώ…
Μα μια μέρα, μετά από καιρό, θα πω:
― Εντάξει, όλα θα πάνε καλά!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ένα βιβλίο γνώσεων από εκείνα που θα το ανοίξουν τα παιδιά ξανά και ξανά! Ένα βιβλίο από εκείνα που έχει να μας θυμίσει και να μας μάθει και εμάς πολλά γύρω από την εξέλιξη. Αφήστε που είναι ένα βιβλίο τόσο καλοφτιαγμένο που χαίρεσαι να το κρατάς! Κείμενα Eliseo Garcia, Εικονογράφηση Moni Perez, μετάφραση Τατιάνα Ραπακούλια, εκδόσεις SUSAETA. (Από 9 ετών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς προέκυψαν όλα αυτά τα ζώα και τα φυτά που υπάρχουν στον κόσµο; Και πώς προκύψαµε εµείς; Όλα οφείλονται στην εξέλιξη, µια εκπληκτική διαδικασία εκατοµµυρίων ετών που ξεκίνησε από έναν πρωτόγονο µικροοργανισµό και οδήγησε στην απίστευτη ποικιλία ειδών που υπάρχει σήµερα στη Γη. Ανακάλυψε τα µυστικά της, τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι και τα ζώα είµαστε όπως είµαστε, αλλά και τους τρόπους µε τους οποίους συγγενεύουµε όλοι µεταξύ µας όντας µέλη µιας µεγάλης, µοναδικής οικογένειας.

ΔΙΔΑΞΕ. ΜΠΟΡΕΙΣ; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά. Αυτά είναι ερωτήματα και μάλιστα καίρια! Αν σας απασχολούν, σαν εκπαιδευτικό, (που αγαπά την διδασκαλία και τα παιδιά), ειδικά σαν νέο εκπαιδευτικό ή ακόμα και σαν γονέα, διαβάστε το! Από την μεγάλη νικήτρια του Global Teacher Prize, καθηγήτρια Andria Zafirakou, σε μετάφραση του Τάσου Πετρίτση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η δασκάλα εικαστικών Andria Zafirakou, μεγάλη νικήτρια του Global Teacher Prize, έσπαγε πάντα τους κανόνες. Στο σχολείο της, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου του Λονδίνου όπου μιλιούνται πάνω από εκατό διαφορετικές γλώσσες, μπορούσε να αντιλαμβάνεται αμέσως τις επείγουσες ανάγκες: για επιδιόρθωση σχολικών στολών, για την κλήση των κοινωνικών υπηρεσιών, για την προστασία ευάλωτων εφήβων από συμμορίες. Και προσάρμοζε κάθε της μάθημα στους μαθητές της, πιστεύοντας με πάθος στη δύναμη της τέχνης να «ξεκλειδώνει» τα ψυχικά τραύματα ή να χαρίζει σε ένα βουβό παιδί την αυτοπεποίθηση που του έλειπε για να μιλήσει. Διαρκώς αποδεικνυόταν πως είχε δίκιο.

Έτσι, όταν το 2018 η Άντρια κέρδισε το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που συνόδευσε τη βράβευσή της με το Global Teacher Prize, ήξερε ακριβώς πού θα διοχετεύονταν τα χρήματα αυτά: πίσω στην καλλιτεχνική εκπαίδευση για όλους. Γιατί σήμερα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζει περικοπές δαπανών και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που καταστρέφουν το μάθημα των εικαστικών, ενώ η άρνησή της να ασχοληθεί με τις πιο σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά –διαδικτυακός εκφοβισμός, βία μεταξύ συμμοριών, πείνα και στέρηση– σπρώχνει τους δασκάλους να αναλάβουν ρόλο προστάτη και φρουρού στην πρώτη γραμμή.

Η ιστορία της Άντριας αποτελεί ένα ενωτικό κάλεσμα αφύπνισης που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ζωής των μαθητών σήμερα˙ την ίδια στιγμή, με τρόπο που δεν μπορεί παρά να συγκινεί, μας φέρνει σε επαφή με τους εξαιρετικούς ανθρώπους που διαμορφώνουν την επόμενη γενιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές