× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι θα κάνει η Περιφέρεια για να στηρίξει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους;»

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά ο Παναγιώτης Χριστόφας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019

«Τι θα κάνει η Περιφέρεια για να στηρίξει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους;»

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας, κατέθεσε, αίτημα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τα μέτρα στήριξης ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, με την συμμετοχή επίσης φορέων και εκπροσώπων των παραγωγών.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας για λογαριασμό της παράταξης του στο αίτημα του ανέφερε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές η διαμόρφωση της τιμής ελαιολάδου αλλά και του γάλακτος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί νευραλγικοί τομείς της τοπικής οικονομίας των νησιών μας να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες (ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι) να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να τίθεται σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ζήτημα επιβίωσης.

Οι φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο, κινητοποιούνται για να στηρίξουν τη παραγωγή και για να συμβάλλουν στην επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει ένα εγγυημένο εισόδημα.

Η Περιφέρεια την ίδια στιγμή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συντονιστικά ως προς αυτή τη κατεύθυνση, αφού σε συνεργασία με τους φορείς, μπορεί να καταρτίσει ένα στρατηγικό ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και να πιέσει την κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Ταυτόχρονα έχει στην κατοχή της ειδικευμένα εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.

Όταν το ζητούμενο είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, όταν ένας από τους πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας θεωρούμε αδιανόητο να συζητάμε ακόμη για θέματα επιβίωσης ή αξιοπρεπούς διαβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Εν προκειμένω, το λιγότερο για το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε θα ήταν το επίπεδο αξιοπρεπούς επιχειρηματικότητας γι’ αυτόν τον κλάδο ως θεμέλιο και βάση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κι εφαρμόσουμε στρατηγικές και πολιτικές που θα αναπτύξουν τα προϊόντα του κλάδου και θα του δώσουν την απαραίτητη ώθηση που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο. Καλούμαστε να συνδράμουμε στην σταθεροποίηση του κύκλου της αγροτικής οικονομίας στα νησιά μας και στη συνέχεια να αναπτύξουμε το προαναφερθέν πλήρες σχέδιο. Η περιφερειακή αρχή καλείται παράλληλα να διαχειριστεί την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε διαχείριση ακόμη δυσκολότερη.

Θεωρούμε πως η παρούσα περιφερειακή αρχή θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει και αναπτύσσει το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιό της για το μέλλον έχοντας επίσης ήδη συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση ή έστω ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας.

Λαμβάνουμε υπ΄ όψη τις συναντήσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της περιφερειακής αρχής με εκπροσώπους και φορείς καθώς και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα πλην άλλης μίας καταγραφής των ζητημάτων.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο θα κληθούν φορείς και εκπρόσωποι των παραγωγών για κατάθεση απόψεων, με θέμα προς συζήτηση, οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας.

Για τη παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο»,
Ο επικεφαλής Παναγιώτης Χριστόφας»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Παναγροτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προκηρύξεις για 4 καθαρίστριες και 2 δικηγόρους

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ηρθε, άκουσε και έφυγε ο κ. Σκρέκας»

Τα προβλήματα παραμένουν λέει η «Συμπαράταξη Πολιτών»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αιγοπρόβατα, ελιά, κέντρο Έρευνας και βοσκότοποι

Τι ζήτησε η Δυτική Λέσβος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν δεσμεύτηκε για τίποτα ο Κώστας Σκρέκας

Απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Καλοστημένη φιέστα η επίσκεψη Σκρέκα»

Παναγροτικό Συλλαλητήριο διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

235 θέσεις πάρκινγκ δημιουργεί η Fraport

Σύσκεψη με στελέχη της εταιρείας, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ξανά πρόεδρος ο Μπαρούτης

Στη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατ. Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας

Επίσκεψη στον Στρατηγό και σύσκεψη στην Περιφέρεια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στη βουλή οι μεριδιούχοι για να μην πληρώσουν τα σπασμένα

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση άμεσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λέσβο

Σύσκεψη με παραγωγούς τη Δευτέρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί η λίπανση ελιάς «απαιτεί» τεχνογνωσία;

Ο Γεωπόνος, Βασίλης Γάλλος στο «Ν»