× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανησυχία για τις εξελίξεις και κύμα στήριξης στον Μοράλες

Οπαδοί του Βολιβιανού προέδρου έχουν θέσει οδοφράγματα στην πρωτεύουσα Λα Πας αποκλείοντας τους δρόμους ο οδηγούν στο αεροδρόμιο της πόλης

Δημοσίευση 11/11/2019

Ανησυχία για τις εξελίξεις και κύμα στήριξης στον Μοράλες

Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί στη διεθνή κοινότητα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βολιβία και την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Σοβαρά επεισόδια είναι σε εξέλιξη, ενώ πολιτικοί και ηγέτες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, αλλά και η Μόσχα, εκφράζουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Βολιβίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα κόμματα της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά επεισόδια

Οπαδοί του Βολιβιανού προέδρου έχουν θέσει οδοφράγματα στην πρωτεύουσα Λα Πας αποκλείοντας τους δρόμους ο οδηγούν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Επίσης έχουν πυρποληθεί πολλά από αυτά τα οδοφράγματα ενώ εντείνεται η ένταση στους δρόμους της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πραξικόπημα»

Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλαν «πραξικόπημα» εναντίον του Έβο Μοράλες.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κάλεσε σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προστατευθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών, θυμάτων του ρατσισμού». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της Δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». Επίσης, η Κούβα, εκ των παραδοσιακών συμμάχων του Βολιβιανού σοσιαλιστή ηγέτη, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει την «αλληλεγγύη της με τον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, πρωταγωνιστή και σύμβολο των διεκδικήσεων των αυτόχθονων λαών της Αμερικής μας».

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, «καταδίκασε κατηγορηματικά το πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου της Βολιβίας, τονίζοντας ότι «απαιτούμε να γίνουν σεβαστές η ελευθερία του, η σωματική ακεραιότητά του και η ζωή του», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως στη Βολιβία «βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση», χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα» τα τεκταινόμενα στη Λα Πας.

Επίσης, ο Μαρσέλο Εμπράρδ ανακοίνωσε πως το Μεξικό φιλοξενεί από χθες, Κυριακή, στην πρεσβεία του στη Λα Πας «είκοσι προσωπικότητες της κυβέρνησης και της βουλής της Βολιβίας» και ότι «αν το αποφασίσει» ο Έβο Μοράλες, «θα του προσφέρουμε άσυλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε την «επείγουσα σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κατάσταση», ενώ το Περού τάχθηκε υπέρ «της ταχείας αποκατάστασης της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Βολιβιανών» στη βάση του σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων.

Η Χιλή από την πλευρά της απηύθυνε έκκληση υπέρ «της διεξαγωγής γενικών εκλογών με εγγυήσεις διαφάνειας και την επίβλεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και άλλων διεθνών αρχών».

Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση του απερχόμενου φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι κάλεσε «όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες να διαφυλάξουν την ειρήνη και τον διάλογο», ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντικής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, έκανε λόγο από την πλευρά του για «πραξικόπημα».

«Στη Βολιβία έλαβε χώρα ένα πραξικόπημα που ήταν αποτέλεσμα της κοινής δράσης βίαιων πολιτών, του αστυνομικού προσωπικού που αποστασιοποιήθηκε και της παθητικότητας του στρατού. Είναι ένα πραξικόπημα που διαπράχθηκε εναντίον του προέδρου @evoespueblo, που είχε προκηρύξει μια νέα εκλογική διαδικασία», έγραψε στο Twitter.

«Η θεσμική ρήξη στη Βολιβία είναι απαράδεκτη. Ο βολιβιανός λαός οφείλει να εκφρασθεί το συντομότερο δυνατόν, με ελεύθερες εκλογές, για την επόμενη κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, υιοθετώντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκλογική νοθεία, δήλωσε στο Twitter: «Οι καταγγελίες για νοθεία κατέληξαν στην παραίτηση του προέδρου».

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βγήκε την Παρασκευή από τη φυλακή χάρη σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έκανε λόγο για ένα πραξικόπημα, το οποίο και καταδίκασε. «Είναι λυπηρό που η Λατινική Αμερική έχει μια οικονομική ελίτ η οποία δεν αποδέχεται τη δημοκρατία και την κοινωνική συμμετοχή των πιο φτωχών», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μόσχα: «Σενάριο πραξικοπήματος»

Η Ρωσία καταδίκασε τόσο τα επεισόδια βίας, υποστηρίζοντας ότι ενορχηστρώθηκαν από την αντιπολίτευση στη Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον Έβο Μοράλες σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας «ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ' αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος».

«Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν «έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν» από την κρίση.

Ε.Ε.: «Δείξτε υπευθυνότητα»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις και  κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα» για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων» εκλογών.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo