× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι κρύβει η ανάκαμψη των τιμών του ελαιολάδου

Ανάλυση της κατάστασης της αγοράς και των τάσεων που δημιουργούν τα δεδομένα στην παραγωγή και την κατανάλωση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/1/2023

Τι κρύβει η ανάκαμψη των τιμών του ελαιολάδου

Στις 18 Ιανουαρίου η Ιταλική ιστοσελίδα Teatro Naturale ένα άρθρο για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα τον Δεκέμβριο του 2022. Η λεζάντα της φωτογραφίας που συνοδεύει το άρθρο αναφέρει: «αρνητικό ρεκόρ για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Ιταλίας το Δεκέμβριο». Στα ιταλικά η λεζάντα έχει ως εξής: «Record negativo per la produzione di olio extra vergine di oliva italiano a dicembre». Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca δημοσιεύει ένα άρθρο που αναφέρεται στο άνοιγμα της ψαλίδα των τιμών του έξτρα παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου. Στο άρθρο αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται πως «η διαθεσιμότητα ελαιολάδου για φέτος δεν φαίνεται να υπερβαίνει τους 750.000 τόνους», το απόσπασματα στα Ισπανικά έχει ως εξής: «las disponibilidades de aceite para este año no parece que superarán las 750.000 toneladas». Διάχυτη είναι η εικόνα στον Ισπανικό αγροτικό τύπο πως η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας θα είναι πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2023. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου, είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα που είχε προσδιοριστεί το περασμένο φθινόπωρο. Σε πρώτη φάση, φαίνεται, πως οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι σημαντικότερες στον τομέα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.


Τα αποθέματα ελαιολάδου στις αποθήκες των ελαιοτριβείων και των τυποποιητικών επιχειρήσεων δεν είναι σε επίπεδο που να επιτρέπουν την παύση των αγορών.


Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έρθουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία από τις πωλήσεις ελαιολάδου των Ισπανικών και Ιταλικών επιχειρήσεων θα κάνουν πιο σαφή την εικόνα των εξελίξεων στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ήδη ξεκάθαρο πως οι τυποποιητικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερο ελαιόλαδο ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους τυποποιητές, όμως ακόμη μεγαλύτερη πρόβλημα θα είναι να χαθούν οι θέσεις που είχαν κατακτήσει στις αγορές τα προηγούμενα χρόνια.


Αυτή η διαμάχη θα συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές του ελαιολάδου, κυρίως στην χονδρική αγορά. Κερδισμένοι, αλλά σε μικρότερο βαθμό, θα είναι και οι παραγωγοί που θα έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν κάποιες ποσότητες ελαιολάδου σε δικές τους δεξαμενές ή ως παρακαταθήκη στα ελαιοτριβεία.


Η εξέλιξη των τιμών


Όσα αναφέρουμε παραπάνω αποτυπώθηκαν στην αγορά. Συγκεκριμένα στην Κρήτη η ανώτατη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανήλθε στα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Λακωνία πουλήθηκε βιολογικό ελαιόλαδο 0,4 βαθμών προς 5,61 ευρώ ανά κιλό. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν την τάση της αγοράς χωρίς όμως να προσδιορίζουν τα επίπεδα των τιμών παραγωγού.


Στην Ισπανία, όπου υπάρχουν πολύ καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, ο τιμές χονδρικής κινούνται σαφέστατα ανοδικά. Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ήταν 5,46 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 5,04 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού άσσου στα 4,72 ευρώ ανά κιλό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενή συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας