Τι κρύβει η ανάκαμψη των τιμών του ελαιολάδου
Ανάλυση της κατάστασης της αγοράς και των τάσεων που δημιουργούν τα δεδομένα στην παραγωγή και την κατανάλωση
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/1/2023

Στις 18 Ιανουαρίου η Ιταλική ιστοσελίδα Teatro Naturale ένα άρθρο για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα τον Δεκέμβριο του 2022. Η λεζάντα της φωτογραφίας που συνοδεύει το άρθρο αναφέρει: «αρνητικό ρεκόρ για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Ιταλίας το Δεκέμβριο». Στα ιταλικά η λεζάντα έχει ως εξής: «Record negativo per la produzione di olio extra vergine di oliva italiano a dicembre». Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca δημοσιεύει ένα άρθρο που αναφέρεται στο άνοιγμα της ψαλίδα των τιμών του έξτρα παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου. Στο άρθρο αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται πως «η διαθεσιμότητα ελαιολάδου για φέτος δεν φαίνεται να υπερβαίνει τους 750.000 τόνους», το απόσπασματα στα Ισπανικά έχει ως εξής: «las disponibilidades de aceite para este año no parece que superarán las 750.000 toneladas». Διάχυτη είναι η εικόνα στον Ισπανικό αγροτικό τύπο πως η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας θα είναι πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2023. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου, είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα που είχε προσδιοριστεί το περασμένο φθινόπωρο. Σε πρώτη φάση, φαίνεται, πως οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι σημαντικότερες στον τομέα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Τα αποθέματα ελαιολάδου στις αποθήκες των ελαιοτριβείων και των τυποποιητικών επιχειρήσεων δεν είναι σε επίπεδο που να επιτρέπουν την παύση των αγορών.
Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έρθουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία από τις πωλήσεις ελαιολάδου των Ισπανικών και Ιταλικών επιχειρήσεων θα κάνουν πιο σαφή την εικόνα των εξελίξεων στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ήδη ξεκάθαρο πως οι τυποποιητικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερο ελαιόλαδο ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους τυποποιητές, όμως ακόμη μεγαλύτερη πρόβλημα θα είναι να χαθούν οι θέσεις που είχαν κατακτήσει στις αγορές τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτή η διαμάχη θα συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές του ελαιολάδου, κυρίως στην χονδρική αγορά. Κερδισμένοι, αλλά σε μικρότερο βαθμό, θα είναι και οι παραγωγοί που θα έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν κάποιες ποσότητες ελαιολάδου σε δικές τους δεξαμενές ή ως παρακαταθήκη στα ελαιοτριβεία.
Η εξέλιξη των τιμών
Όσα αναφέρουμε παραπάνω αποτυπώθηκαν στην αγορά. Συγκεκριμένα στην Κρήτη η ανώτατη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανήλθε στα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Λακωνία πουλήθηκε βιολογικό ελαιόλαδο 0,4 βαθμών προς 5,61 ευρώ ανά κιλό. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν την τάση της αγοράς χωρίς όμως να προσδιορίζουν τα επίπεδα των τιμών παραγωγού.
Στην Ισπανία, όπου υπάρχουν πολύ καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, ο τιμές χονδρικής κινούνται σαφέστατα ανοδικά. Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ήταν 5,46 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 5,04 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού άσσου στα 4,72 ευρώ ανά κιλό.