× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκεί όπου κομματικοί υποτελείς, «μαλιστάνθρωποι» και «τακουνοκρούστες» επιπλέουν

Με αφορμή τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, κύριε Αρχηγέ Φλώρε θυμάσαι τίποτα από όσα διδάχτηκες στη Σχολή Ευελπίδων; -Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Δημοσίευση 25/1/2023

Εκεί όπου κομματικοί υποτελείς, «μαλιστάνθρωποι» και «τακουνοκρούστες» επιπλέουν

Από τα πρώτα πράγματα που ακούει να τον νουθετούν ένας 18χρονος όταν εισάγεται στη Σχολή Ευελπίδων, με απώτερο στόχο να λειτουργεί πάντα ως άξιος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πως πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του. Να αντιμετωπίζει με παρρησία και γενναιότητα τις συνέπειες ακόμα και λανθασμένων επιλογών και να μην κρύβεται πίσω από δικαιολογίες και προσχήματα. Όσοι έχουν φοιτήσει στη Σχολή τα ξέρουν όλα αυτά πολύ καλά, όπως επίσης ξέρουν πως η πραγματικότητα της επαγγελματικής πορείας στη συνέχεια, συχνά αποδείχτηκε λιγότερο ρομαντική και αθώα. Πολύ περισσότερο όταν αναλογίζονται συχνά ποιοι αλλά και με ποιους τρόπους κατά καιρούς επιπλέουν και αναρριχώνται στα ανώτερα αξιώματα του Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες ημέρες, και ιδιαίτερα από χτες Τρίτη 24 Ιανουαρίου, όλοι οι ένστολοι και οι απόστρατοι, παρακολουθούμε, με σαφώς πιο περιορισμένη έκπληξη από τους απλούς πολίτες που δεν έχουν σχέση με το στράτευμα, όλα τα διαδραματιζόμενα σχετικά με την πιθανή παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρου από την ΕΥΠ, τις δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τους εκατέρωθεν διαξιφισμούς. Δεν πρόκειται να σταθώ στην κομματική αντιπαράθεση, που καθόλου δεν με ενδιαφέρει ως απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό, αλλά θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στη στάση του κ. Φλώρου και στον αντίκτυπο που αυτή έχει στο στράτευμα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε γνωρίζω αν ο κ. Φλώρος παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ και τους ακριβείς λόγους της επισύνδεσης. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως η κυβέρνηση ουδέποτε διέψευσε την παρακολούθηση, όπως και το ότι το μέσο που έβγαλε την είδηση έδωσε λεπτομέρειες που επίσης δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Η είδηση ψιθυρίζεται εδώ και μήνες και ο κ. Φλώρος σιωπά επί της ουσίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Λέγεται πως η παρακολούθηση αφορούσε πιθανό οικονομικό έγκλημα δηλαδή την αγορά με «μαύρο χρήμα» μιας μεζονέτας στου Παπάγου αξίας 1.200.000 ευρώ. Ακούστηκε ότι και συγγενής του κ. Φλώρου αγόρασε επίσης σπίτι στην ίδια περιοχή στη μισή αξία. Ακούστηκε πως η ΕΥΠ έχει συντάξει ενημερωτικό για όλα αυτά, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Φλώρος τηλεφωνικά εκθειάζει τον πρωθυπουργό αλλά ταυτοχρόνως αποκαλεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας «σαχλαμάρα».

Όλα τα παραπάνω με κάνουν να αναρωτιέμαι και πιστεύω δικαίως, περί των ηθικών αξιών του κ. Φλώρου, της θεωρητικά αγάπης και αφοσίωσης του προς το στράτευμα και τους υφισταμένους συναδέλφους του, της μάλλον με βεβαιότητα λατρείας του για τα αξιώματα, της σπουδής του για το καλό της πατρίδας που δηλώνει πως υπηρετεί, αλλά και των αρχών που διδάχτηκε όπως όλοι όσοι αποφοιτήσαμε από στρατιωτικές Σχολές. Οι ανησυχίες μου συνοψίζονται σε μια σειρά από ερωτήματα, που εκτιμώ πως οφείλει ως αρχαιότερος όλων των εν ενεργεία Αξιωματικών να απαντήσει και όχι να αποφεύγει, καλυπτόμενος πίσω από ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ ή του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αληθεύει πως αγόρασε μεζονέτα στου Παπάγου με αντίτιμο 1.200.000 ευρώ; Που βρήκε αυτά τα χρήματα, τα κληρονόμησε, τα κέρδισε, σίγουρα πάντως δεν τα αποταμίευσε από το μισθό του. Γνωρίζει πως ένας μέσος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με μηνιαίες αποδοχές κατά μέσο όρο 1200 ευρώ χρειάζεται μισθούς 40 χρόνων χωρίς να τρώει, να πίνει ή να ξοδεύει τίποτα για να τα εξοικονομήσει; Γνωρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ενστόλων προέρχεται από χαμηλές ή μεσαίας τάξης οικογένειες και δεν θα δει αυτά τα χρήματα ποτέ στη ζωή του; Πόσες φορές ο ίδιος σε ομιλίες του στους υφισταμένους του είπε πως οι στρατιωτικοί εκτελούν λειτούργημα για το καλό της πατρίδας και δεν πρέπει να τους απασχολεί η αμοιβή αλλά να λειτουργούν με φρόνημα και πατριωτική αγάπη; Εγώ προσωπικά τον έχω ακούσει σε αντίστοιχη ομιλία. Θα τα ξαναπεί αυτά στο μέλλον και μετά θα γείρει να αναπαυτεί στη μεζονέτα του Παπάγου; Αν είναι ψέματα αυτά που του καταλογίζονται και δεν κατέχει καμιά μεζονέτα, γιατί δεν το λέει ορθά κοφτά και δεν μηνύει τους ψεύτες; Αν αγόρασε νομίμως ένα σπίτι έστω και του εκατομμυρίου, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ; Μήπως είναι θεσμικά κατοχυρωμένο πως όποιος αγοράζει μεζονέτα παρακολουθείται από την ΕΥΠ; Δεν θα ήθελε μια και είναι απόλυτα καθαρός όπως δηλώνει να μάθει αν πράγματι τον παρακολουθούσαν και τους λόγους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν τα χρήματα της αγοράς είναι «μαύρα», αυτό θα έπρεπε να απασχολεί τους εισαγγελείς και τα θεσμικά όργανα κι όχι έναν απόστρατο. Μονάχα που όπως διαβάζω, πρέπει να επέμβει ο στρατιωτικός εισαγγελέας για να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων, δηλαδή υφιστάμενος του, μια και οι αρμόδιες για τους πολίτες αρχές δεν μπορούν να το κάνουν. Αν αυτό ισχύει πραγματικά, τότε θλίβομαι που η θέση του καλύπτει την έρευνα και την πιθανή απόδοση ευθυνών, τέτοια στάση δεν αρμόζει σε εικόνα οποιουδήποτε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, πόσο μάλλον του Αρχηγού.

Αυτό που με τρομάζει, σε ηθικό επίπεδο, είναι η μομφή, που αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη, ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι πάμπλουτος, ενώ οι υφιστάμενοι του στην πλειονότητα τους βγάζουν το μήνα με το ζόρι. Πως θα τους εμπνεύσει και πως θα τους διοικήσει; Πως θα τους μιλήσει για θυσίες, για απλήρωτες υπερωρίες, για επιφυλακές κακοπληρωμένες και για προσφορά στην πατρίδα;

Όταν ο κ. Φλώρος πληροφορήθηκε εδώ και μήνες πως ενδεχομένως η ΕΥΠ τον παρακολουθεί ποια ήταν η αντίδραση του; Πως αισθάνονται οι καταδρομείς που ο αρχαιότερος όλων, εκείνος που η λεβεντιά του αναδεικνύονταν πέφτοντας με αλεξίπτωτο και κάνοντας πτήσεις με F-16, μαθαίνει πως τον παρακολουθούν για πιθανά αδικήματα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και σφυρά αδιάφορα; Η λεβεντιά κ. Φλώρε δεν αναδεικνύεται με πτώσεις, πτήσεις και ρίψεις. Η σωματική ρώμη είναι αδιάφορη και ανώφελη εάν δεν συνοδεύεται και από το απαραίτητο ψυχικό σθένος. Κι αυτό κατά την προσωπική μου άποψη, επιτάσσει σε όποιον αισθάνεται πως αδικείται, πως κατηγορείται άδικα, να ορθώνει το ανάστημα του, να ζητά μόνος του τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών. Αν τον παρακολουθούν άδικα, όσοι το κάνουν πρέπει να ελεγχθούν, διότι πλήττουν το θεσμό, αν δεν τον παρακολουθεί κανένας όποιος διασπείρει ψεύδη για δήθεν παρακολουθήσεις πρέπει να τιμωρηθεί κι αν δεν γίνει τίποτα από αυτά, εκείνος που έχει ήθος πρέπει περήφανα να παραιτηθεί.  Έτσι μας μάθαιναν στις στρατιωτικές σχολές κ. Φλώρε και έτσι θέλουν τους Αξιωματικούς τους οι υφιστάμενοι, περήφανους και γενναίους να στέκονται μπροστά και να αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες, όχι να κρύβονται πίσω από τις καρέκλες της εξουσίας.

Αν ο Α/ΓΕΕΘΑ αποκαλεί τον πολιτικό του προϊστάμενο σαχλαμάρα, τότε αυτομάτως επιτρέπει στους υφισταμένους του αντίστοιχους χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του. Τίποτα άλλο δεν ακούει κανένας στρατιωτικός στα χρόνια υπηρεσίας του από το κλισέ «Δεν κρίνουμε τους προϊσταμένους μας». Όποιος έχει κρίνει τον κ. Φλώρο έχει αποστρατευτεί πάραυτα τα τελευταία έτη. Φαίνεται πως αυτά δεν ισχύουν όταν είσαι Αρχηγός. Ωραίο παράδειγμα για τους υφισταμένους του. Αν δεν είπε πάλι σαχλαμάρα τον Υπουργό, οφείλει να το διαψεύσει, δεν το έχει κάνει, επομένως ως απόστρατος και χωρίς τον φόβο πειθαρχικής δίωξης μπορώ να τον αποκαλώ ομοίως στρατιωτικά «σαχλό» που δεν βάζει τους ψεύτες στη θέση τους. Αλλά να γνωρίζει επίσης, πως ενδεχομένως και δικαίως κρυφά τους ίδιους χαρακτηρισμούς του σούρνει και το εν ενεργεία προσωπικό του, κουνώντας δεικτικά το κεφάλι με αποτροπιασμό.

Ο κ. Φλώρος παραμένοντας επί τετραετία στη θέση του κάνει κακό στο στράτευμα. Όσοι ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να λέμε τις αλήθειες για να μην πλήττουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύσκολους καιρούς, τις πλήττουν περισσότερο οι ίδιοι κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαι πεπεισμένος πως η πλειονότητά των εν ενεργεία αλλά και των αποστράτων στρατιωτικών δεν επιθυμεί να εκπροσωπείται και να διοικείται από τον κ. Φλώρο με τη μεζονέτα του εκατομμυρίου, αν την κατέχει, ή την παρατεταμένη σιωπή σε άδικες κατηγορίες ώστε να εξασφαλιστεί ακόμα ένας χρόνος εξουσίας. Γιατί κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να ψιθυρίσουν πως η σιωπή εξυπηρετεί καταστάσεις κι αυτό μονάχα επιζήμιο είναι για την πατρίδα και το στράτευμα.

Εδώ και πολλά χρόνια στο Στρατό όσοι Αξιωματικοί έχουν άποψη, μιλούν ελεύθερα, λένε αλήθειες, αποστρατεύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Κλίκες και φατρίες, κομματικοί υποτελείς, «μαλιστάνθρωποι» και «τακουνοκρούστες» επιπλέουν και γραπώνονται με λύσσα από καρέκλες και οφίκια. Όποιος καυτηριάζει τα κακώς κείμενα γίνεται εχθρός του Έθνους και πέφτουν να τον φάνε οι κλίκες εκατέρωθεν. Όλα αυτά είναι γνωστά και συζητιούνται κάθε χρόνο στις ετήσιες κρίσεις, φυσικά και σε αυτές που ο κ. Φλώρος πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια και προωθεί τους δικούς του ανθρώπους που έπονται στην ιεραρχία και διακατέχονται από ανάλογες με τις δικές του πρακτικές και αντιλήψεις.

Κ. Φλώρε, αδικημένος ή μη, παρακολουθούμενος ή όχι, πλούσιος ή ζάμπλουτος, διόλου δεν με εμπνέεις ως Αρχηγός και ευτυχώς πλέον δεν είμαι υφιστάμενος σου και έχω τη δυνατότητα να σου το πω δημοσίως. Σε προτρέπω να κοιταχτείς στον καθρέφτη της μεζονέτας σου στου Παπάγου, ή αν δεν έχεις τέτοια, στον καθρέφτη του γραφείου σου στο ΓΕΕΘΑ και να αναρωτηθείς αν εμπνέεις τους υφισταμένους σου στο στράτευμα, αν αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση όπως οφείλουν όλοι οι Διοικητές με το ήθος και τη στάση ζωής τους. Αν ακόμα θυμάσαι τίποτα μακρινό, από τότε που ήσουν Εύελπις, αν θυμάσαι για τη γυναίκα του Καίσαρα, αν θυμάσαι ένα ρητό του Αγάθωνα που στολίζει πολλά γραφεία Διοικητών πως «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.» και σε ελεύθερη μετάφραση «ότι δεν είσαι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσεις της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είσαι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθείς από την εξουσία να έχεις αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές σου, όσο και για τις αρετές σου». Αν λοιπόν θυμάσαι ακόμα τίποτα από όλα αυτά, τότε ίσως υπάρχει ακόμα χρόνος να σώσεις την υστεροφημία σου και να σταματήσεις να πλήττεις τους υφισταμένους σου, αν και προσωπικά ελάχιστα αισιόδοξος είμαι για τέτοιου είδους συμπεριφορές από την πλευρά σου, αν και μπορεί τελικά να κάνω λάθος. 

Η λεβεντιά και η περηφάνεια θέλουν κότσια και περιεχόμενο στα παντελόνια των στολών, είμαι σίγουρος πως το γνωρίζεις καλά αυτό, δεν αρκούν οι πτώσεις με αλεξίπτωτα εκτός φυσικά κι αν στην επόμενη αποφασίσεις να προσγειωθείς εκτός του περιβόλου του ΓΕΕΘΑ, ίσως στην ταράτσα μιας μεζονέτας για παράδειγμα, για να δώσουμε και έναν εύθυμο τόνο με έναν αστεϊσμό και να μην μας πιάνει κατάθλιψη με όσα συμβαίνουν ευτελίζοντας το θεσμό.

 

ΥΓ1. Όσοι πρώην ΓΕΕΘΑ π.χ. ο κ. Αποστολάκης δήλωσαν πως στη θέση του κ. Φλώρου θα παραιτούνταν να ξέρουν πως όσοι γνωρίζουν και είμαστε πολλοί, γελάσαμε ιδιαίτερα με τη δήλωσή τους. 

ΥΓ2. Σχεδόν τα ίδια ισχύουν και για τον επίσης πιθανά παρακολουθούμενο πρώην Α/ΓΕΣ Λαλούση, που φυσικά τρία ολόκληρα χρόνια στόμα είχε και μιλιά δεν είχε, αλλά τον αποστράτευσαν πριν προλάβει να ορθώσει ανάστημα και να διαμαρτυρηθεί για την υπό αδιευκρίνιστους λόγους πιθανή επισύνδεσή του.

 

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας