× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκοτεινό μέλλον για το Μιχαλέλειο, εξανεμίζονται οι ελπίδες για χρηματοδότηση

Δεν προχωράει η Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο ξεκαθαρίζει η Γραμματέας της ΑΔΑ σε σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη. Δεν έχουμε να πληρώσουμε το Φλεβάρη, δηλώνει ο πρόεδρος του γηροκομείου Γιάννης Ξανθούλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/1/2023

Σκοτεινό μέλλον για το Μιχαλέλειο, εξανεμίζονται οι ελπίδες για χρηματοδότηση
Φωτό αρχείου

Μαύρα μαντάτα έρχονται από το μέτωπο του γηροκομείου Πλωμαρίου, αφού η μόνη ελπίδα και σανίδα σωτηρίας για να αποπληρώσει το ίδρυμα τα χρέη του που ήταν η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μυτιλήνης, εξανεμίζεται μετά από τη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο Δημαρχείο με την παρουσία της Ειδικής Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννας Νικολαΐδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την αρνητική εξέλιξη της απόρριψης της Προγραμματικής Σύμβασης από την ΑΔΑ και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί το ίδρυμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κ. Νικολαΐδου, με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, το γενικό γραμματέα του Δήμου Ηρακλή Κουντρουρέλλη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πλωμαρίου και πρόεδρο του Μιχαλέλειου Γιάννη Ξανθούλη και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη.

Σε δηλώσεις του στο «Ν» μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Ξανθούλης, δήλωσε απογοητευμένος από τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι η κ. Νικολαΐδου δεν άφησε μεγάλα περιθώρια ελπίδας για την Προγραμματική Σύμβαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υποκρύπτει χρηματοδότηση του ιδρύματος και αυτό δεν είναι νόμιμο. Πρόσθεσε μάλιστα η κ. Νικολαΐδου, όπως λέει ο κ. Ξανθούλης πως ακόμη και προσφυγή να γίνει στο άρθρο 152 δεν υπάρχουν ελπίδες δικαίωσης του Δήμου.

«Προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν γενικά στη συνάντηση τα πράγματα και την κατάσταση, ότι θα γίνουν και άλλες συζητήσεις για να συνταχθεί ξανά προγραμματική σύμβαση κ.λπ. όμως εγώ γνωρίζω πολύ καλά τις πολιτικές εκφράσεις. Συνομιλώ με πολιτικούς πολλά χρόνια και μπορώ να διαβάζω πίσω από τις λέξεις. Είμαι πολύ απογοητευμένος, διότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης τον περασμένο Δεκέμβρη με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα καλύψει τα χρέη που δημιουργήθηκαν όταν  είχε τη διοίκηση του ιδρύματος ο ίδιος.  Φως από την πλευρά αυτή δεν βλέπουμε κανένα. Από εκεί και πέρα εκτός από τα χρέη θα πρέπει να προχωρήσει και η αδειοδότηση του ιδρύματος το αργότερο έως το τέλος του έτους. Συνολικά απαιτούνται 100.000 ευρώ, εάν δεν βρεθούν αυτά τα χρήματα το Ίδρυμα θα κλείσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ξανθούλης ήδη το Φεβρουάριο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το πιθανότερο είναι ότι το γηροκομείο δεν θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ και η ιδιωτική εταιρεία που υποτίθεται ότι είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει 20.000 ευρώ, καθυστερεί στην εκταμίευση των χρημάτων η οποία έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει μέσα στο Μάρτιο.

Από εκεί και πέρα σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, όλοι οι πολιτικοί φορείς του τόπου μας, κόμματα, βουλευτές, Υπουργοί και Υπουργεία είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα και για το πρόβλημα που υπάρχει. «Περιμένουμε πρωτοβουλίες οι οποίες πολύ φοβάμαι ότι αν δεν γίνουν άμεσα οι συνέπειες και οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές για το γηροκομείο Πλωμαρίου το οποίο λειτουργία υποδειγματικά από το 1977».

Δείτε τις δηλώσεις του Γιάννη Ξανθούλη στο ΝΗΣΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πηγές από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης πάντως, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν λέγοντας ότι αναζητούνται τρόποι κάλυψης των χρημάτων αυτών και σύνταξης της προγραμματικής σύμβασης με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να γίνει αφού η Ειδική Γραμματέας της ΑΔΑ Μαριάννα Νικολαΐδου εξήγησε ότι γενικά η διαδικασία αυτή είναι αρεκτά δύσκολη κιαι υποκρύπτει πολλά προβλήματα νομικής φύσεως. 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες