× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αδέσποτα βόδια στον Πολιχνίτο, καταστρέφουν χωράφια και περιουσίες

Απίστευτη καταγγελία από κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ειναι σε απόγνωση και ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος καθώς τα ζώα είναι ανεξέλεγκτα και έχουν αγριέψει

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/1/2023

Αδέσποτα βόδια στον Πολιχνίτο, καταστρέφουν χωράφια και περιουσίες

Μία απίστευτη καταγγελία έρχεται από κτηνοτρόφους και ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του Πολιχνίτου οι οποίοι είναι σε απόγνωση λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης ενός κοπαδιού 20 περίπου, ίσως και περισσότερων, αδέσποτων βοδιών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο περίεργο και αν ακούγεται,  ότι  υπάρχουν αδέσποτα βόδια στην ύπαιθρο, το γεγονός είναι πέρα για πέρα αληθινό και μάλιστα όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες στο «Ν» η κατάσταση αυτή δεν είναι φετινή αλλά συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους,  τα ζώα ανήκουν στην ιδιοκτησία δύο ανδρών από την περιοχή, οι οποίοι τα αφήνουν ελεύθερα και καταπατούν  ξένες περιουσίες ελαιώνες,  αροτραίες εκτάσεις και βοσκοτόπους ξεκινώντας από την περιοχή Μπουγάζι της Νυφίδας  επεκτείνονται σε Μαγνάδο, Γουρνέλια,  Τραπεριά, Άγιο Ισίδωρο, Κοκσόνια, Μονόλια, Καμάρι και φτάνουν μέχρι και την Πατουμένη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισας και των Βατερων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους κτηνοτρόφους που ήρθε σε επαφή με το «Ν» καθώς τα ζώα καταπατούν και βόσκουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα σε βοσκοτόπια που προορίζονται για βόσκηση από άλλους κτηνοτρόφους.

Πίνουν το νερό που βάζουμε εμείς για τα δικά μας ζώα και πρέπει να κουβαλήσουμε πάλι νερό. Μπαίνουν σε ελαιώνες πατάνε και σκίζουν τα δίχτυα, τρώνε ελιές πάνω από τα δίχτυα, τρώνε τις ποδιές των δέντρων με αποτέλεσμα να χρειάζονται τα δέντρα επιπλέον κλάδεμα και να έχουμε  μείωση της παραγωγής.

Μπαίνουν σε αροτραίες εκτάσεις καταστρέφοντας μέρος της σποράς που προορίζεται  για μπάλες ή καρπό και είναι για πώληση μειώνοντας τα έσοδα των ιδιοκτητών των καλλιεργειών. Τέλος καταστρέφουν περιφράξεις κάθε είδους με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να πρέπει να φτιάξει  νέα  περιφράξη ξοδεύοντας χρήματα σε υλικά και μεροκάματο».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά γίνονται σκόπιμα από τους δύο ιδιοκτήτες οι οποίοι όπως λένε γλιτώνουν έξοδα με τον τρόπο αυτό.  

«Συνήθως, σημειώνουν οι καταγγέλλοντες, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν δικαιολογίες του τύπου δεν το κάνω επίτηδες ή ξέφυγαν χωρίς να το γνωρίζουμε και πληρώνουν κάποιες μικρές αποζημιώσεις».

Τα  ζώα, όπως αναφέρεται, είναι επικίνδυνα διότι τελευταία έχουν αγριέψει  και εκτός από τις ζημιές που προκαλούν μπορεί να γίνουν αιτία σοβαρού ατυχήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις περισσότερες φορές οι κτηνοτρόφοι που παθαίνουν ζημιά είτε επικοινωνούν με το δασαρχείο είτε με την αστυνομία. Το δασαρχείο καταγράφει τις ζημιές και κάνει τα δέοντα ενώ η αστυνομία, η οποία εντοπίζει τα βόδια μέσα στα χωράφια,  επιβάλει διοικητικά πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι σε απόγνωση και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση από την πολιτεία για το πρόβλημα.

Όπως λένε πρέπει άμεσα κάποιος να επέμβει, διότι η κατάσταση στην περιοχή είναι οριακή και οι παραγωγοί εξαγριωμένοι με τις ζημιές στα χωράφια τους.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι γίνεται το τελευταίο διάστημα προσπάθεια  συγκέντρωσης υπογραφών ώστε να γίνει προσφυγή στον Εισαγγελέα.

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι αρμόδιος. Ο Δήμος; Η Περιφέρεια; Η Αστυνομία, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής; Το Δασαρχείο; Δεν μας ενδιαφέρει, λένε. Ας βρουν τον υπεύθυνο φορέα και ας μαζέψουν επιτέλους τα ζώα πριν γίνει κανένα μεγάλο κακό».

Το «Ν» επικοινώνησε με την υπεύθυνη υπάλληλο του δασονομείου Αγιάσου Ευρυδίκη Μαυρέλλη η οποία επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης σημειώνοντας μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες έχουν πυκνώσει. Σημείωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια και ότι η ίδια καλείται πολλές φορές να καταγράψει διάφορα περιστατικά.  

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται τα αδέσποτα βόδια μέσα στο χωράφι  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ