× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε στενούς συγγενείς στη ΔΕΥΑΛ

Τουλάχιστον 47.000 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις φαίνεται ότι εισέπραξε συγκεκριμένος μελετητής ο οποίος έχει στενή σχέση με στέλεχος της εταιρίας ενώ οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνουν από το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/2/2023

Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε στενούς συγγενείς στη ΔΕΥΑΛ

Απευθείας αναθέσεις μελετών  πολλών χιλιάδων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ποσό ξεπερνά τις 47.000 ευρώ, έχουν δοθεί σε συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΥΑΛ το οποίος ευνοήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο τα τελευταία χρόνια, μετά το 2020.

Αφορμή για τη δημοσιογραφική έρευνα του «Ν» αποτέλεσε η έντονη φημολογία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό περί αχρείαστων αναθέσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης  σε ιδιώτη μελετητή ενώ η εταιρεία έχει τη δυνατότητα και το προσωπικό αυτές τις μελέτες να τις κάνει η ίδια χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ με δεδομένο ότι διαθέτει 8 άτομα με πτυχίο Τοπογράφου και μηχανικού.

Είναι αρκετά προκλητικό εξάλλου τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ εισηγείται αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες θα επιβαρύνουν τον ήδη βαρύ προϋπολογισμό των νοικοκυριών του νησιού μας, να εγκρίνει με ελαφρά τη καρδία μελέτες σε συγκεκριμένο ιδιώτη πολλών χιλιάδων ευρώ.  

Φαίνεται λοιπόν ότι συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΥΑΛ αναθέτει απευθείας προμήθειες, έργα και υπηρεσίες σε στενό του συγγενή. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των απευθείας αναθέσεων των μελετών «Επικαιροποίηση μελέτης εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης-ύδρευσης και μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων Τ.Κ. Αλυφαντών από τη θέση συγκέντρωσης στο αποχετευτικό δίκτυο Μυτιλήνης», προϋπολογισμού 28.813,83 ευρώ, αναρτηθείσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΡΠ1ΙΟΚΠΛ-Θ6Φ) και «Καθορισμός γραμμών πλημμύρας ρέματος που εφάπτεται στο γήπεδο Ε.Ε.Λ. Αγιάσου», προϋπολογισμού 3.038,00 ευρώ, αναρτηθείσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 9ΛΗΒΟΚΠΛ-ΒΓ7) ανατίθενται απευθείας φωτογραφικά στο συγκεκριμένο άτομο, με ακριβή περιγραφή του πτυχίου του, ώστε να είναι ο μοναδικός που θα καταθέσει προσφορά για τη μελέτη.

Σε άλλα παραδείγματα, ανατίθενται πάλι στο ίδιο άτομο οι μελέτες «Συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης της Αγιάσου», προϋπολογισμού 11.498,35ευρώ (ΑΔΑ:Ω0ΔΦΟΚΠΛ-0ΞΜ),«Τοπογραφική μελέτη για κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων σε νέα χάραξη και αντλιοστασίων στα πλαίσια του έργου Σύστημα Συλλογής και Μεταφοράς λυμάτων Πολιχνίτου έως ΕΕΛ», προϋπολογισμού 2.520,00 ευρώ (ΑΔΑ: ΩΙΒ5ΟΚΠΛ-ΣΗΑ), «Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης ΕΕΛ Μεσοτόπου», προϋπολογισμού 1.697,96 ευρώ (ΑΔΑ: 6Τ7ΝΟΚΠΛ-7Κ1), και άλλα.

Όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν τρανή απόδειξη ότι οι πελατειακές σχέσεις  και η ευνοιοκρατία σε φίλους και συγγενείς, ευδοκιμούν σε όλες της πτυχές και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μυτιλήνη ακόμη και στην πολύπαθη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης η οποία  δεν ξέφυγε από το καθεστώς αυτό. 

Μετά τη ΔΕΔΑΠΑΛ λοιπόν και το πάρτι προσλήψεων ημετέρων, αποκαλύπτεται πως και η ΔΕΥΑΛ έχει τη δική της λίστα ευνοούμενων οι οποίοι απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση και μελέτες πολλών χιλιάδων ευρώ.  

Μερικές μόνο από τις απευθείας αναθέσεις

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Θέλανε πρόβα από το πρωί μέχρι το βράδυ… οι κουλτουριάρηδες»!

Συλλήβδην στοχοποιεί ο Π. Τσακύρης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πακέτωσέ το» για τη στήριξη της πράσινης φοιτητικής επιχειρηματικότητας!

Τη συνεργασία της με την τριμελή φοιτητική ομάδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανακοίνωσε η Mediterra Α.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέναντι στον Βέρρο… Απόστολος Αλατζάς!

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αγιαπαρασκευώτες υποψήφιοι του Ταξιάρχη Βέρρου

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα επτά ονόματα που θα κατέλθουν από τον μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου- «Πονοκέφαλος» στο γαλάζιο επιτελείο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Αποπομπή Βαρελτζή από το ψηφοδέλτιο Βέρρου

Παύεται και από τα καθήκοντα του σε θέσεις ευθύνης, λόγω της συμμετοχής του σε συνάντηση υπόδειξης άλλου υποψήφιου Δημάρχου υπό το βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να διαφυλάξουμε τον πρωτογενή τομέα»

Ο Ιάσων Πιπίνης με κτηνοτρόφους στην Άγρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές;»

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης βορείου Αιγαίου στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση για το παρεμπόριο και την παραοικονομία

Το Επιμελητήριο Λέσβου και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα διοργανώσουν την εκδήλωση την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί στερούνται οι ιδιοκτήτες ταξί του Βορείου Αιγαίου το δικαίωμα λειτουργίας πολυθέσιων οχημάτων;»

Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννη Μπουρνού στην Βουλή. Μεταφέρει και υιοθετεί το αίτημα Περιφερειακού Συμβουλίου ΕΔΧ Ταξί Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας

Μετά το τέλος των εργασιών στο κτίριο που στεγάζονται το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, παράτησαν τα κοντέινερ στην αυλή. Αδιαφορία του Δήμου στις εκκλήσεις των γονέων για μετακίνηση τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μ. Δευτέρα

Αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμά του τις προσεχείς ημέρες