× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πτώση 10,5% στο ΑΕΠ του βορείου Αιγαίου το 2020

Βαρύτατο το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίες των νησιών της Περιφέρειας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του βορείου Αιγαίου το χαμηλότερο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/2/2023

Πτώση 10,5% στο ΑΕΠ του βορείου Αιγαίου το 2020

Μόλις 10.163 ευρώ ήταν το κατά κεφαλή ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2020. Κι ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2019 (11.355 ευρώ) κατά 10,5%.  Το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίες των νησιών της Περιφέρειας ήταν βαρύτατο καθώς ήρθε να προστεθεί στα πολύ μεγάλα προβλήματα που ήδη είχε δημιουργήσει η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το 2010 και μετά. Με την επίδοση αυτή το κατά κεφαλή ΑΕΠ του βορείου Αιγαίου υποχώρησε στα επίπεδα του 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η πτώση πορεία του κατά κεφαλή ΑΕΠ της Λέσβου άρχισε το 2009 και  συνεχίσθηκε ως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής με εξαίρεση το 2014 που επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις. Αυτό δείχνει πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητα συνέχιζαν να πιέζουν τις οικονομίες του νησιών της Περιφέρειας ως το 2020.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κορύφωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο βόρειο Αιγαίου καταγράφηκε το 2008, όταν έφθασε στα 17.647 ευρώ.  Η πτώση από το 2008 ως το 2020, έφθασε στο 42,4%

 

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ, πανελλαδικά, το 2020, ήταν 15.461 ευρώ και Αττική 21.134 ευρώ. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας ανήλθε στα 30.454 ευρώ . Στο νότιο Αιγαίο το κατά κεφαλή ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 14.572 ευρώ.  Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως  κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύθηκαν αντί να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων περιοχών της χώρας.  Έτσι το νότιο Αιγαίο είχε 42,4% μεγαλύτερο κατά κεφαλή ΑΕΠ από το βόρειο Αιγαίο. Η Αττική είχε υπερδιπλάσιο ΑΕΠ από το βόρειο Αιγαίο, ενώ το Πανελλαδικό ΑΕΠ (κατά κεφαλή) ήταν 52% υψηλότερο από αυτό του βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η κατακόρυφη μείωση της τουριστικής κίνησης και οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων είχαν ως αποτέλεσμα ο νομός Χίου να καταγράψει το 2020 το υψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ με 10.276 ευρώ, στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο νομός Λέσβου με 10.244 ευρώ και στην τρίτη θέση ο νομός Σάμου με 9.835 ευρώ.  Στην περίπτωση αυτή βλέπουμε πως οι αριθμοί δείχνουν πως οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των νομών του βορείου Αιγαίου είναι πολύ μικρές. Ωστόσο θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως διαμορφώνεται το ΑΕΠ σε κάθε νησί. Καθώς κάθε νησί έχει την δική του οικονομία.

 

Το Α.Ε.Π. αποτυπώνει τη συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια περιοχή σ' ένα συγκεκριμένο έτος. Ο υπολογισμός του ανά κάτοικοι (κατά κεφαλή) γίνεται με βάση το υπολογιζόμενο πληθυσμό της κάθε περιοχή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο καταμαράν στη γραμμή Μυτιλήνη‑Αϊβαλί

Με μεταφορική ικανότητα 449 ατόμων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κουίζ: Πού είναι το ΑΤΜ της «Εθνικής» στον Μόλυβο;

Ερώτημα για… δυνατούς λύτες, εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ