× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνέντευξη της συγγραφέως Ευστρατίας Βουζούλια

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 4/2/2023

Συνέντευξη της συγγραφέως Ευστρατίας Βουζούλια

Στις Φλόγες του Πολέμου και του Έρωτα, ένα ιστορικό μυθιστόρημα της συντοπίτισσας μας, εξ Αγιάσου ορμώμενης, Ευστρατίας Βουζούλια, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Το προλογίζει ο Λέσβιος ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας Δημήτρης Νικορέτζος.

Αγαπητή κυρία Βουζούλια, αρχικά να σας συγχαρώ για το πόνημα σας! Το ιστορικό σας μυθιστόρημα και για την ερευνά σας σε ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα! Την χαρά που δώσατε στον πεθερό σας και στους συναγωνιστές του! Πολλές φορές λέμε σε κάποιον συγγενή μας ότι, η ιστορία του θα μπορούσε να γίνει βιβλίο, ως και ταινία, μα ποιος κάθεται να το γράψει… Εσείς το πράξατε! Και μάλιστα πιάνοντας το θέμα από παντού! Ένα θέμα με το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να καταπιάνονται γυναίκες συγγραφείς!

  • Είστε άνθρωπος των γραμμάτων, εκπαιδευτικός, ποιήτρια και τώρα ήρθε η ώρα και κρατάμε στα χέρια μας το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας έβαλε στην διαδικασία να γράψετε τούτο το βιβλίο;

Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Και τώρα να σας πω πώς προέκυψε το βιβλίο μου. Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να καταθέσω στο ανά χείρας βιβλίο τις πολεμικές εμπειρίες και τις μνήμες του πεθερού μου, Παναγιώτη Περγάμαλη, ο οποίος μετά την Κατοχή των Γερμανών σε νεαρή ηλικία έφυγε από το νησί στη Μέση Ανατολή. Εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο, συμμετείχε σε μάχες στη Βόρεια Αφρική κι αργότερα σε καταδρομικές επιχειρήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

  • Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία! Γεγονότα που συνήθως δεν τα επιλέγουν γυναίκες συγγραφείς, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του και ο Δημήτρης Νικορέτζος. Εσάς όμως όπως είναι φανερό σας αρέσει αυτή η θεματολογία! Μιλήστε μας για το πώς συμβαίνει να σας έλκει το θέμα αυτό;


Με γοήτευσαν οι διηγήσεις του για τους άγνωστους σε μένα τόπους, τους ήρωες του Ιερού Λόχου, τη δράση τους στα πολεμικά γεγονότα( αγώνες, νίκες, δυστυχώς και κινήματα), γεγονότα τα οποία βίωσε προσωπικά και διέθετε γι' αυτά άμεση γνώση. Ένιωθε μεγάλη περηφάνια για τη συμμετοχή του στον Ιερό Λόχο. Βέβαια μετά άρχισε από την πλευρά μου μεγάλη αναζήτηση να τεκμηριώσω την αλήθεια των λόγων του. Έτσι έφτασα στην απόφαση ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να καταγράψω αυτά τα ακούσματα για να γίνουν κτήμα του αναγνωστικού κοινού και να περάσει μια σπουδαία περίοδος του Β' Παγκοσμίου πολέμου μ' εύπεπτο τρόπο στη μνήμη του.

  • Τι θα έπρεπε να γνωρίζει ο κόσμος για τον «Ιερό Λόχο», που δεν το ξέρει; Τι να θυμάται;

Το έργο του Ιερού Λόχου δεν είναι ευρέως γνωστό. Ομολογώ μήτε εγώ το ήξερα εξ ολοκλήρου, αν κι εκπαιδευτικός. Ο Ιερός Λόχος έδρασε με πατριωτικά κίνητρα και με τους αγώνες του συνέβαλε ουσιαστικά στην απελευθέρωση και την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Θεώρησα λοιπόν χρέος μου να δώσω αυτές τις πληροφορίες που αποκόμισα από την έρευνα μου στον κόσμο, να μάθει ότι στους μικρούς και άσημους ήρωες του Ιερού Λόχου και στους αξιωματικούς βέβαια που τους οδηγούσαν, οφείλουμε όλοι εμείς οι μεταγενέστεροι σεβασμό, τιμή και αιώνια μνήμη, γιατί την αξίζουν.

  • Από την μία το μέτωπο του πολέμου, από την άλλη του έρωτα! Η ζωή και ο θάνατος! Στη διαπασών και τα δύο στο βιβλίο σας! Τι έχετε να μας πείτε για αυτό το δίπολο στο έργο σας;

Η ζωή από μόνη της είναι έρωτας και πόλεμος, ιδιαίτερα στη νιότη του κάθε ανθρώπου. Αυτά τα δυο συνυπάρχουν, θαρρώ, και καθορίζουν τη ζωή. Ο ήρωας του μυθιστορήματος μου είναι σε ηλικία είκοσι χρόνων. Ήταν επόμενο να ζήσει με έντονο τρόπο αφ' ενός τον ενθουσιασμό και την ορμή του πολέμου και αφ' ετέρου ένα μεγάλο έρωτα, όπως συμβαίνει πάντα στις ηλικίες αυτές. Εξάλλου θα ήταν παράλειψη να μην ασχοληθώ και με τις δυο πτυχές της ζωής του ήρωά μου, που συνιστούν άλλωστε τη φιλοσοφία της ζωής.

  • Το «Στις Φλόγες του Πολέμου και του Έρωτα», είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να γίνει και ταινία! Διαβάζοντας σας είμαι σίγουρη ότι έπεται και συνέχεια στην συγγραφή! Τι ακολουθεί ; Τι άλλο μας ετοιμάζετε;

Βρίσκεται υπό έκδοση μια σειρά βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και ποίησης. Ως προς το ιστορικό μυθιστόρημα, που αγαπώ ιδιαίτερα, υπάρχει ήδη ολοκληρωμένο ένα άλλο έργο μου ομόλογό του και τον καιρό αυτό ασχολούμαι με τη συγγραφή ενός τρίτου με ανάλογη θεματολογία, αναγραφής πολεμικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας.

  • Πολυγραφότατη λοιπόν! Συγχαρητήρια! Με το καλό να μιλήσουμε και για τα επόμενα σας βιβλία!Να σας ρωτήσω και τούτο, μιας και αναφερθήκατε σε άλλα δύο ανάλογα πονήματα σας που ακολουθούν, γιατί επιμένετε στο ιστορικό μυθιστόρημα;

Ένας συγγραφέας εκτός από τη ψυχαγωγία πρέπει να προσφέρει στον αναγνώστη του και τη γνώση και στη συγκεκριμένη περίπτωση την ιστορική γνώση που μας δένει με την ιστορία του τόπου μας και ποτίζει τις ρίζες του έθνους μας.

  • Με βρίσκει σύμφωνη το σκεπτικό σας! Άλλωστε μια φορά εκπαιδευτικός για πάντα εκπαιδευτικός!Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την όλη κουβέντα κυρία Βουζούλια! Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σας! Να το χαρείτε! Να το μοιραστείτε! Καλή συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο!

Να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε τη δυνατότητα να εκθέσω τις απόψεις μου και να δώσω τις απαντήσεις που πιθανό απασχολούν κι άλλους αναγνώστες.


Περιγραφή του βιβλίου: Ο Παναγιώτης, ένα παιδί, πεντάρφανο που μεγαλώνει με την επίβλεψη των συγγενών του, βιώνει την επιστράτευση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η γερμανική κατοχή φέρνει μεγάλη αναστάτωση στη ζωή του και, μην αντέχοντας την παρουσία των κατακτητών στον τόπο τους, οργανώνει μια ομάδα εθελοντών και φυγαδεύονται μ’ ένα καΐκι για την Τουρκία. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, φτάνει στη Μέση Ανατολή και κατατάσσεται στον ελληνικό στρατό, με την ελπίδα να πολεμήσει για τη λευτεριά της πατρίδας. Γρήγορα εντάσσεται στον νεοσύστατο «Ιερό Λόχο» και μετασταθμεύουν για εκπαίδευση στο Κάιρο. Στις εξόδους του γνωρίζει τον πρώτο αληθινό έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής Ελληνίδας, της Ρόζας. Σπουδάζει τους ανθρώπους, γνωρίζει από κοντά τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική και θέτει τη ζωή του σε αποστολή… ως την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος-συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα «μπορώ» και τα «θέλω»!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Νέα δωρεά Γιαννέλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

76 έργα ζωγραφικής εκτίθενται σε δύο αίθουσες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τραγούδι και χορός από τον σύλλογο «Το Κιόστε»

Κάθε Τρίτη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, από τις 6.30 – 8.00 το απόγευμα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόταση για αφήγηση παραμυθιών

Η Νάσια Δαφιώτη παρουσιάζει ιδέες προς Συλλόγους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Μικρασιάτικα παραμύθια» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στις 11:15 το πρωί και στις 12:15 το μεσημέρι, παράσταση αφήγησης μικρασιάτικων παραμυθιών, για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο «παλαιός κόσμος της Λέσβου» εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη

Εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου από την πρόεδρος της Δημοκρατίας η νέα έκθεση την οποία επιμελήθηκε η Καθηγήτρια Προΐστορικής Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση «Drops» στο Τσαρσί Χαμάμ

Με την υπογραφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Ελένης Βουδουρέλλης και της Σύλβιας Λαϊνά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόσκληση εγγραφής νέων μελών από την χορωδία CANTAΛΑΛΟΥΝ

Οι πρόβες ξεκινούν την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για υπερδυνάμεις και σούπερ ήρωες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

Με «ένα πουκάμισο αδειανό...» το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης ταξίδεψε στη Χίο

Εντυπωσίασε η θεατρική παράσταση των παιδιών στο πλαίσιο του 2ου μαθητικού Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες», που διεξήχθη από τις 13 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο γειτονικό μας νησί.
ΒΙΒΛΙΟ

«Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης»

Παρουσίαση του βιβλίου της Πόπης Κλειδαρά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός και Πολιτισμός στο μικροσκόπιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ημερίδα με τίτλο «e-Aegean CulTour: Μία νέα ερευνητική υποδομή για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στο Αιγαίο» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου από τις 9 πμ ως τις 3 μμ