× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα για το προσφυγικό

Με συμμετοχή ακαδημαϊκών και προσφύγων ομιλητών και ομιλητριών η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2023

Η ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα για το προσφυγικό

Με συμμετοχή ακαδημαϊκών και προσφύγων ομιλητών και ομιλητριών έγινε η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Παρασκευή 3/2 με σύνθημα «Έγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο-Δε θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, ερευνητικές προσεγγίσεις πάνω στις πολιτικές για την ένταξη των προσφύγων και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία, καθώς και μια ζωντανή μαρτυρία για τις συνθήκες που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι πρόσφυγες στα κέντρα-φυλακές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τη βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για εμάς, τα ζητήματα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού δεν έχουν μόνο θεωρητική επιστημονική αξία, αλλά αφορούν κυρίως στη μαχητική δράση, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων και πολύ περισσότερο στην πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών. Στο τρομακτικό στοιχείο των πάνω από 300 νεκρών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν δυστυχώς στο Αιγαίο, δόθηκε η απάντηση και από το βήμα της εκδήλωσης : «Δεν θα συνηθίσουμε να είναι η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο. Δεν θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

Έπειτα η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχουμε μπει και χαρακτηρίζεται από τοξικό κλίμα κοκορομαχίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τονίστηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρείται να θαφτεί ο ένοχος που είναι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα και σκορπά σήψη και δυσωδία. Η ίδια προσπάθεια επιχειρείται και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε υποκριτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Για ποιόν ανθρωπισμό μπορεί κανείς να μιλήσει στην αθλιότητα της Μόριας, της Ειδομένης, στο Βαθύ της Σάμου»;

Για αυτό και μπροστά στις εκλογές κανένας τους (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δε θα πει ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλείται από το καπιταλιστικό σύστημα της φτώχειας και των πολέμων, που όλοι τους στηρίζουν και υπηρετούν. Προκαλείται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με την ευθύνη και τη συμφωνία όλων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα αποφύγουν τη συζήτηση για την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα διάφορα παζάρια, όπως και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το ΚΚΕ είναι καθαρό: Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊµπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης, με στόχο την αναβάθμιση της συμμετοχής της στη μοιρασιά. Ταυτόχρονα, επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας, το κράτος της οποίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η αστική τάξη της, λοιπόν, και όχι απλά ο «τρελός Ερντογάν» διεκδικεί εδάφη από άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, όπως νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θαλάσσιες ζώνες, αμφισβητεί εναέριο χώρο. Αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωράνε παζάρια, διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη συνεκµετάλλευση του Αιγαίου, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, κανείς τους δε θα μιλήσει για την πολιτική της Ε.Ε. που επιβάλλει την άγρια καταστολή στα σύνορα, τα hotspot και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

«Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους ιμπεριαλιστές συμμάχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Διεκδικεί την κατάργηση του άδικου πλαισίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων ανθρώπων, του κατασκευάσματος των ασφαλών χωρών, των νόμων για τις απελάσεις και τις επιστροφές. Απαιτεί την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην προσπάθεια οργάνωσης της κοινής πάλης από Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, εξουδετερώνοντας στην πράξη το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Οι κομμουνιστές συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στους αγώνες των εργαζομένων στις ΜΚΟ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το ΚΚΕ παλεύει για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους και την απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους στις κρατικές υπηρεσίες.

Tο ΚΚΕ παλεύει για την πραγματική διέξοδο από όλα αυτά, για την κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, θα ασκούν την εξουσία και θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους αξιοποιώντας προς όφελος τους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για έναν κόσμο, ανοιχτό, ελεύθερο, χωρίς πολέμους, κρίσεις και ξεριζωμό».

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από:

Την Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τις μεταβολές της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων.

Την Αιμιλία Βουλβούλη, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τις Αφιξιακές Δομές Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας

Τη Σοφία Κουφοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, ερευνήτρια στο προσφυγικό με θέμα την ανάγκη μιας πολιτισμικής-ταξικής παρέμβασης ενάντια στο δόγμα του Διαίρει και Βασίλευε.

Οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Rouddy Kimpioka, πρόσφυγα και ιδρυτή των RAD Music International που μετέφερε τα βιώματα των προσφύγων από τη δομή της Μόριας έως το σημερινή φυλακή του Καρά Τεπέ.

Όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούν την προσφυγιά και στην αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Λέσβο

Στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα νησιά του Αιγαίου