× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα για το προσφυγικό

Με συμμετοχή ακαδημαϊκών και προσφύγων ομιλητών και ομιλητριών η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2023

Η ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα για το προσφυγικό

Με συμμετοχή ακαδημαϊκών και προσφύγων ομιλητών και ομιλητριών έγινε η εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Παρασκευή 3/2 με σύνθημα «Έγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο-Δε θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, ερευνητικές προσεγγίσεις πάνω στις πολιτικές για την ένταξη των προσφύγων και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία, καθώς και μια ζωντανή μαρτυρία για τις συνθήκες που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι πρόσφυγες στα κέντρα-φυλακές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τη βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για εμάς, τα ζητήματα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού δεν έχουν μόνο θεωρητική επιστημονική αξία, αλλά αφορούν κυρίως στη μαχητική δράση, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων και πολύ περισσότερο στην πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού».

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών. Στο τρομακτικό στοιχείο των πάνω από 300 νεκρών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν δυστυχώς στο Αιγαίο, δόθηκε η απάντηση και από το βήμα της εκδήλωσης : «Δεν θα συνηθίσουμε να είναι η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο. Δεν θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

Έπειτα η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχουμε μπει και χαρακτηρίζεται από τοξικό κλίμα κοκορομαχίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τονίστηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρείται να θαφτεί ο ένοχος που είναι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα και σκορπά σήψη και δυσωδία. Η ίδια προσπάθεια επιχειρείται και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε υποκριτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Για ποιόν ανθρωπισμό μπορεί κανείς να μιλήσει στην αθλιότητα της Μόριας, της Ειδομένης, στο Βαθύ της Σάμου»;

Για αυτό και μπροστά στις εκλογές κανένας τους (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δε θα πει ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλείται από το καπιταλιστικό σύστημα της φτώχειας και των πολέμων, που όλοι τους στηρίζουν και υπηρετούν. Προκαλείται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με την ευθύνη και τη συμφωνία όλων τους.

Θα αποφύγουν τη συζήτηση για την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα διάφορα παζάρια, όπως και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το ΚΚΕ είναι καθαρό: Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊµπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης, με στόχο την αναβάθμιση της συμμετοχής της στη μοιρασιά. Ταυτόχρονα, επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας, το κράτος της οποίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η αστική τάξη της, λοιπόν, και όχι απλά ο «τρελός Ερντογάν» διεκδικεί εδάφη από άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, όπως νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θαλάσσιες ζώνες, αμφισβητεί εναέριο χώρο. Αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωράνε παζάρια, διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη συνεκµετάλλευση του Αιγαίου, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, κανείς τους δε θα μιλήσει για την πολιτική της Ε.Ε. που επιβάλλει την άγρια καταστολή στα σύνορα, τα hotspot και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

«Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους ιμπεριαλιστές συμμάχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Διεκδικεί την κατάργηση του άδικου πλαισίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων ανθρώπων, του κατασκευάσματος των ασφαλών χωρών, των νόμων για τις απελάσεις και τις επιστροφές. Απαιτεί την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου».

«Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην προσπάθεια οργάνωσης της κοινής πάλης από Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, εξουδετερώνοντας στην πράξη το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Οι κομμουνιστές συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στους αγώνες των εργαζομένων στις ΜΚΟ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το ΚΚΕ παλεύει για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους και την απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους στις κρατικές υπηρεσίες.

Tο ΚΚΕ παλεύει για την πραγματική διέξοδο από όλα αυτά, για την κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, θα ασκούν την εξουσία και θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους αξιοποιώντας προς όφελος τους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για έναν κόσμο, ανοιχτό, ελεύθερο, χωρίς πολέμους, κρίσεις και ξεριζωμό».

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από:

Την Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τις μεταβολές της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων.

Την Αιμιλία Βουλβούλη, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τις Αφιξιακές Δομές Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας

Τη Σοφία Κουφοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, ερευνήτρια στο προσφυγικό με θέμα την ανάγκη μιας πολιτισμικής-ταξικής παρέμβασης ενάντια στο δόγμα του Διαίρει και Βασίλευε.

Οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Rouddy Kimpioka, πρόσφυγα και ιδρυτή των RAD Music International που μετέφερε τα βιώματα των προσφύγων από τη δομή της Μόριας έως το σημερινή φυλακή του Καρά Τεπέ.

Όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούν την προσφυγιά και στην αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Θέλανε πρόβα από το πρωί μέχρι το βράδυ… οι κουλτουριάρηδες»!

Συλλήβδην στοχοποιεί ο Π. Τσακύρης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πακέτωσέ το» για τη στήριξη της πράσινης φοιτητικής επιχειρηματικότητας!

Τη συνεργασία της με την τριμελή φοιτητική ομάδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανακοίνωσε η Mediterra Α.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέναντι στον Βέρρο… Απόστολος Αλατζάς!

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αγιαπαρασκευώτες υποψήφιοι του Ταξιάρχη Βέρρου

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα επτά ονόματα που θα κατέλθουν από τον μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου- «Πονοκέφαλος» στο γαλάζιο επιτελείο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Αποπομπή Βαρελτζή από το ψηφοδέλτιο Βέρρου

Παύεται και από τα καθήκοντα του σε θέσεις ευθύνης, λόγω της συμμετοχής του σε συνάντηση υπόδειξης άλλου υποψήφιου Δημάρχου υπό το βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να διαφυλάξουμε τον πρωτογενή τομέα»

Ο Ιάσων Πιπίνης με κτηνοτρόφους στην Άγρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές;»

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης βορείου Αιγαίου στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση για το παρεμπόριο και την παραοικονομία

Το Επιμελητήριο Λέσβου και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα διοργανώσουν την εκδήλωση την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί στερούνται οι ιδιοκτήτες ταξί του Βορείου Αιγαίου το δικαίωμα λειτουργίας πολυθέσιων οχημάτων;»

Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννη Μπουρνού στην Βουλή. Μεταφέρει και υιοθετεί το αίτημα Περιφερειακού Συμβουλίου ΕΔΧ Ταξί Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας

Μετά το τέλος των εργασιών στο κτίριο που στεγάζονται το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, παράτησαν τα κοντέινερ στην αυλή. Αδιαφορία του Δήμου στις εκκλήσεις των γονέων για μετακίνηση τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μ. Δευτέρα

Αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμά του τις προσεχείς ημέρες