× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αγιος Κωνσταντίνος και η κλιματική αλλαγή

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2023

Ο Αγιος Κωνσταντίνος και η κλιματική αλλαγή

Το 2004,  τέτοια εποχή, αν θυμάμαι καλά, ένας  υποτροπικός κυκλώνας  σάρωσε τον Άγιο Κωνσταντίνο και λιγότερο  το Κοκκάρι  και άλλες περιοχές, κυρίως,  της Βόρειας Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τότε Κυβέρνηση , ανταποκρίθηκε ταχύτατα στο αίτημά μας για άμεση βοήθεια διαθέτοντας περί τα 3.000.000 Ευρώγια την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο νησί.

Από  τους πόρους αυτούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου χρηματοδότησε άμεσα  την εφαρμογή της σχετικής  μελέτης που εκπόνησε  η  Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (ΔΤΥ)για  την προσωρινή τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου του οικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου ,έργο επείγουσας προστασίας που ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς.

Εκείνη τη χρονική περίοδο  γίνονταν η μελέτη βελτίωσης της Εθνικής οδού  Άγιος Κωνσταντίνος -Καρλόβασι και δώσαμε εντολή στην μελετητική ομάδα που δούλευε στην περιοχή  να ενσωματώσει στο έργο της  και  ολοκληρωμένη  μελέτη - πρόταση για την προστασία του  παραλιακού μετώπου του οικισμούστα πλαίσια της ενεργού αυτής εργολαβίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι ξεκίνησε  η μελέτη προστασίας του οικισμού του  Αγίου Κωνσταντίνου περί το 2008.

Τέλη του 2010 έφυγα από την Νομαρχία.

Επί Δημαρχίας Αγγελόπουλου και συγκεκριμένα  στις 13/1/2015 η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απέστειλε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου « Προστασία Ακτής οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου» στον Ενιαίο τότε Δήμο Σάμου για έκφραση γνώμης  και απ' ότι ξέρω το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο και ελήφθησαν  θετικές και ομόφωνες σχετικέςαποφάσεις τόσο για την ΜΠΕ όσο και για την επιλογή του ενός από τα δύο προτεινόμενα έργα προστασίας  .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο έκτοτε μπήκε  στο ψυγείο.

Τον Φλεβάρη του 2021 , σαν Περιφερειακός Σύμβουλος, προκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο Κοινοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου με παρόντες το τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο , τον επιχώριο  Δημοτικό Σύμβουλο κ. Έλληνα , όλους σχεδόν τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πανουράκη  που δήλωσε ότι θα ενημερώσει επ' αυτών τον Περιφερειάρχη  κ. Μουτζούρη.

Πράγματι , ο Περιφερειάρχης  κ. Μουτζούρης , επισκέφθηκε τον Άγιο κατά την διάρκεια περιοδείας του στη Σάμο ,εξέφρασε ως λιμενολόγος στους κατοίκους  την άποψή του για το πρόβλημα και τις λύσεις του αλλά  πέραν τούτων ουδέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέποντας ότι δεν κινείται τίποτε επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη, στο γραφείο του,  δύο φορές , τη μια μαζί με μέλη  του τοπικού Συμβουλίου  και τον κ. Έλληνα και την δεύτερη  μόνοι μας με τον Δημοτικό Σύμβουλο  κ. Έλληνα μήπως και ενεργοποιήσουμε εξελίξεις..

Έναν και πλέον χρόνο μετά  και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2022 στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας μπήκαν 60.000 Ευρώ για να συνεχιστεί η μελέτη.

Τελικά ο  μελετητής κ. Γιαμίνέλαβε εντολή  να προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2022, σχεδόν δύο ολόκληρα  χρόνια  μετά το εναρκτήριο λάκτισμα  κατά  την σύσκεψη μας  στο Κοινοτικό Κατάστημα του Αγίου Κωνσταντίνου (19/2/2021) και βέβαια μόνο μετά από τις πιεστικές ,πείσμονες και συνεχείς  οχλήσεις μας προς όλους τους αρμόδιους εντός και εκτός Σάμου. .

Είναι σαφές ότι αυτές οι ταχύτητες εμπεριέχουν σαφές  πολιτικό περιεχόμενο , όμως τέλος καλό όλα καλά.

Για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη  μελέτηπρέπει   να γίνουν η πλήρης  εκπόνηση της οριστικής τεχνικής μελέτης κατά τις τελικές οδηγίες της ΔΤΥ της Αντιπεριφέρειας Σάμου  καθώς και η επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  που ενώ είχε εγκριθεί προ ετών  η ισχύς της έληξε, ελλείψει ενδιαφέροντος για περαιτέρω αξιοποίησή της μέσα στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες....

Ως γνωστόν για  να είναι ένα έργο  ώριμο προς ένταξη σε Πρόγραμμα υλοποίησης πρέπει ,ενδιάμεσα, να λάβειόλες τις προβλεπόμενες , εκ του νόμου,αδειοδοτήσεις,  διαδικασία που, ιδιαίτερα για τα λιμενικά έργα ,είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και απαιτεί, τουλάχιστο,καλώς εχόντων των πραγμάτων, στην παρούσα περίπτωση, δυόμισυ με τρία χρόνια, από τώρα,  για να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς στα πολλά  χρόνια της αιρετής Περιφέρειας  οι υπεύθυνοι  δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε ή και καθόλου με τη μελέτη του κρίσιμου αυτού έργου ενώ είχαν  ακέραιη την υποχρέωση να το πράξουν..

Ανεξάρτητα όμως  από όλα αυτά που αποτελούν πια  θέμα ιστορικής και πολιτικής λογοδοσίας,  οι εξελίξεις και η έκφραση των φυσικών φαινομένων τόσο σε Παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο  αναδεικνύουν όλο και πιο συχνά το φοβερό πρόσωπο της κλιματικής Κρίσης που ως θηρίο της Αποκάλυψης βρυχάται και ως   δαμόκλεια σπάθη κρέμεται πια  πάνω από τα κεφάλια μας απειλώντας με όλεθρο τις Κοινωνίες των νησιών μας.

Είναι αδήριτη ανάγκη να οικοδομήσουμε Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας υψηλών προδιαγραφών σε Κεντρικό , Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο  προκειμένου, με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό , τα ανάλογα  μέσα και τους απαραίτητους πόρους αλλά κυρίως με σοβαρό και αποτελεσματικό  σχέδιο,  να διασφαλίσουμε τη ζωή και την περιουσία  των Πολιτών και του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια.

Ζούμε , ήδη, σε μια άλλη , ιδιαίτερα επικίνδυνη, εποχή στην οποία μόνο οι Προμηθείς μπορεί να επιβιώσουν.

*Ο Μανώλης Κάρλας είναι περιφερειακός σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου» και πρώην Νομάρχης Σάμου 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*