Νηστίσιμο τραπέζι με τιμές από χρυσάφι
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής για το Σαρακοστιανό γεύμα. Αυξήσεις από μερικά λεπτά έως και 5 ευρώ σε ορισμένα προϊόντα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2023
Κάθε άλλο παρά «νηστίσιμο» στις τιμές είναι φέτος το τραπέζι της Σαρακοστής, τα εδέσματα του οποίου κοστίζουν πολύ ακριβότερα συγκριτικά με το 2022 όπου ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές.
Σε όλα σχεδόν τα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές για την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την τιμοληψία που πραγματοποίησε το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυρίως θαλασσινά, οστρακοειδή, τουρσί, ταραμά, ταραμοσαλάτα, χαλβά και λαγάνα καταγράφονται αυξήσεις τόσο στις κατώτερες όσο και στις ανώτερες τιμές οι οποίες ξεκινούν από μερικά λεπτά του ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η πρώτη κατηγορία στην οποία είναι φανερές οι ανατιμήσεις είναι τα τουρσιά λαχανικών τα οποία αποτελούν αγαπημένο συνοδευτικό μεζέ με το σαρακοστιανό φαγητό. Χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης τιμής αποτελεί η πιπεριά τουρσί η οποία πέρυσι πωλείτο από 1,46 έως 4,90 ευρώ το κιλό ενώ φέτος το ίδιο προϊόν πωλείται από 2,97 έως 6,90 ευρώ το κιλό.
Σημαντική αύξηση εμφανίζει και η τιμή του ταραμά τόσο του λευκού όσο και κόκκινου. Ο λευκός ταραμάς φέτος πωλείται από 12,90 έως 26 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο πωλείτο από 9,80 έως 19,90 ευρώ το κιλό. Ακόμη και κόκκινος ταραμάς που είναι πιο οικονομικός, φέτος η τιμή του φτάνει στα 13,91 ευρώ ενώ πέρυσι η ανώτατη τιμή του ήταν 9,40 ευρώ το κιλό.
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές θαλασσινών και οστρακοειδών, φρέσκων και κατεψυγμένων με τιμές που ξεφεύγουν αρκετά από τα δεδομένα του 2022. Τα νωπά καλαμάρια, το πιο συνηθισμένο από τα εδέσματα της Σαρακοστής πωλούνται προς 18 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι η τιμή τους ξεκινούσε από 17 ευρώ. Αυξημένη είναι και η ανώτατη τιμή στα κατεψυγμένα καλαμάρια που φτάνει τα 15,79 ευρώ ενώ πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 12,54 ευρώ. Τα νωπά χταπόδια πωλούνται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό ενώ τα κατεψυγμένα από 13,85 έως 18,68 ευρώ το κιλό.
Αρκετά ακριβότερες σε σύγκριση με το 2022 είναι οι σουπιές νωπές και κατεψυγμένες καθώς και οι γαρίδες.
Αυξημένες εξάλλου είναι και οι τιμές στα οστρακοειδή που ξεκινούν από 6 ευρώ τα φρέσκα μύδια και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 18 ευρώ για τα κυδώνια.
Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας το 2022 πωλείτο από 2,80 έως 3,40 τα 750 γραμμάρια. Φέτος το ίδιο προϊόν θα πωλείται στα αρτοποιία από 3 έως 3,50 ευρώ.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για να στρώσει μια τετραμελή οικογένεια φέτος τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα απαιτείται να δαπανήσει με βάση τις παραπάνω τιμές τουλάχιστον 60 ευρώ για να αγοράσει λίγα τουρσιά, χαλβά, ταραμά, ταραμοσαλάτα, καλαμάρια νωπά, λαγάνα, λίγα λαχανικά και 1 κιλό μύδια. Φυσικά όσο πιο πλούσιο επιθυμεί να είναι κανείς το σαρακοστιανό του γεύμα η τιμή ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 ευρώ για τους καλοφαγάδες που θα προσθέσουν σε αυτό γαρίδες, σουπιές, χταπόδια ή κάποιο άλλο είδος από τα οστρακοειδή.
Δείτε αναλυτικά τις τιμές του 2023 για το Σαρακοστιανό τραπέζι
Οι τιμές στο Σαρακοστιανό τραπέζι του 2022 ώστε να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις