× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μάζεψαν ελιές, τις άλεσαν στο ελαιοτριβείο του χωριού και δοκίμασαν καπιράδα!

Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης στην Αγία Παρασκευή και στο Μουσείο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/11/2019

Μάζεψαν ελιές, τις άλεσαν στο ελαιοτριβείο του χωριού και δοκίμασαν καπιράδα!

Είναι η εποχή της ελιάς και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης επισκέφτηκαν έναν ελαιώνα στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Εκεί βρήκαν τον κ. Μιχάλη Γρημάνη που πήγε ειδικά για τους μικρούς μαθητές και τους μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς και τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου. Με την ντέμπλα που είχε μαζί του ράβδισε ελιές για να μαζέψουν τα παιδιά και να γεμίσουν τα καλαθάκια που κουβαλούσαν. Ο ελαιώνας, γέμισε με παιδικές φωνές και τα μικρά χεράκια μάζεψαν τις ελιές πάνω από τα χόρτα και άκουσαν με προσοχή τα λόγια του κ. Μιχάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής όπου ο υπεύθυνος, κύριος Στρατής Βραχνός, ξενάγησε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και τους εξήγησε με υπομονή όλα τα στάδια της παραγωγής του λαδιού. Τον διαχωρισμό των καρπών από τα φύλλα, το πλύσιμο, το σπάσιμο και την άλεση, τη μάλαξη και τέλος την παραγωγή του φρέσκου λαδιού. Και αφού παρατήρησαν τα μηχανήματα και είδαν πως τρέχει το φρέσκο λάδι στο τέλος της διαδικασίας, τους περίμενε μια έκπληξη, καπιράδα. Ψημένο χωριάτικο ψωμί με το φρέσκο ελαιόλαδο της μηχανής, ρίγανη κι αλάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μουσείο

Στη συνέχεια, σειρά είχε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, για να δουν τα παιδιά τον τρόπο παραγωγής του λαδιού τα παλιότερα χρόνια. Παρακολούθησαν βίντεο με πολλές πληροφορίες για την ελιά και τον καρπό της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χρήση, συμβολισμούς, μυθολογία, κλπ. Ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου σε όλους τους χώρους και είδαν τις παλιές μυλόπετρες που άλεθαν τις ελιές, τα τσουπιά, την ατμοκίνητη αλλά και την πετρελαιοκίνητη μηχανή. Άκουσαν και τη μπουρού που έδινε το σύνθημα για το ξεκίνημα της δουλειάς αλλά και του διαλείμματος των εργατών. Πριν φύγουν από το μουσείο δεν παρέλειψαν να φτιάξουν όλοι μαζί ένα πάζλ με τον πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με θέμα το λιομάζωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια μέρα γεμάτη με εικόνες, γεύσεις, παιχνίδι αλλά και δουλειά. Είδαν από κοντά τις ελιές, μάζεψαν τους καρπούς τους και παρακολούθησαν τη δύσκολη διαδικασία παραγωγής του γευστικότατου και υγιεινού ελαιόλαδου.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν την κ. Αθηνά Τσουλέλλη, μαμά της Ματίνας, που διοργάνωσε αυτή την όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές, τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Την κ. Κλειώ Ρεπάνη που φρόντισε να αγοράσει το χωριάτικο ψωμί για να δοκιμάσουν τα παιδιά το φρέσκο λάδι, τον κ. Μιχάλη Γρημάνη που μας μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς, τον κύριο Στρατή Βραχνό για την ξενάγηση στο ελαιοτριβείο και όλο το προσωπικό του μουσείου για τη ζεστή φιλοξενία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς