× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να περιφρουρήσουν τις εκλογές

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 17/2/2019

Ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να περιφρουρήσουν τις εκλογές

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις 31 Μαρτίου για να εκλέξουν τους δημάρχους τους, τους δημοτικούς συμβούλους και από ένα μουχτάρη σε κάθε διαμέρισμα και χωριό. Αλλά πόσο «ελεύθερες» θα είναι αυτές οι εκλογές, όταν ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να τις διαφυλάξουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνασπισμός του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου προέδρου (AKP) με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί, έχει αναγάγει αυτές τις εκλογές σε θέμα επιβίωσης, προσδίδοντας σε αυτές έντονα τα χαρακτηριστικά ενός πολέμου.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έστειλε ένα υπόμνημα στους κυβερνήτες και τους διοικητές των δυνάμεων ασφαλείας σε 81 πόλεις με τίτλο «Εκλογικά Μέτρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει «σχόλια και επισημάνσεις [από οποιονδήποτε] επιχειρεί να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των εκλογών». Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευχθεί αυτό που απαγορεύει δεν προσδιορίζεται, αν και το υπόμνημα υπόσχεται – ή απειλεί – με στενή παρακολούθηση.

Οι λίγες κριτικές φωνές που απέμειναν στα τουρκικά ΜΜΕ ρώτησαν ξανά και ξανά με ποιο τρόπο προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις εκλογές με βάση αυτό το υπόμνημα, όπου μαζί με το επίσημο προσωπικό ασφαλείας – το οποίο περιλαμβάνει την αστυνομία, τη χωροφυλακή και την τουρκική ακτοφυλακή – καλούνται στα όπλα και οι παραστρατιωτικές ομάδες.

Τον Οκτώβριο του 2016, ορισμένοι άνδρες αυτών των ομάδων άλλαξαν το όνομά τους σε «φρουρούς του χωριού» όπως καλείται η παραστρατιωτική μονάδα που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπό τη Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Αρχικά, αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να πολεμήσουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Επί δεκαετίες, οι φρουροί υπηρετούσαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Ανατολία, οι οποίες είναι κυρίως κουρδικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2018, όμως, οι φρουροί του χωριού δραστηριοποιούνται, επίσης, στην περιοχή της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση αυστηρής ανωνυμίας, ένας συνταξιούχος στρατηγός δύο αστέρων, με μια δεκαετία υπηρεσίας στους φρουρούς του χωριού, είπε στο «Al-Monitor» ότι «αν διαβάσει κάποιος το σημείωμα που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στους κυβερνήτες, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί. Αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες έχουν μόλις δύο εβδομάδες κατάρτισης. Όλοι τους είναι οπλισμένοι. Δεν υπάρχει καμία προδιαγραφή στο υπόμνημα, οπότε πρέπει να ρωτήσουμε: Το σύστημα αυτό επεκτείνεται τώρα σε όλη την Τουρκία; Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος εξισώνει ένα πολιτικό κόμμα [το δημοκρατικό κόμμα υπέρ των Λαών (HDP)] που έχει 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους με μια τρομοκρατική οργάνωση το PKK, δεν βλέπω πώς μπορεί να διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια».

Η Meral Danis Bestas, δικηγόρος και βουλευτής του HDP, δήλωσε στο «Al-Monitor» ότι «το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 7.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν σε περιοχές που είναι δυνητικά επικίνδυνες. Αυτό το υπόμνημα είναι ενάντια στους εκλογικούς νόμους της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας, των οποίων οι μόνιμες κατοικίες δεν βρίσκονται σε αυτές τις πόλεις, θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές … για να εκλέξουν τους ανθρώπους που θα κυβερνούν αυτές τις περιοχές, τις οποίες περιπολούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι η μαζική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια, φαίνεται ότι μάλλον σχεδιάζει, στην πραγματικότητα, να ελέγξει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι η μόνη ανησυχία. Οι ένοπλοι πολιτοφύλακες, οι Bekcis, που συνεργάζονται με την αστυνομία, είναι ντυμένοι σαν αστυνομικοί και περιπολούν τις πόλεις, ζητώντας από τους πολίτες δελτία ταυτότητας – κυρίως στις γειτονιές της αντιπολίτευσης. Αυτοί δρουν τώρα ως τα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης.

Ένας μουχτάρης από τη Σμύρνη είπε στο «Al-Monitor»: «Η ηλικιωμένη συνήθως νυχτερινή φρουρά των χωριών έχει αλλάξει από την απόπειρα πραξικοπήματος, από τον Ιούλιο του 2016 και μετά. Παραδοσιακά, ο Βekcis θα χρησιμοποιούσε μια σφυρίχτρα και ίσως μια βέργα για την παρακολούθηση των δρόμων τη νύχτα. Τώρα οι νυχτερινοί φρουροί περνούν σε ομάδες από μη-AKP γειτονιές ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν την ταυτότητα τους και θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα. Πολλές φορές, η αστυνομία έχει κληθεί να περιορίσει ένα βίαιο Βekci.Δεν βρίσκονται σε κάθε δρόμο – μόνο σε μέρη όπου το AKP θέλει να να αυξήσει την παρουσία του».

Στη συνέχεια υπάρχουν άλλα δύο αδίστακτα στοιχεία: τα μέλη της Waqf (φιλανθρωπικής οργάνωσης σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο), που συνδέονται με την ελίτ του AKP και τα αφεντικά της μαφίας.

Βίντεο νέων γυναικών που διακηρύσσουν την υπακοή τους σε διάφορες waqfs που συνδέονται με το AKP κοινοποιούνται ευρέως στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, οι ομάδες πολιτοφυλακών που συστάθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως είναι οι Ιδιωτικές Δυνάμεις του Λαού (HOH), έχουν εξελιχθεί στο Εθνικό Κίνημα Κινητοποίησης (MSM) και αγωνίζονται για να δείξουν την αφοσίωσή τους στον Ερντογάν και την πατρίδα τους.

Η διχαστική γλώσσα των αξιωματούχων του ΑΚΡ και του Ερντογάν υιοθετήθηκε αμέσως από τον Σεντάτ Πεκέρ, ένα καταδικασμένο πολλάκις αφεντικό της μαφίας που εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Φεβρουαρίου και ενημέρωσε τους οπαδούς του ότι «θα οπλίσει την προεκλογική εκστρατεία».

«Οι αντίπαλοι του Ερντογάν σχεδιάζουν να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές. Στόχος τους είναι να αναμείξουν τους υποστηρικτές τους με μέλη τρομοκρατικών ομάδων και να προκαλέσουν καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο ίδιος, χθες.

«Η αστυνομία και ο στρατός μας είναι ισχυροί, αλλά τα παιδιά αυτής της χώρας θα έρθουν επίσης να υπερασπιστούν τους δρόμους μας» διαμήνυσε ο Πεκέρ που ζήτησε από το πλήθος που τον επευφημούσε με συνθήματα ισλαμιστών να αποκτήσει άδεια για όπλα, τουφέκια ή περίστροφα.

Ο Πεκέρ έχει δώσει και στο παρελθόν αρκετά προκλητικά και βίαια μηνύματα στο κοινό του, που είναι κυρίως φανατικοί ισλαμιστές. Σε μια ιδιαίτερα φρικτή δήλωση το 2016 στην ιστοσελίδα του, σχολίαζε για τους ακαδημαϊκούς που είχαν κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές για τη διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» ότι «θα πρέπει να χυθεί το αίμα τους και να κάνουμε ντους με αυτό».

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης τον κατηγόρησε για απειλή κατά ακαδημαϊκών και υποκίνηση βίας. Αν και ο Πεκέρ έχει καταδικασθεί για άλλα αδικήματα, αθωώθηκε το 2018, στην περίπτωση αυτή.

Για τους πανεπιστημιακούς της Κωνσταντινούπολης στόχος του Πεκέρ δεν είναι απαραιτήτως οι φιλελεύθεροι ή οι αριστερές ομάδες. Στόχος του, όπως και των άλλων αφεντικών της τουρκικής μαφίας είναι να ενσταλάξουν τον φόβο για να στρέψουν τους ψηφοφόρους στην ασφάλεια του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Με τις τιμές των βασικών ειδών να ανεβαίνουν και την ανεργία να αυξάνεται με ανάλογα ραγδαίους ρυθμούς ο Ερντογάν δεν έχει πλέον αξιόπιστες υποσχέσεις για το ευρύ κοινό. Δεν μπορεί να αντλήσει πλέον νέους ψηφοφόρους. Ο μόνος αγώνας του τώρα είναι να κρατήσει τη βάση του άθικτη.

Ως εκ τούτου οι ένοπλοι άντρες με την πενιχρή κατάρτιση και χωρίς στολές του εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα παραμένουν φοβισμένοι από το κράτος.

Εξάλλου, ο συνασπισμός του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς εθνικιστές προσθέτει καθημερινά νέες ομάδες στον κατάλογο των εχθρών του κράτους. Οι παραστρατιωτικές ομάδες χρησιμοποιούνται τώρα ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Ερντογάν κατέστησε, επίσης, σαφές ότι κάθε είδους κριτική που του ασκείται αποτελεί προδοσία και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τον υποστηρίζουν, δεν είναι πατριωτικά.

Με αυτήν την έννοια, πολλοί ανησυχούν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος βίας στην Τουρκία με κυνήγι προδοτών, όπως συνέβη με τους Γκιουλενιστές μετά το πραξικόπημα. Ένα κυνήγι, στην ουσία, μαγισσών, μόνο που τώρα οι κυνηγοί δεν θα φυλακίζουν, θα οπλοφορούν και θα τρομοκρατούν με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung