× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ήρεμα τα λέμε...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2019

Ήρεμα τα λέμε...

Ήρεμα τα λέμε για να μην ταράξουμε τους συμπατριώτες μας που ίσως πιστεύουν ότι λύθηκε το ζήτημα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση εξήγγειλε την κατασκευή νέου κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο δυναμικότητας, όπως λένε 10.000 ανθρώπων. Αντίστοιχα κέντρα ετοιμάζονται σε Χίο και Σάμο.

Πρώτα απ όλα για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών, το σύνολο των σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ελλάδα, των φυλακών δηλαδή, έχουν δυναμικότητα 9815 θέσεις, λιγότερες δηλαδή από την δυναμικότητα το κέντρου της Λέσβου μόνο. Οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν δυναμικότητα 1396 κρατουμένων. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Ήρεμα τα λέμε.....

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νησί μας έχει εμπειρία από κλειστό κέντρο κράτησης. Ήταν αυτό της Παγανής, με δυναμικότητα 150 ατόμων που έφτασε να «φιλοξενεί» περίπου 1000 άτομα, οικογένειες, γυναίκες και μωρά, κάτω από άθλιες συνθήκες που είχαν ντροπιάσει την Ελλάδα καθώς οι εικόνες αυτές είχαν προβληθεί σε όλη την Ευρώπη και είχαν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες τους εγκλείστους, σε απόπειρες αυτοκτονίες και κινητοποιήσεις που οδήγησαν τελικά στο κλείσιμο της δομής το Νοέμβριο του 2009.

Το σφράγισμα της δομής συνοδεύτηκε με ελαχιστοποίηση των αφίξεων προσφύγων στη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια καθώς όπως αναφέρουν οι γνώστες τα κέντρα κράτησης πιθανότατα καθιστούν εύκολη τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων προς την ηπειρώτική Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση μια κλειστή δομή για αιτούντες άσυλο είναι απαράδεκτη και παράνομη απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και η χώρα μας θα βρεθεί υπόλογος σε διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια.

Ήρεμα τα λέμε, όπως απλά τα καταλαβαίνουμε.....

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προαναχωρησιακό κέντρο έχουμε και σήμερα στη Μόρια. Είναι χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων, κλειστό, φυλακή κανονική δηλαδή με διπλά και τρίδιπλα κάγκελα και κανείς δεν βγαίνει έξω. Αφορά αιτούντες ασύλου που απορρίφθηκε το αίτημα τους και όσους είναι υπό απέλαση.

Για να οδηγηθεί κάποιος εκεί πρέπει να λήξει αρνητικά γιαυτόν η διαδικασία ασύλου, που μπορεί να κρατήσει και 2 χρόνια. Κάποιοι ονειρεύονται ότι σε λίγους μήνες θα μπορούν να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ασύλου αλλά γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Ακόμα και για βορειοευρωπαικές χώρες με μεγάλη εμπειρία στο θέμα, δομές, προσωπικό κλπ η διαδικασία του ασύλου κρατά περισσότερο από έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι αντίθετα με αυτά που λένε πολλοί, ακόμα και επίσημοι, οι περισσότεροι από το 70% των αφιχθέντων το 2019 (λίγο πάνω από 5 χιλιάδες) έρχονται από χώρες με προσφυγικό προφίλ, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη ή το Κογκό. Ακόμα όμως και εάν απορριφτεί το αίτημα ασύλου σε κάποιον, καθόλου εύκολη δεν είναι η απέλαση του, καθώς για παράδειγμα το Πακιστάν δεν δέχεται πίσω απελαθέντες. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι απελάσεις είναι πολύ δύσκολες και όταν γίνουν έχουν τεράστιο κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα δεν έχει «μαγικές» συνταγές και τα προαναχωρησιακά μπορεί «ψυχολογικά» να καλύπτουν την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει ότι «τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη» αλλά στην ουσία δεν έχουν αποτελέσματα.

Ήρεμα τα λέμε, όπως τα καταλαβαίνουμε, με την απλή λογική

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70,000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, που πρέπει να διεκπεραιωθούν, και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα ιδιαίτερα όσο η κυβέρνηση αρνείται επιπρόσθετα να λύσει και το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά με την παραμονή περισσότερων από 30 χιλιάδων προσφύγων εκεί κάτω από τραγικές συνθήκες.

Ακόμα και εάν γίνει ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης όσο δεν μεταφέρονται άνθρωποι στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση για τα νησιά μας θα είναι τραγική. Η ΝΔ και τα στελέχη της όλο το προηγούμενο διάστημα ανέβασαν τους τόνους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, μιλώντας ακόμα και για εισβολείς στη χώρα μας. Παρέλαβαν μια Μόρια με 5,5 χιλιάδες ανθρώπους και σήμερα έχει 15 χιλιάδες, με αποτέλεσμα κανείς στην Ελλάδα να μην θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος με ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Επικράτεια.

Πώς μπορεί ένας συνετός πολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας να σταθεί αλληλέγγυος στα νησιά μας όταν η λέξη αλληλεγγύη έχει τόσο συκοφαντηθεί και η Λέσβιοι κατηγορούνται ως «ηλίθιοι» που δικαίως υποφέρουν καθώς με την ανθρωπιά που έδειξαν αποτέλεσαν πρότυπο αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο;

Πως μπορεί ένας πολίτης να συναινέσει να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας στον τόπο του όσο βλέπει την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού στην οργάνωση κάθε δομής φιλοξενίας, οι οποίες μαθηματικά οδηγούνται σε μπάχαλο;

Ακόμα περισσότερο πώς μπορεί ο «μπατριώτης» να συνετίσει σε μια τέτοια λύση όσο τόσο καιρό του κάνουν πλύση εγκεφάλου για εισβολείς που θέλουν να αλλοιώσουν την πίστη και τον πολιτισμό μας;

Πώς τώρα να τους πάρει στο χωριό του; Ας τα σκεφτόταν ο κ Μητσοτάκης όταν πριμοδοτούσε τέτοιες φωνές για να κερδίσει ψήφους, φωνές που είναι δεδομένο ότι θα τον πνίξουν και τον ίδιο όταν δουν ότι όλα όσα τους υπόσχονταν ήταν μπαρούφες.

Αν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε μια φορά την απογοήτευση των οπαδών του από της μεγάλες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει και την τελική υιοθέτηση των μνημονίων δεν μπορώ να φανταστώ πως θα πληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η χώρα μας, την ταύτιση της τόσο καιρό με ακραίες φωνές που την βοήθησαν να έρθει στην εξουσία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως λέει και ο μύθος, η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού οδηγεί να σε δαγκώσει όταν αφεθεί ελεύθερο.

Ήρεμα τα λέμε επισημαίνοντας κάτι τελευταίο.

Σε χώρο μεταξύ Μυστεγνών - Μανταμάδου φημολογείται ότι έχει προταθεί από την κυβέρνηση η χωροθέτηση του νέου προαναχωρησιακού κέντρου. Στην ίδια περιοχή πριν 20 χρόνια σχεδιαζόταν και η μεταφορά του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Ακόμα στην Επάνω Σκάλα είναι η ΔΕΗ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός