× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κερδισμένοι και χαμένοι

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 25/2/2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κερδισμένοι και χαμένοι

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2014, και από την ρωσική εισβολή, τον Φλεβάρη του 2022, και όλα δείχνουν πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας οδεύει προς κλιμάκωση, με κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μια μεριά ο Πούτιν αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και δηλώνει πως θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας - υπερηχητικοί πύραυλοι, ενίσχυση πυρηνικής τριάδας, πυρηνικά υποβρύχια - και από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ ανήγγειλαν τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 2 δις δολ , δηλώνουν πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει '' πως να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της '', ο δε πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητά από τις χώρες μέλη της G7 να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει '' αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης ''.

Μετά απ' αυτά, ειδικοί , σε βαθυστόχαστες και εμβριθείς αναλύσεις ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι κερδισμένοι και πόσο, και μας λένε για τον ρόλο του πολέμου στις αγορές ότι : '' Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις αποδόσεις και στις παγκόσμιες αγορές, από τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, μέχρι τα τρόφιμα , το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και τα εθνικά νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές '' ( Οικον. Ταχυδρ ) .Προχωρούν, δε, σε μια παρουσίαση των κερδισμένων και χαμένων , της αγοράς, με διαγράμματα και επιμέρους αναλύσεις για την ανοδική και καθοδική πορεία των τιμών μιας σειράς προϊόντων

Αλλού διαβάζουμε για τους κερδισμένους και χαμένους των... Βρυξελών. Ποιοι πολιτικοί ενισχύονται με τον πόλεμο και ποιοι χάνουν. Μάλιστα, μας λέει ότι : '' Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει σημαντική υπεραξία (!) και είναι πιθανό να λάβει το μερίδιο από τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης μετά την πανδημία.'', στη συνέχεια δε αναλύει διεξοδικά για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Μακρόν, τον Σολτς, τον Όρμπαν, κλπ.( Capital.gr )

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλού πάλι διαβάζουμε για γεωπολιτικά παιγνίδια, τακτικές πολέμου Δύσης και Ανατολής, συγκρούσεις μεταξύ των Δυτικών, κερδισμένους και χαμένους, αντίκτυπο του πολέμου στις εκλογές του Μπάιντεν, για τους Πούτιν, Ζελένσκι, ΗΠΑ, Ρωσία Πολωνία, κλπ ( Αυγή)

Μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα, χωρίς όμως να προσθέσω κάτι διαφορετικό στη ματιά με την οποία εξετάζουν τον ένα χρόνο πόλεμο.'Ομως, σ' όλη αυτή την ιστορία, υπάρχει ένας μονίμως χαμένος, αιωνίως χαμένος και από χέρι χαμένος.
Ο λαός, ο παντού λαός. Στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία. Στη Λευκορωσία και στη Μολδαβία, αλλά και στην Εσθονία και στη Λετονία και ακόμα πιο πέρα. Στη Πολωνία, στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Ελλάδα, στη Τουρκία και παντού στην Ευρώπη , και όχι μόνο. Άλλοι άμεσα θύματα αυτού του πολέμου και άλλοι έμμεσα ή δυνητικά άμεσα κι' αυτοί.

Οι χαμένοι αυτοί, οπόταν αναφέρονται, αναφέρονται σαν παράπλευρες απώλειες. Κάτι σαν '' ε, τι να κάνουμε υπάρχουν κι' αυτά .Πόλεμος είναι.''. Αναφέρονται σαν κάτι από τα στοιχεία της μάχης και του πολέμου. Μαζί με τις οβίδες, τα τανκς, τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα, και τα ντρόνς . '' Τόσα έχασε ο ένας , τόσα ο άλλος.'' Μια ψηφίδα στο συνολικό παζλ του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως κάνουν λάθος, μέγα λάθος. Οι νεκροί και τα κάθε είδους θύματα του πολέμου είναι από τα κύρια στοιχεία του πολέμου. ΤΟ κύριο στοιχείο του πολέμου.
Γι' αυτό όποιος και όταν κάνει απολογισμό, θέλουμε να μας λέει πόσες μανάδες έχασαν τους γιούς τους και γιατί, πόσα παιδιά έμειναν ορφανά και γιατί, πόσοι και πόσες έμειναν ανάπηροι και γιατί, πόσες οικογένειες διαλύθηκαν και γιατί.
Θέλουμε να μας λέει πόσα παιδιά δεν πάνε σχολειό και ίσως να μη ξαναπάνε ποτέ, πόσα σχολειά γκρεμίστηκαν, πόσα σπίτια και σπιτικά διαλύθηκαν. Πόσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, πόσα εργοστάσια, εργαστήρια, μαγαζιά, γραφεία, χωράφια, τόποι δουλειάς καταστράφηκαν και ΓΙΑΤΙ;

Και να κάνει κι έναν πίνακα με πολλά διαγράμματα που να λέει καθαρά και ξάστερα τι και πόσα κέρδισαν οι κερδισμένοι και τι και πόσα έχασαν οι χαμένοι.
Αυτόν το πίνακα θα τον αναρτήσουμε παντού. Στα σχολεία, στους στρατώνες, στα γήπεδα, στα λιμάνια, στους τόπους δουλειάς, παντού όπου υπάρχει κόσμος, πολύς κόσμος για να τον δουν όλοι

Και όποιος ξεκινά για τον πόλεμο να βλέπει τι έχει να χάσει αυτός και τι να κερδίσει ο κερδισμένος.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου της ΕΕΔΥΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου