Το ελαιόλαδο πιστοποιείται… από το χωράφι στο ράφι
Για τα δύο καινοτόμα προγράμματα πιστοποίησης ή και νοθείας τροφίμων στα οποία πρωταγωνιστεί, μίλησε στο «Ν» ο συντοπίτης μας, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/3/2023
Το πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου της Λέσβου που είχε ξεκινήσει επί θητείας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου και για το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα ο συντοπίτης μας από τη Γέρα, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαϊδης ήταν η αφορμή για ένα προωθημένο πρόγραμμα πιστοποίησης του ελαιολάδου, αλλά και άλλων τροφίμων.
Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Χημείας, μας μίλησε για τις δύο δράσεις, αλλά και για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζει η επιστημονική του ομάδα, στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».
Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που ξεκίνησε για το ελαιόλαδο της Λέσβου, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, ώστε να χαρτογραφηθεί. Με μία ψηφιακή υπηρεσία που σύντομα θα ανεβεί στο διαδίκτυο, οι τυποποιητές και οι παραγωγοί ελαιολάδου θα μπορούν να αναδεικνύουν την προέλευσή του, λεπτομέρειες για την ποικιλία και την παραγωγή, οι οποίες θα συνιστούν και την πιστοποίησή του με στόχο την περαιτέρω προώθηση και την αειφόρα παραγωγή.
Πριν από 10 ημέρες, ο καθηγητής απέσπασε το βραβείο Olive Trophy λόγω της συνεχούς προσφοράς της ερευνητικής του ομάδας στην ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς με τις προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης που διαθέτει.
Παράλληλα η ομάδα του κ. Θωμαϊδη από το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, μαζί με άλλα επτά Ιδρύματα, εκ των οποίων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην εθνική υποδομή FoodOmics με βασική αποστολή την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων ανά τον κόσμο.
Ως βασική ομάδα των ερευνητών που απαρτίζουν την FoodOmicsGR,
«η ομάδα μου και εγώ προσωπικά, για 10 και πλέον χρόνια έχουμε την τεχνογνωσία για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των προϊόντων ελιάς, φέτας, μελιού και οίνου, και την καταπολέμηση της νοθείας τους, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας.
Ειδικότερα, έχουμε ασχοληθεί με ένα από τα εμβληματικότερα ελληνικά προϊόντα το ελαιόλαδο. Έχουμε προχωρήσει σε χαρακτηρισμό όλων των ποικιλιών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από κάθε γωνιά της χώρας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα παρέχοντας έναν ενδελεχή χάρτη των χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας. Ακόμα έχουμε αναπτύξει μεθόδους στο εργαστήριο μας για τον εντοπισμό της νοθείας με μεγάλη ακρίβεια» αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: