× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική Λέσβου ‑ Λήμνου;

Η Εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου μίλησε για «ομερτά» των κατηγορουμένων αφού κανείς δεν λέει ποιός έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην τράπεζα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/3/2023

Ποιος έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική Λέσβου ‑ Λήμνου;

Λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, της Πέμπτης 2 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η προτελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου  Λήμνου. Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων με εξαίρεση ενός μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας της περιόδου 2004 – 2005. Το συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. προτάθηκε να κριθεί αθώο καθώς δεν είχε καταλάβει τι γίνονταν στην Τράπεζα και η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ήταν περιστασιακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κατά την αγόρευση της η Εισαγγελέας της έδρας μίλησε για «ομερτά» μεταξύ των κατηγορουμένων προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ποιος είχε φέρει στην Τράπεζα τον κ. Μπεμπεδέλλη και γιατί αυτή ήταν τόσο «απλόχερι» μαζί του. Γιατί δηλαδή πλήρωνε τις ακάλυπτες επιταγές του. Αλλά και γιατί αργότερα, η Συνεταιριστική, προχώρησε σε συμβάσεις δανεισμού του για να καλύψει το άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί από την πληρωμή των ακάλυπτων επιταγών του. Από τα όσα ανέφερε η Εισαγγελέας μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η συγκεκριμένη περίπτωση σκανδαλώδους χρηματοδότησης δεν ήταν αποτέλεσμα λαθών η έλλειψης γνώσης των κατηγορουμένων αλλά μια ενέργεια που είχε δόλο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αντίπερα όχθη οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να αποδομήσουν την Εισαγγελική πρόταση, δίνοντας έμφαση πως για κανέναν από τους κατηγορουμένους δεν έχει αποδειχθεί πως  έχει λάβει χρήματα ή άλλα οφέλη που να συνδέονται με τις χορηγήσεις στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Μπεμπεδέλλη. Κατά συνέπεια για τους συνηγόρους υπεράσπισης δεν υπήρχε δόλος στις ενέργειες τους. Δικαιολόγησαν δε τα υψηλά ποσά των χρηματοδοτήσεων με το επιχείρημα πως προσπαθούσαν να φέρουν πελάτες στην Τράπεζα και να δώσουν χορηγήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη της Συνεταιριστικής.

 

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο έδωσαν έμφαση οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν αν υπέστη ζημία η Συνεταιριστική ή όχι. Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Τράπεζας δεν μπορεί να γίνει λόγος για ζημία. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επικαλέστηκαν δικαστικές αποφάσεις άλλων δικαστηρίων που αθώωσαν κατηγορουμένους σε ομοειδείς υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν πως για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και το 2004 υπήρχε επαρκές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Καθώς υπήρχε το καταστατικό της Τράπεζας, που προέβλεπε συγκεκριμένους ρόλους τόσο για τον διευθυντή όσο και για το διοικητικό συμβούλιο. Κατά την άποψη τους υπεύθυνοι για ότι έγινε στην Τράπεζα είναι όλοι οι κατηγορούμενοι. Το πρόβλημα, δημιουργήθηκε, από την στιγμή που η Συνεταιριστική αντί να δίνει μικροδάνεια σε ένα μεγάλο αριθμό μελών αποφάσισε να δίνει μεγάλα δάνεια σε επιχειρήσεις. Χωρίς να διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που θα της επέτρεπαν να ελέγχει την πορεία των δανείων αυτών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κατηγορώ της Εισαγγελέως

 

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της μίλησε για ελλιπείς εισηγήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν στον κ. Μπεμπεδέλλη. Κατά την άποψη της τα μέλη του Δ.Σ. γνώριζαν ότι πληρώνονταν οι επιταγές πελατών από τα διαθέσιμα της Τράπεζας από το Μάιο του 2004. Η άποψη αυτή στηρίζεται πρακτικό του Δ.Σ. της Τράπεζας.

 

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η Εισαγγελέας αναφερόμενη στο τρόπο που λειτούργησε το Δ.Σ. τόνισε: «Στην ουσία χάρισαν χρήματα στον κ. Μπεμπεδέλλη».  Κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπήρχαν σφραγισμένες επιταγές πελατών του κ. Μπεμπεδέλλη που είχαν δοθεί στην Συνεταιριστική. Η  Συνεταιριστική έδωσε εντολή σε δικηγόρο να στραφεί κατά των εκδοτών των επιταγών αλλά όχι κατά όσων είχαν οπισθογραφήσει τις επιταγές. Με την κίνηση αυτή προστάτεψε τον κ. Μπεμπεδέλλη με τρόπο προκλητικό.

 

Σχετικά με την λειτουργία της Συνεταιριστικής η Εισαγγελέας είπε: «υπήρχε πραγματικό χάος στην Τράπεζα», «Ο διευθυντής έκανε μόνος του τους φακέλους των δανείων με πλήρη προχειρότητα». Επίσης ανέφερε πως «πρώτα καταρτίζονταν και υπογράφονταν οι συμβάσεις και μετέπειτα λαμβάνονταν οι αποφάσεις του Δ.Σ.». Ωστόσο, είπε η Εισαγγελέας, «ήταν το Δ.Σ. που λάμβανε τις αποφάσεις» και σε άλλο σημείο σημείωσε: «όλοι ξέρανε τι γινόταν. Ας μην ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον Διευθυντή»

 

Αναφερόμενη στον κ. Μπεμπεδέλλη η Εισαγγελέας τόνισε πως: «δεν έδειξε καλή διάθεση και δεν συνεργάστηκε με την Τράπεζα για να αποπληρώσει τις οφειλές τους».  Επίσης καυτηρίασε την απουσία του από το δικαστήριο σημειώνοντας: «Δεν ήρθε να δώσει εξηγήσεις. Δεν θέλει να δώσει καμία απάντηση. Ήταν αυτός που κατέστρεψε την Τράπεζα».

 

Το χρέος του ομίλου Μπεμπεδέλλη

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Εισαγγελέας το χρέος των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική ήταν στα 3.077.000 ευρώ όταν έκλεισαν οι λογαριασμοί του. Κάτι που σημαίνει πως σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς από την στιγμή που δεν έχει εξοφληθεί βαρύνεται με πρόσθετους τόκους. Το ύψος του χρέους αμφισβήτησε ο συνήγορος του κ. Μπεμπεδέλλη τονίζοντας ότι έχει πληρώσει κάποια χρήματα και

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι