× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρισμός και διαζύγιο. Οι επιπτώσεις τους στη ζωή των παιδιών

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2019

Χωρισμός και διαζύγιο. Οι επιπτώσεις τους στη ζωή των παιδιών

Πολλοί ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου στον ψυχισμό των παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικές για αυτά, εάν δεν είναι προετοιμασμένα προηγουμένως να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι αλήθεια, πως πολλά ζευγάρια που αποφάσισαν να χωρίσουν αναρωτιόντουσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για το πώς θα ανακοίνωναν αυτό το νέο στα παιδιά τους. Εντωμεταξύ και πριν από αυτή τους την απόφαση, πολλά παιδιά μπορεί να έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες των τσακωμών, των εντάσεων, των αλλαγών στη διάθεση και τη συμπεριφορά των γονέων τους.

Οι συγκρούσεις επίσης, μπορεί να συνεχίστηκαν επί μήνες ή επί χρόνια, με αποτέλεσμα να καλλιεργήθηκε στα παιδιά ένα κλίμα αβεβαιότητας, που να τα επηρέασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα ίδια να αποδιοργανωθούν σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητάς τους.

Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς, που απορροφημένοι από την σύγκρουση με τον σύντροφό τους ξεχνούν ότι τα παιδιά τους δεν είναι τυφλά και ότι βλέπουν ό,τι συμβαίνει μέσα στην οικογένειά τους. Χαρακτηριστικά, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι δυνατόν να τρομάξει τόσο πολύ από την ένταση μιας σύγκρουσης που προηγείται του χωρισμού των γονέων του, που μπορεί να βιώσει έντονα συναισθήματα εγκατάλειψης και απειλής, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει συμπεριφορές επιθετικότητας, άρνησης να κοιμηθεί μόνο του, νυκτερινής ενούρησης κ.α.

Ένα παιδί που βρίσκεται στην σχολική ηλικία εξάλλου, μπορεί να κατευθύνει το θυμό που αισθάνεται σε έναν από τους δύο γονείς του ( συχνότερα προς τη μητέρα ), με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση. Ένα παιδί που βρίσκεται στην προεφηβεία (10- 12 ετών ) είναι πιθανόν να κρύψει τον πόνο και την οργή που του προκαλεί ένας επικείμενος χωρισμός και ότι έχει προηγηθεί αυτού, με το να ευθυγραμμιστεί με έναν από τους δύο γονείς ( συνήθως αυτόν που έχει αναλάβει την κηδεμονία του ) και να αρνηθεί ακόμα και να βλέπει τον άλλο γονιό.

Ένας έφηβος τέλος, μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης και να αποσυρθεί από την οικογενειακή ζωή καταφεύγοντας σε άλλες σχέσεις ( μερικές φορές και επικίνδυνες ) εκτός σπιτιού, αναζητώντας τη χαμένη αίσθηση ότι ανήκει κάπου.

Παρόλο που τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν αναζητούν νομική κάλυψη και υποστήριξη, δεν κάνουν το ίδιο για να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές δυσκολίες που δημιουργούνται μέσα από ένα τέτοιο γεγονός για τα ίδια και τα παιδιά τους, αφού σπάνια αναζητούν την βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι νομικοί που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν τους δύο πρώην συντρόφους που βρίσκονται πλέον σε διάσταση, δεν μπορούν να καλύψουν τα συναισθήματα θυμού, άγχους, ενοχής και απόγνωσης των ενηλίκων ούτε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό κενό που βιώνουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Τελικά, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το εξής ρητό: " Εάν δεν μπορούμε να πετύχουμε στο γάμο μας, τουλάχιστον ας πετύχουμε στο διαζύγιό μας … για χάρη των παιδιών ".

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 3/6/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΛΑΞΕΥΤΗΣ

Ο Δυτικός πολιτισμός μεταξύ George Floyd και Space X

Δοκίμιο αφιερωμένο στη μνήμη του George Floyd-Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

#icantbreath

Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί

Ο πρόγονος του «Αιολικού» Μυτιλήνης σε ένα ρεπορτάζ στην «Αμάλθεια» της Σμύρνης την 1η Ιουνίου του 1907 και σε μια φωτογραφία της ποδοσφαιρικής του ομάδας τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,30/5/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο τουρισμός ... που πληγώνει!

Γράφει η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΑΚΛΑΚΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια αντιστοίχηση

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το καινούργιο κουστούμι (μέρος ΄Β)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΛΑΞΕΥΤΗΣ

«Με τους γενναίους ή με τους άλλους»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 29/5/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΛΑΞΕΥΤΗΣ

Δοκίμιο για το «αθλητικό ψάρεμα»

Ο άνθρωπος πέρα από τα όρια τέχνης και τεχνικής-Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένα μπουτζάκ, το μαγαζί μας

Γράφει ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ