× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για να μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 11/3/2023

Βιβλία για να μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο

Η ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ, ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο αναδιπλούμενο βιβλίο για να βοηθηθούν τα παιδιά να δουν καλύτερα σε βάθος, τι γίνεται μέσα στη γη, κάτω από τα πόδια μας! Το υπογράφουν οι ΣΑΡΛΟΤ ΓΚΙΛΕΝ και ΓΙΟΥΒΑΛ ΖΟΜΕΡ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, για παιδιά από 6 ετών. Κυκλοφορεί επίσης αντίστοιχα το ‘’Ο ουρανός πάνω απ’ τα μάτια μου’’.
Περιγραφή: Όταν περπατάς στους δρόμους της πόλης, υπάρχουν πάντα τόσο πολλά να δεις και να ακούσεις. Όμως, σταματάς καμιά φορά για να κοιτάξεις κάτω; Αναρωτήθηκες ποτέ τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια σου, βαθιά μέσα στη Γη; Ταξίδεψε κάτω από τη Γη μέσα από τα στρώματα των πετρωμάτων της, φτάσε μέχρι τον πυρήνα του πλανήτη μας και βγες από την άλλη πλευρά. Υπάρχουν τόσο πολλά απίθανα πράγματα να δεις στη διαδρομή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑ ΕΔΩ; Σε κείμενο και εικονογράφηση ΦΙΛΙΠ ΜΠΑΝΤΙΝΓΚ, σε μετάφραση της Ράνιας Μπουμπουρή, από της εκδόσεις susaeta, ένα βιβλίο με πολλές απαντήσεις, που δημιουργούν ταυτόχρονα και ερωτήσεις, γραμμένο με χιούμορ και ευχάριστο τρόπο, για την αρχή του σύμπαντος έως το τώρα! Μαθαίνει το κάθε παιδί ευχάριστα, γρήγορα και εύκολα, πως βρέθηκε εδώ στη γη. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Περιγραφή: Κρατάς στα χέρια σου την ανεπίσημη βιογραφία σου (στην πιο συντομευμένη της μορφή). Καταγράφοντας το απίστευτο ταξίδι σου από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τη γέννησή σου (σε όση ώρα περίπου χρειάζεσαι για να φας το πρωινό σου), το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να προκαλέσει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ; ‘’Αδελφό βιβλίο ‘’ με το παραπάνω, ομοίως σε κείμενο και εικονογράφηση ΦΙΛΙΠ ΜΠΑΝΤΙΝΓΚ, σε μετάφραση της Ράνιας Μπουμπουρή, από της εκδόσεις susaeta, ένα βιβλίο για παιδιά από 5 ετών, που θα χαρείτε που το αγοράσατε στα παιδιά σας! Με λίγα λόγια, και πραγματικά καλά, πάρα πολύ καλά! Δείτε την παρακάτω περιγραφή. Παραθέτω μόνο την ατάκα του Μπιλ Χικς, «Όλοι είμαστε μία συνείδηση, που βιώνεται υποκειμενικά.»

Περιγραφή: Ποιος είμαι; Είμαι το σώμα μου; Είμαι το μυαλό μου; Ταξίδεψε στα βάθη του εαυτού σου για να βρεις την απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής. Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου απευθύνεται σε όσες και όσους στάθηκαν κάποια στιγμή κι αναρωτήθηκαν ακριβώς αυτό: ποιος είμαι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιβλίο ενηλίκων

 Τα σημάδια μένουν… Ένα βιβλίο για την συναισθηματική κακοποίηση, της οικογενειακής συμβούλου και ειδικής σε θέματα σχέσεων, Τένιας Μακρή, από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Μια επικίνδυνη και επίπονη μορφή βίας, που βιώνουν κυρίως οι γυναίκες. Σας το προτείνω λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή του βιβλίου. Η αξιοπρέπεια και η αυτοεκτίμηση είναι τα πρώτα που χάνει το θύμα της συναισθηματικής κακοποίησης! Ακούμε και διαβάζουμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για χειριστικούς και τοξικούς ανθρώπους που σημαδεύουν τις ψυχές των συντρόφων τους. Για την ψυχική και σωματική βία που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει στην συνειδητοποίηση της κατάστασης, και θα δώσει πιθανόν λύσεις, για την λύση ενός γόρδιου δεσμού ή για την πορεία σε ένα υγιές δέσιμο.

Περιγραφή:
«Είμαι τόσο άχρηστη όσο με κάνει να νιώθω;»
«Είναι τόσο δύσκολο να τον κάνω να ευχαριστηθεί με κάτι;»
«Πρέπει να μείνω σ’ αυτή τη σχέση ή να φύγω;»
«Είμαι τόσο άσχημη και κακιά όσο λέει;»
«Μήπως έχει δίκιο ότι είμαι ανίκανη;»
«Μήπως τελικά δεν αξίζω και πολλά χωρίς αυτόν;»
ΦΟΒΑΜΑΙ!
Αν ταυτίζεστε με κάποιες από τις παραπάνω απορίες, τότε, πιθανότατα, είστε κι εσείς θύμα συναισθηματικής κακοποίησης – μιας κατάστασης που θεωρείται από πολλούς ως η πιο επώδυνη μορφή βίας και αυτή που κάνει το μεγαλύτερο κακό στην αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Πληγώνει βαθιά την ψυχή τους και αφήνει σημάδια που μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά της σωματικής βίας. Τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής κακοποίησης –όπως οι προσβολές, οι υπαινιγμοί, η επίκριση, η απαξίωση– διαβρώνουν σταδιακά την αυτοεκτίμηση του θύματος τόσο, ώστε να φτάσει στο σημείο να θεωρεί ότι φταίει εκείνο που κακοποιείται συναισθηματικά.
Στο βιβλίο της Τα σημάδια μένουν, η οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή δίνει όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης: τι σημαίνει, γιατί συμβαίνει, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, προτείνει στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να αναγνωρίζουν πότε κακοποιούνται, αλλά και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όταν είναι θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας βασικός λόγος της χρησιμότητας αυτού του βιβλίου είναι ότι η συναισθηματική κακοποίηση δηλητηριάζει τις σχέσεις με μίσος, επιθετικότητα και περιφρόνηση. Προφανώς, σ’ ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον είναι δύσκολο όχι μόνο να μεγαλώσει η αγάπη, αλλά ακόμα και να επιβιώσει.

Ειδικά λοιπόν για τα ζευγάρια που είναι πρόθυμα να σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον και να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των συμπεριφορών τους, οι συμβουλές του μπορούν να σημαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στον χωρισμό και τη διάσωση της σχέσης τους.

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος – Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ