× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταγγελία για παράνομη χωματερή στο Πιθάρι

Από την Πρωτοβουλία Ερεσού - Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/3/2023

Καταγγελία για παράνομη χωματερή στο Πιθάρι

Την λειτουργία παράνομης χωματερής στην περιοχή Πιθάρι καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Ερεσού - Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.
Αναλυτικά η καταγγελία αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εδώ και καιρό, μέσα από καταγγελίες στα μέσα, συζητήσεις αλλά και με τα ίδια μας τα μάτια διαπιστώνουμε ότι η αριστερή όχθη του ποταμού, πριν το φράγμα και την άνοδο για το Πιθάρι, έχει καταντήσει μία απέραντη παράνομη χωματερή. Διάφοροι ιδιώτες αλλά και ο Δήμος αποθέτουν εκεί από αδρανή μπάζα και παλιές συσκευές, μέχρι ογκώδη σκουπίδια και ψόφια πρόβατα.

Μιλάμε για ένα μέρος από το οποίο περνάει το ποτάμι του φράγματος που καταλήγει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού. Μιλάμε για ένα μέρος μόλις λίγα μέτρα από την γεώτρηση πόσιμου νερού για το χωριό μας. Μιλάμε για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το περιβάλλον του ποταμού μολύνεται και ασχημαίνει, κι όλο αυτό σε κοινή και δημόσια θέα αφού το σημείο αποτελεί τμήμα πολύ δημοφιλούς βόλτας όπως όλοι γνωρίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον οι επιπτώσεις της εγκατάλειψης της κοινότητας μας και στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι και οικονομικές. Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν. Όπως όλοι ξέρουν η πρώτη ομάδα τουριστών στα μέρη μας είναι οι παρατηρητές πουλιών. Στην περσινή ξενάγηση στον υδροβιότοπο του Ψαροποταμού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε παρατηρήσει ότι πολλά πουλιά που περνάνε από το μέρος μας προτιμούν, ίσως λόγω ησυχίας, το μέρος του ποταμού που εκτείνεται από το γεφύρι της Χαλάντρας και προς το φράγμα. Με βάση αυτό διερωτόμαστε.

Αυτό θα είναι το καλωσόρισμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην έναρξη της τουριστικής σεζόν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος πάνω σε κοίτη ποταμού που προστατεύεται με ειδικό κωδικό ως μικρός νησιωτικός υδροβιότοπος; Τις χειρότερες εντυπώσεις θα αποκομίσουν και άνθρωποι που θα κάνουν θρησκευτικό τουρισμό στην Μονή Πιθαρίου.

Κατανοούμε όλοι ότι κάπου πρέπει να μεταφέρονται κι αυτού του είδους τα σκουπίδια. Απαιτούμε να γίνει παρέμβαση άμεσα, και να δοθεί λύση. Και κατ’ εμάς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο.

Αποκλείοντας κατηγορηματικά την παρούσα θέση ζητάμε από τον Δήμο να ορίσει άλλη τοποθεσία που να μην είναι κοντά σε ποτάμι για αδρανή μπάζα και άλλα υλικά που δεν μπορούν να πεταχτούν στους κάδους. Εκεί ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει υπεύθυνα να συλλέγει ότι φτάνει από ιδιώτες και να τα μεταφέρει στον χώρο της Άντισσας που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ή όπου αλλού πρέπει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος μάθαμε και για μία πρόταση για τοποθέτηση κοντέινερ. Σε αυτή την πρόταση είμαστε θετικοί αρκεί α) να μην είναι στην παράνομη χωματερή, αυτή πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά στον νέο χώρο που ο Δήμος θα ορίσει υπεύθυνα β) να οργανώσει ο Δήμος την διαδικασία ώστε να αδειάζεται στον χρόνο του ώστε όντως να χρησιμεύσει ως πρόταση.

Ας αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου με το σεβασμό και την προσοχή που τους αρμόζει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο