«Δεν μπορεί να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα λόγω λάθους στην ορθογραφία...»
Τρίτη προσπάθεια από τους «Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» για σωστές πινακίδες ονοματοδοσίας στη μνήμη των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια
Δημοσίευση 23/3/2023

Δύο φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στην δημοτική αρχή, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών, σε οδούς της Μυτιλήνης. Στις 20-12-2018 με αριθμό πρωτοκόλλου 58887 και στις 9-5-2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 14261.
Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε και οι πινακίδες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, όσες έχουν μπει, έχουν άλλες λάθη και άλλες έχουν εξαφανιστεί.
Με επιστολή τους οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας», στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επανέρχονται με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 23 Μαρτίου που το 1942 έγινε η πρώτη ομαδική εκτέλεση τεσσάρων συμπατριωτών από τους ναζί κατακτητές στα Τσαμάκια, και σημειώνουν ότι «δυστυχώς καμιά διαδικασία δεν έγινε μέχρι τώρα».
Όπως στην επιστολή τονίζεται: «Το 1994 με προτάσεις της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π. (προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:
- Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα εννέα ονοματεπώνυμα, που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα, αλλά προέκυψαν από νεώτερη ιστορική έρευνα.
- Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης, με το σωστό ονοματεπώνυμο, στα πέντε λανθασμένα ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές βεβαιώσεις του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή τα ονόματά τους είχαν γραφεί αλλοιωμένα με πένα και μελάνι, στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.
- Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών ήταν αδόμητα, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί, θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες, όπου αυτό απαιτείται, να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα «Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».
Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, δηλώνουν ότι είναι στη διάθεσή των αρμοδίων για οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων.
Και καταλήγουν παραθέτοντας τη νομοθεσία και νομολογία για την δεοντολογία ονοματοδοσίας και μετονομασίας οδών, σημειώνοντας πως ελπίζουν «η πρότασή μας αυτή, να μην έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες προτάσεις μας, για την αποκατάσταση του χώρου στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, που κρύφτηκε με στύλους και ντουλάπες της ΔΕΗ και με κάδους απορριμμάτων, κακώς δε αποτελεί πευκόφυτη αλάνα στάθμευσης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων.