× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα προεκλογικά μαγειρέματα στην Βρετανία με Master Chef το BBC

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2019

Τα προεκλογικά μαγειρέματα στην Βρετανία με Master Chef το BBC

Το σύνολο των λεγόμενων -όχι άδικα- συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία, από το «BBC» μέχρι το ιδιωτικό «Sky News», έχει καταφέρει να περιθωριοποιήσει τους απλούς Βρετανούς πολίτες, που επικρίνουν τον νεοφιλελευθερισμό, όπως σήμερα είναι ευρέως γνωστός, ο καπιταλισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τη συστηματική δυσφήμηση των πολιτικών που εκπροσωπούν τους οικονομικά ασθενέστερους χαρακτηρίζοντάς τους «τρελούς μαρξιστές» και άλλα παρόμοια. Αλλά τώρα, ακόμη και τα συντηρητικά στοιχεία του βρετανικού κατεστημένου αρχίζουν να βλέπουν ότι το νεοφιλελεύθερο σύστημα καταρρέει, από μόνο του.

Η Βρετανική Ακαδημία, που χρηματοδοτείται από την εκάστοτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις έρευνες που πραγματοποιεί στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, στην τελευταία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από μερικές ημέρες, το BBC κι είχε ως θέμα το μέλλον των επιχειρήσεων αναφέρει επί λέξει ότι «η Βρετανία έχει μία από τις πιο ακραίες μορφές καπιταλισμού στον κόσμο και θα πρέπει να επειγόντως να επανεξετάσει το ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή Colin Mayer και συντάκτη της έκθεσης οι παγκόσμιες κρίσεις, όπως η περιβαλλοντική και η αυξανόμενη ανισότητα, αναγκάζουν μια επανεκτίμηση του σκοπού των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι επιχειρήσεις απέτυχαν να δώσουν οφέλη σε άλλους πέραν των μετόχων τους» δήλωσε προσθέτοντας ότι «ενώ θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα έχει σκοπό να μας κάνει να βγάλουμε χρήματα, πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να τη δούμε ως ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων μας στον κόσμο».

Και βέβαια οι επιχειρήσεις δεν απέτυχαν, όπως μας λέει ο καθηγητής, αντίθετα πέτυχαν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί από μια ελίτ για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της και όχι αλλότριους, ούτε υπάρχει υπεύθυνος και ανεύθυνος καπιταλισμός, όπως ισχυρίζεται για να χρυσώσει το χάπι.

Σύμφωνα με τον Μάγιερ «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών έχει καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα χειρότερα παραδείγματα υπεύθυνου καπιταλισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα χέρια ενός μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών, κανένας από τους οποίους δεν κατέχει σημαντική συμμετοχή στις μεγαλύτερες εταιρείες μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε, ακόμη, θέλοντας να δείξει την ιδιαιτερότητα του Σίτι του Λονδίνου.

Φυσικά, στην τραγελαφική εποχή μας το BBC μπορεί να τα αναφέρει όλα αυτά, σε μία από τις οικονομικές του στήλες διαδικτυακά ή τηλεοπτικά κι από την άλλη να συνεχίζει τη φιλοκυβερνητική του προπαγάνδα και να επιτίθεται μαζί με όλα τα άλλα βρετανικά ΜΜΕ, στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον αρχηγό του μοναδικού πολιτικού κόμματος που μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό το σύστημα, του ακραίου καπιταλισμού της Βρετανίας, που είναι σίγουρο πως θα χειροτερέψει αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί στις πρόωρες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου, με αρχηγό τον Μπόρις Τζόνσον.

Για τον Τζόνσον και το Μανιφέστο των Συντηρητικών που επικρίθηκε από τα ίδια τα στελέχη των Τόριδων, το BBC φροντίζει να καλύπτει επιμελώς τις αστοχίες του επονομαζόμενου Μπόζο (BoJo) με μοντάζ και να μην κάνει καμία αναφορά στα ψεύδη που εκτοξεύει, πατώντας γερά στα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας το χτίσιμο ενός φαντασιακού περιβάλλοντος, σαν αυτό της Λιμνούπολης, όπου ο Ντόναλντ πήγε κι ονειρεύτηκε πως ο αριθμός των παρισταμένων στην ορκωμοσία του ήταν διπλάσιος αυτού του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπόρις έκανε την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας σε ένα σκηνικό που είχε στηθεί σε υπόστεγο στο Μπέρμιγχαμ.

Τσιμουδιά το BBC κι όταν έπεφτε γέλιο από το κοινό που παρακολουθούσε ζωντανά τηλεμαχίες ή συνεντεύξεις του Τζόνσον, το έγκυρο δίκτυο φρόντιζε να «κοπεί» στο μοντάζ.

Το BBC είπε ότι ήταν ένα τυχαίο λάθος και για να δείξει πόσο αμερόληπτο είναι και πόσο σοβαρά παίρνει την έκθεση των ψεμάτων του αρχηγού των Συντηρητικών, δημοσίευσε το σχετικό άρθρο στις σελίδες ψυχαγωγίας της ιστοσελίδας του!

Και το κερασάκι στην τούρτα της εγκυρότητας ήταν ένα παλιό βίντεο κατάθεσης στεφάνου για τον Τζόνσον, επειδή στο πραγματικό βίντεο ο Μπόζο είχε βάλει το στεφάνι ανάποδα.

Αλλά οι διαφορές των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων είναι ορατές παρά την απροκάλυπτη και συστηματική προπαγάνδα υπέρ των Συντηρητικών και την κατασυκοφάντηση των Εργατικών.

Αυτές οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, αλλά και με το Brexit, όπου είναι επίσης ορατό το χάσμα μεταξύ ιδεών και γενεών.

Το 73% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισε το 2016 κατά του Brexit, ενώ το 60% των άνω των 65 ετών ψήφισε υπέρ. Κι επειδή ο κανόνας του πιο νέου και πιο αριστερού, από τον πιο γέρο και πιο δεξιό ισχύει ακόμη και στη Γηραιά Αλβιώνα, όπου σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov, οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι θα δώσουν τη ψήφο τους σε ένα από αυτά τα τρία πιο αριστερά κόμματα: Εργατικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Οι νέοι από 18 μέχρι 29 ετών δείχνουν την πρόθεση να ψηφίσουν κατά 38% Εργατικούς, 18% Φιλελεύθερους και περίπου 15% Πράσινους.

Οι Εργατικοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και υπόσχονται κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν ακύρωση της διαδικασίας αποχώρησης και παραμονή της χώρας στην ΕΕ ενώ οι Πράσινοι υπόσχονται ριζικές μεταρρυθμίσεις για μια πολιτική φιλική προς το περιβάλλον.

Μένουν ακόμη 10 μέρες για να δούμε αν οι νέοι θα καταφέρουν να αλλάξουν τα δεδομένα ή τα προγνωστικά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον Τζόνσον να προηγείται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του Κόρμπιν.

Κι ελπίζουμε να μη δούμε άλλα…μαγειρέματα από το BBC.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα