× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιτυχημένο το διεθνές συνέδριο «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων»

Μετά από δεκαετίες διεξήχθη ένα συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στην δακοπροστασία των ελαιώνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2023

Επιτυχημένο το διεθνές συνέδριο  «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων»

Στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα:  «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων» που οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ορισμένα από τα σημαντικά στοιχεία του συνεδρίου ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Στο συνέδριο έλαβαν μέρος οι πλέον ειδικοί επιστήμονες τόσο από τα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όσο και γεωπόνοι πεδίου και ειδικά από τις Περιφέρειες και τις ΔΑΟΚ, οι οποίοι μίλησαν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σημασία της σωστής δακοπροστασίας για την ελληνική ελαιοκομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Το συνέδριο είχε έντονα διεθνή χαρακτήρα, με προσκαλεσμένους πέντε ειδικούς εντομολόγους επιστήμονες ομιλητές από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

-  Αναπτύχθηκαν οι σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης του δάκου, η ορθή χρήση των εντομοκτόνων και τα προβλήματα ανθεκτικότητας, η βιολογική καταπολέμηση του δάκου και οι καλλιεργητικές πρακτικές διαχείρισής του. Τέλος, αναπτύχθηκαν η συνέργεια του δάκου με τις ασθένειες της ελιάς, όπως το γλοιοσπόριο, καθώς και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση του δάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απονεμήθηκε έπαινος σε τρεις ερευνητικές ομάδες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του δάκου στη χώρα μας και διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Στην Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών γεωπληροφορικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας.

2) Στον Αν. Καθηγητή, Μάρκο Αυλωνίτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την ανάπτυξη νέου τύπου ηλεκτρονικών παγίδων τύπου Mcphail,

3) Στους Κωνσταντίνο Ποντικάκο, Διονύσιο Περδίκη και Θεόδωρο Τσιλιγκιρίδη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το σύστημα «Fruit Fly Net», ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής δακοπροστασίας.

 

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε ανοικτός διάλογος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την στρογγυλή τράπεζα, με τοποθετήσεις των εμπλεκομένων φορέων, ερευνητών, γεωπόνων, αγροτών, όπου αναδείχθηκαν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας.

Συμπερασματικά, υπήρξε ομοφωνία ως προς:

- Την ανάγκη συνέχισης του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση του δάκου με βάση τους δολωματικούς ψεκασμούς, λόγω των πλεονεκτημάτων του.

- Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 1953 και την προσαρμογή του σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα.

- Τη θέσπιση ενός ενιαίου φορέα υπεύθυνου για την υλοποίηση του προγράμματος με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, αναδείχτηκαν οι κύριες αιτίες που προκαλούν προβλήματα κατά την εκτέλεση του Εθνικού Προγράμματος, που είναι το ύψος και η ροή της χρηματοδότησης και η οργανωτική δομή του. Παράλληλα τέθηκαν ως κύριες προτεραιότητες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος, η αξιοποίηση και πιλοτική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και των επιστημονικών δεδομένων, η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του προγράμματος δακοκτονίας σε πολλά σημεία του, η δημιουργία Εθνικού Συμβούλιου Ελαιοκομίας. Οι επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές και θα εξειδικευθούν για κάθε θέμα, ώστε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα προτάσεις του συνεδρίου προς τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας.

Το συνέδριο έτυχε μεγάλης συμμετοχής και τις δύο ημέρες με συνέδρους που το παρακολούθησαν δια ζώσης στο ΓΠΑ και δικτυακά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι