× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να βάλει πλάτη να αλλάξει η χώρα»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 1/4/2023

«Να βάλει πλάτη να αλλάξει η χώρα»

«Θα ζητήσω να βάλει πλάτη να αλλάξει η χώρα»! Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός '' μας '' σε μια επιβάτιδα του τρένου του θανάτου, ένα νέο κορίτσι, που γλύτωσε απ' τον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεπερνώ το γλυκανάλατο, δήθεν πατρικό ύφος του. Ξεπερνώ και τι ότι ήδη έβγαλε πόρισμα από μόνος του - οι διαχρονικές παθογένειες του κράτους - για το ποιος φταίει για το έγκλημα των Τεμπών. Ξεπερνώ, ακόμα, και το απύθμενο θράσος του, να κουνά το δάχτυλο σε έναν άνθρωπο που μόλις γλύτωσε τον θάνατο, και μένω σ' αυτό που είπε: '' να βάλει πλάτη να αλλάξει η χώρα ''.

Μερικές μέρες , δε, μετά, κατά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, μίλησε '' για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού και της αναξιοκρατίας '' που θέλει να τις σαρώσει κι αυτές. ( Εδώ θα ταίριαζε το ''κοίτα ποιος μιλάει'' αλλά ας πάμε παρακάτω...).

Ποιος, όμως, έφτιαξε αυτό το κράτος με όλα αυτά τα κουσούρια και πολλά άλλα ακόμα; Ποιος το διαμόρφωσε και το διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, ώστε να φτάσουμε να έχουμε ένα τέτοιου είδους κράτος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας κάνουμε δυο - τρία κλικ στο χρόνο, και για να μη τρέχουμε στο απώτερο παρελθόν - όχι, δηλαδή, ότι θα άλλαζε τίποτα - ας ρίξουμε μια ματιά, από τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου και την αποχώρηση των Γερμανών, στην επανεκκίνηση -έτσι, τέλος πάντων, όπως ξεκίνησε - του ελληνικού κράτους.

  • Περίοδος 1944 - 1951

Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους : Γεωργ. Παπανδρέου, Παν. Κανελλόπουλο, Θ. Σοφούλη, Κ Τσαλδάρη, και άλλους.
Τα '' κατορθώματά '' τους :Εμφύλιος, μετεμφυλιακό κράτος, δίκες παρωδία, εκτελέσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εξορίες, το αστυνομικό κράτος uber alles, και η Αμερικανο - Αγγλική παρουσία πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα.

  •  Περίοδος 1952 - 1967

Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους: Ν Πλαστήρα, Αλ .Παπάγου, Κων. Καραμανλή,( πριν γίνει εθνάρχης... ) Παν. Πιπινέλλη, Γεωργ. Παπανδρέου, (ξανά), Παν. Κανελλόπουλο (ξανά) και διάφοροι άλλοι .
Τα '' κατορθώματά '' τους: Είσοδος μας στο ΝΑΤΟ, οι εκτελέσεις των αγωνιστών συνεχίζονται ( Μπελογιάννης), εκλογές βίας και νοθείας, βασιλικών πραξικοπημάτων, Ιουλιανών, κυβερνήσεις αποστατών, προετοιμασία Απριλιανής Χούντας. Η Αμερικανική παρουσία όχι μόνο μονιμοποιείται αλλά αυτοί που κυβερνούν είναι εγκαταστημένοι στην Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  •  Περίοδος 1967 - 1974

Χούντα, με ότι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία της δημοκρατίας, των θεσμών του κράτους, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την Κύπρο , κλπ

  • Περίοδος 1974 - 2000

Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους: Κων Καραμανλή ('' εθνάρχης ''), Ανδ, Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκη, Κων. Σημίτη.
Τα '' πεπραγμένα '' τους :Μεταπολίτευση, '' βγαίνουμε '' και ξαναμπαίνουμε στο ΝΑΤΟ, '' Αλλαγή ''- παραλλαγή,( παρ' όλα αυτά γίνονται ουσιαστικά βήματα αστικής δημοκρατίας, όπως στο οικογενειακό δίκαιο, οικονομία, ΕΣΥ, αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, κλπ), φαινόμενο Κωσκοτά και τα παρεπόμενα, κρίση χρηματιστηρίου, ευρώ.

  •  Περίοδος 2000 - 2023

Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους :Κων Καραμανλής, (ανιψιός), Γεωργ. Παπανδρέου, (εγγονός), Λουκ. Παπαδήμος, Αντ. Σαμαράς, Αλ. Τσίπρας, και Κυρ. Μητσοτάκης.
Περίοδος που χαρακτηρίζεται ανεξίτηλα από οικονομικές κρίσεις, μνημόνια, υγειονομική κρίση, αλλά και ρεμούλα. Επιβολή των πιο σκληρών αντεργατικών, αντιλαικών μέτρων. Διάλυση εργασιακών σχέσεων και εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καταβαράθρωση ημερομισθίων μισθών και συντάξεων, μέτρα για την παιδεία, υγεία, οικονομία, δημοκρατία που θυμίζουν Πινοσέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί, λοιπόν, ήταν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας από το 1944 και αυτά τα έργα τους.( πολύ - πολύ περιληπτικά) Αυτοί ευθύνονται για το χτίσιμο του σημερινού εκμεταλλευτικού κράτους, και αυτοί ευθύνονται για το τόσο κακό φτιάξιμο του κράτους τους.

Τόσο κακό που όλοι τους θέλουν να το ξαναφτιάξουν. Να θυμίσω: Ο Σημίτης , εκσυγχρονισμός του κράτους. Ο Κων. Καραμανλής, επανίδρυση του κράτους, Κυρ, Μητσοτάκης, επιτελικό κράτος και Αλ. Τσίπρας δίκαιο κράτος.
Όμως , όσο και να το καλλωπίσουν, όσο και να το φτιασιδώσουν, το κράτος αυτό θα κάνει πάντα την ίδια δουλειά. Θα υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και θα υψώνει γύρω της συνεχώς τείχη προστασίας.

Και τώρα, ο χειρότερος, ίσως, από τους παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης γιός του Κων Μητσοτάκη και πολιτικός μαθητής του, μνημονιακός υπουργός του Αντ. Σαμαρά, και πρωθυπουργός τα τελευταία τέσσερα οδυνηρά χρόνια χρόνια μας ζητά να τον εμπιστευτούμε για να ... αλλάξει τη χώρα.

Ναι, πράγματι αυτή η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. μόνο που αυτό το '' κράτος τους '' που διαχρονικά ζέχνει σαπίλα απ' όλους τους πόρους του, η πάλη του λαού, των εργαζόμενων, της νεολαίας οφείλει όχι απλά να το αλλάξει αλλά να το τσακίσει.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου