× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αναθεώρηση και διαστρέβλωση της ιστορίας του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, στόχος του νέου προγράμματος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ*

Δημοσίευση 1/4/2023

Η αναθεώρηση και διαστρέβλωση της ιστορίας του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, στόχος του νέου προγράμματος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη

Το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Κρήτης, στέλνει έγγραφο στους εκπαιδευτικούς όλης της Κρήτης να συμμετάσχουν σε συνάντηση με Γερμανούς εκπαιδευτικούς σε πρόγραμμα με την ονομασία: "Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη - Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ο και 21ο αιώνα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών με θέμα "την Ιστορική Μνήμη" στην οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας έχει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, η οποία και άλλες φορές έχει πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες για τις ιστορικές μνήμες της κατοχής με προβολή και της άποψης του Γερμανικού κράτους. Με δική της δε πρόσκληση έρχονται οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι ανταλλαγές εμπειριών από εκπαιδευτικούς είναι μέσα στα εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι έτσι.

Αυτό το πρόγραμμα, και μάλιστα με την εμπλοκή του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που χρηματοδοτείται και από την Ελλάδα, πασχίζει να περάσει στα σχολεία την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η Υπουργός Παιδείας το χρηματοδότησε με 1.000.000 ευρώ για το 2022, όταν τα σχολεία δεν έχουν αντισεισμική προστασία, είναι ακατάλληλα τα περισσότερα για μάθημα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί με χρηματοδότηση και του γερμανικού κράτους για το ξαναγράψιμο της "κοινής τους ιστορίας". Εδώ εντάσσονται και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, όργανο του ΥΠΕΞ της Ο.Δ. Γερμανίας. Άλλωστε ανάλογο είναι και το πρόγραμμα "Μνήμες Κατοχής" που αποκάλυψαν και καταδίκασαν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, και πολλοί Πανεπιστημιακοί, καθηγητές Ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόσκληση του υπουργείου αναφέρει ότι: "Θα υπάρχει η ευκαιρία επισκέψεων στους τόπους μνήμης (μαρτυρικά χωριά, γερμανικά και βρετανικά στρατιωτικά νεκροταφεία) και συζήτησης με ιστορικούς, επιζώντες και εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας, καθώς όλες οι δράσεις εστιάζουν στη γερμανική κατοχή της Ελλάδας, την ελληνική αντίσταση και την τύχη της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη". Λέγεται δε ότι διοργανώνουν επίσκεψη στο "Μνημείο Αλεξιπτωτιστών" στα περίχωρα των Χανίων, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941, και στα Φλώρα, δίπλα στην Κάντανο, στο μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που ανεγέρθηκε και αυτό το 1941, με τη ναζιστική επιγραφή "έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία".

Αυτά και μόνο φτάνουν για να δείξουν τις επικίνδυνες επιδιώξεις αναθεώρησης της Ιστορίας και ως προς τα ανείπωτα ναζιστικά εγκλήματα, και στη συνέχεια να περάσει διαστρεβλωμένη στα εκπαιδευτικά προγράμματα των ελληνικών σχολείων.

Το γεγονός ότι επέλεξαν την Κρήτη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλο τον Ελληνικό λαό. Η μάχη της Κρήτης που έδωσε με λεβεντιά, αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και απαράμιλλο ηρωισμό τον Μάη του 1941 ο κρητικός λαός, ήταν η πρώτη οργανωμένη λαϊκή αντίσταση στους ναζί κατακτητές στην Ευρώπη. Και ο κρητικός λαός ξέρει για τα θηριώδη εγκλήματα των ναζί με την ισοπέδωση στην Κάντανο και τη σφαγή των κατοίκων της, αλλά και τα καμένα χωριά στη Βιάννο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγέλλουμε μια ακόμα κατάπτυστη επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης και της απελευθερωτικής πάλης, πρωταρχικά του κρητικού αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, των ναζιστικών εγκλημάτων, με σκοπό να περάσουν στη λήθη.

Καλούμε τον λαό να καταδικάσει την πολιτική, τους φορείς όπως την "Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης", άλλους μηχανισμούς και τα κόμματα που ξεπλένουν τους ναζί και τα θηριώδη εγκλήματά τους. Είναι όλα τα αστικά κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, που χειροκρότησαν τους φασίστες του Αζόφ στη Βουλή, η ΝΔ που επέτρεψε φασιστική σύναξη στο κέντρο της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκε με τους απόστρατους-φασίστες στον Γράμμο. Είναι οι κυβερνήσεις που καθυστέρησαν προκλητικά την εκδίκαση των εγκλημάτων της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Είναι και οι δήμαρχοι που δέχτηκαν χρηματοδότηση από το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον". Είναι η κυβέρνηση, με μπροστά την υπουργό Παιδείας, που προωθεί τέτοιες προσβλητικές για τον κρητικό λαό εκδηλώσεις σήμερα, αναποδογυρίζοντας την Ιστορία, ώστε να έρθει στα μέτρα των συμφερόντων της γερμανικής και ελληνικής καπιταλιστικής εξουσίας. Είναι διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν και συνεργάζονται για τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο έδαφος της Ουκρανίας, μετατρέποντάς τη σε θύτη άλλων λαών και τον ελληνικό λαό σε θύμα.

Ό,τι κι αν κάνουν δεν θα τους περάσει να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας την αλήθεια. Δεν πρόκειται να αποτρέψουν αυτό που με βεβαιότητα θα έρθει, ο λαός θα βγει μπροστά, απορρίπτοντας τα εκβιαστικά διλήμματα, οργανώνοντας και συντονίζοντας την πάλη του, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμισμό, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, για ένα φωτεινό μέλλον, απαλλαγμένο από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

*Ο Στρατής Αντώνας είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ