× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Χαμηλές πτήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις του 2022

Στα 58, 40 ευρώ η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο βόρειο Αιγαίο, στα 91,60 ευρώ στο νότιο Αιγαίο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/4/2023

Χαμηλές πτήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις του 2022

Στα 125,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις για τα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2022 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό υπολείπεται των εισπράξεων του 2019 κατά 40 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που κατευθύνθηκαν στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, το 2022, ήταν 4,7 δις ευρώ και οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας ανήλθαν σε 17,26 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις του βορείου Αιγαίου αντιστοιχούν μόλις στο 0,72% των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας. Οι σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, για ακόμη μια χρονιά ήταν, η Αγγλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Καμία νέα αξιόλογη τουριστική αγορά δεν καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2016 ως σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι προσπάθειες τουριστικής προβολής από τους Δήμους, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.


Στα 2,1 εκατ. ανήλθαν οι διανυκτερεύσεις που έγιναν στα νησιά του βορείου Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά, στα 51,37 εκατ. ήταν οι διανυκτερεύσεις που έγιναν στο νότιο Αιγαίο.  Στα 458 ευρώ ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε η ταξιδιωτική δαπάνη για το βόρειο Αιγαίο για το 2022. Στο νότιο Αιγαίο η δαπάνη ανά επίσκεψη ανήλθε στα 626 ευρώ και σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στα 457,8 ευρώ.


Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2022 ήταν 58,4 ευρώ αυξημένη κατά 5 ευρώ σε σχέση με το 2021. Είναι η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση που καταγράφηκε από το 2016 και μετά. Βέβαια τα αποπληθωρισμένα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα. Κι ίσως μάλιστα να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2021. Επιπλέον το 2022 αυξήθηκαν δραματικά σχεδόν όλοι οι συντελεστές κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το ίδιο έτος η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο νότιο Αιγαίο ανήλθε στα 91,6 ευρώ και στο σύνολο της χώρας στα 79,5 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε στις 10,9 ημέρες το 2022. Στα νησιά του νοτίου Αιγαίου η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών ήταν 7,7 ημέρες το 2022. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο ίδιος δείκτης διαμορφώθηκε στις 6,9 ημέρες.  


Τι δείχνουν οι αριθμοί


Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του βορείου Αιγαίου παρέμειναν, το 2022, κάτω από τα επίπεδα του 2019.  Αν μάλιστα δούμε τα στοιχεία αυτά σε σταθερές τιμές η υστέρηση των εισπράξεων θα ξεπεράσει το 30%.  Το 2023 αναμένεται βελτίωση των τουριστικών εισπράξεων, ωστόσο είναι φανερό πως τα νησιά του βορείου Αιγαίου απέχουν πολύ από το να γίνουν προορισμός πρώτης επιλογής για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι επισκέπτες του βορείου Αιγαίου πραγματοποιούν περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους επισκέπτες του νοτίου Αιγαίου. Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο, ωστόσο αυτό πιθανότατα οφείλεται στην χαμηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση.


Η χαμηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση και ανά επίσκεψη δημιουργεί εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρονται και το εισόδημα που αποκομίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι περιορισμένο.


Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύεται η μακροχρόνια απουσία ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.  Κρίσιμο ζήτημα  διαχρονικά παραμένει η απουσία ταυτότητας στο τουριστικό προϊόν των νησιών της περιφέρεια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα