× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προϊόντα ποιότητας και όραμα σε συλλογικό επίπεδο

Ο Aγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες παρέχεται σειρά υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας

Δημοσίευση 8/4/2023

Προϊόντα ποιότητας και όραμα σε συλλογικό επίπεδο

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου εντάσσεται στους πρωτοπόρους των Λεσβιακών Συνεργατικών Οργανώσεων. Στην έδρα του Συνεταιρισμού, στο χωριό Ακράσι 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πλωμαρίου, οι άνθρωποι δημιουργούν με μεράκι και κόπο, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και συνεχίζουν να οραματίζονται τις επόμενες κινήσεις σε συλλογικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ιστορία σαν παραμύθι…

Η Ιστορία του Συνεταιρισμού ξεκινάει πριν από έναν αιώνα περίπου, τη δεκαετία του 192, την περίοδο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και ο αγώνας για τον επιούσιο αποτελούσε καθημερινή έγνοια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, απέναντι στην εκμετάλλευση που ασκούσαν οι ιδιώτες, οι οποίοι μονοπωλούσαν την όλη παραγωγική διαδικασία, η ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού δυο εκπροσώπων της τότε Γεωργικής Τράπεζας, ώστε οι ίδιοι, Συνεταιριζόμενοι, να φτιάξουν δική τους μονάδα παραγωγής λαδιού, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πώς και το γιατί.
Τελικά τόσος ήταν ο ζήλος, ώστε σε συντομότατο, για τα χρόνια εκείνα διάστημα, όλα να έχουν ολοκληρωθεί (αγορά οικοπέδου, οικοδομικές εργασίες, αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων και ότι άλλο ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία του ελαιοτριβείου. Το καλοκαίρι του 1925 έγινε η ενημέρωση και τέλη του 1926 λειτούργησε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωτεργάτης και πρωτοστάτης όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν ο Εμμανουήλ Π. Κουτλής, ο οποίος χρημάτισε και πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, μέχρι το 1933 ( λόγω ξενιτεμού). Μαζί του, εργάστηκε και ο παπα- Στρατής Βερβέρης, ως Γραμματέας του Συν/σμού, ο οποίος παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα πρόσφερε σημαντικό έργο από πλευράς γραμματειακής- λογιστικής εργασίας.

Από το χθες στο σήμερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Συνεταιρισμός σήμερα αριθμεί 130 ενεργά μέλη. Διαθέτει ιδιόκτητο ελαιοτριβείο καθώς και δεξαμενές αποθήκευσης ελαιολάδου. Εκτός από τα μέλη του εξυπηρετεί στις εγκαταστάσεις του και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντας τους μια σειρά υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της ελαιοκαλλιέργειας και παραγωγικής διαδικασίας.

Στις μέρες μας, Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου , όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Χρήστος Κουτλής, αποτελεί μια σύγχρονη και επισκέψιμη παραγωγική μονάδα. «Η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία, σημειώνει ο κ. Κουτλής, αποτελούν πάγιες σταθερές της λειτουργίας του. Αναπτύσσει δυναμική και γίνεται μπροστάρης των εξελίξεων. Έχει άποψη, έχει λόγο, παρεμβαίνει και στηρίζει τα συμφέροντα και οτιδήποτε αποβαίνει προς όφελος των παραγωγών, αλλά και του συνόλου. Με την παρουσία του διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των λαδιών των παραγωγών. Οι παραγωγοί της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, απολαμβάνουν προνομιακές τιμές στη πώληση των λαδιών τους σε σχέση με άλλες περιοχές αλλά και πανελληνίως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φάσμα δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού αφορά στα ακόλουθα:

-Συγκέντρωση, έκθλιψη- άλεσμα ελαιοκάρπου
-Αποθήκευση, Εμπορία και τυποποίηση ελαιολάδου

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας, μετεξέλιξης και βελτίωσης τόσο των εγκαταστάσεων του όσο και των υπηρεσιών του, υπέβαλε με πρωτοβουλία των παραγωγών μελών του, αίτημα αναγνώρισης του ως Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς βάσει των προβλεπόμενων στο ισχύον Εθνικό και Ενωσιακό δίκαιο. Στα πλαίσια λειτουργίας αυτού του προγράμματος, παρέχεται στα εν λόγω μέλη, δωρεάν αγροτικός εξοπλισμός, όπως και κατάρτιση σε θέματα βελτίωσης συνθηκών καλλιέργειας, ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου κ.ά προς ίδιο και κοινό όφελος.

Τα τελευταία χρόνια αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός Ακρασίου έχει επεκταθεί και στην τυποποίηση ελαιολάδου βγάζοντας στην αγορά δύο συσκευασίες με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Blessed Lesvos και Alpha Plus

Το ελαιόλαδο Alpha Plus του Συνεταιρισμού Ακρασίου έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στον διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena International olive oil» το 2020, το 2021 και το 2022: αργυρό τα δύο πρώτα χρόνια και χρυσό πέρσι.

Ο συνεταιρισμός για την παραγωγή των προϊόντων του εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ιχνηλασιμότητας τροφίμων ISO 22005:2007 πιστοποιημένο από την TÜV AUSTRIA, σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με τα Πρότυπα AGRO 2-1: 2008 & AGRO 2-2/3: 2009 και πιστοποιητικό σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Εν κατακλείδι, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού, έχει προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της μονάδας, με αύξηση της δυναμικότητας, καθώς και τη δημιουργία δικής του τυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου, με εξαγωγικό χαρακτήρα.

*To ανωτέρω άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ