× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Σε υψηλές τιμές τα Ελληνικά ελαιόλαδα παρά την μειωμένη ζήτηση λόγω Καθολικού Πάσχα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/4/2023

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Στις 670.285 τόνους ανέρχονταν τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία, στο τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Πληροφόρησης και Ελέγχου Τροφίμων της Ισπανίας. Τον Μάρτιο του 2023 οι συνολικές πωλήσεις ελαιολάδου της Ισπανίας ανήλθαν στους 76.146  τόνους. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, με πωλήσεις 67.500 τόνων ελαιολάδων τα Ισπανικά αποθέματα θα εξαντληθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες πιθανότατα θα αποδειχθούν επαρκείς για να καλύψουν την ζήτηση ελαιολάδου τόσο στην Ισπανία όσο και στην παγκόσμια αγορά. Όμως η επόμενη ελαιοκομική περίοδος (2023/2024) θα ξεκινήσει με εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα (σχεδόν μηδενικά).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ιδιαίτερα των νότιων περιοχών της χώρας, σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα της ξηρασίας είναι τόσο έντονο στην Ισπανία που το υπουργείο Γεωργίας της χώρας συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ξηρασία για τις 19 Απριλίου. Προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την ανομβρία στις αγροτική παραγωγής της χώρας.

 

Η μειωμένη παραγωγή καρπού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Ισπανία, την ναυαρχίδα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου θα ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά του προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ειδικότερα, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην παραγωγή ελαιολάδου των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογείου, αναμένεται να μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου το χειμώνα 2023/2024, αυξημένες τιμές για τους παραγωγούς και παραπέρα μείωση της παγκόσμια κατανάλωσης ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των τιμών παραγωγού

 

Στην Ελλάδα τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου είναι ελάχιστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών έχει πουλήσει το ελαιόλαδο που είχε παράγει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κρατούν κάποια αποθέματα απούλητα ελπίζοντας να πετύχουν καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Συνεπώς οποιαδήποτε αύξηση των τιμών που θα έλθει τους επόμενους μήνες ελάχιστα θα ωφελήσει τους παραγωγούς. Κερδισμένοι θα είναι έμποροι και ελαιομεσίτες, που έχουν αξιόλογες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες τους.  

 

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδα καταγράφηκαν στον Ελλαδικό χώρο πωλήσεις ελαιολάδου από 5,20 ως και 5,45 ευρώ ανά κιλό. Παρότι ήταν μια περίοδος «νεκρή» για την αγορά του ελαιολάδου, λόγω του Καθολικού Πάσχα. Βέβαια οι παραναφερόμενες τιμές αφορούσαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από την Λακωνία και την Κρήτη.

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, θα έχουν την δυνατότητα, για δεύτερη χρονιά, να πουλήσουν τα ελαιόλαδα που θα παραχθούν, όλων των ποιοτικών κατηγοριών, σε ικανοποιητικές τιμές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα