× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πλούσιος απολογισμός και νέο Δ.Σ.για τη Συνύπαρξη

Μέσα σε ενωτικό κλίμα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/2/2019

Πλούσιος απολογισμός και νέο Δ.Σ.για τη Συνύπαρξη

Πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της κίνησης πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο όπου έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε καθώς και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απερχόμενη πρόεδρος της Συνύπαρξης Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της κίνησης επεσήμανε ότι λόγο του εορτασμού των 20 χρόνων Συνύπαρξης, οι δράσεις για την περσινή χρονιά ήταν πιο πλούσιες από ποτέ και υλοποιήθηκαν χάρη στην προσωπική προσπάθεια όλων των μελών της Κίνησης.

Όσον αφορά τις δράσεις για προσφυγικό ξεχωρίζουν οι 23 εκδρομές ανήλικων – ασυνόδευτων παιδιών του Κ.Υ.Τ. Μόριας και άλλων ευάλωτων ομάδων αλλά και η εξοικείωση των ανηλίκων με τους Η/Υ που έγινε πράξη χάρη στη βοήθεια δασκάλων προσφύγων. Ακόμα σημαντικές ήταν οι δράσεις που ανέπτυξε η Κίνηση με τους αφρικανούς πρόσφυγες, όπως, ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς από κόπτες Χριστιανούς με προσφορά φρούτων και κολατσιού, η συμμετοχή σε εκδήλωση με 16 Σενεγαλέζους πρόσφυγες με πρωτοβουλία της γαλλικής προξενικής αρχής για να τιμηθεί η εκατονταετία από την λήξη του Α παγκόσμιου πολέμου στο γαλλικό κοιμητήριο στα Λουτρά αλλά και το Χριστουγεννιάτικο δείπνο με χορηγία της Caritas, για χριστιανούς πρόσφυγες μετανάστες.

Επίσης ποικίλες ήταν οι δράσεις σε ένδειξη σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας προσφύγων και μεταναστών, με διοργάνωση και χρηματοδότηση γιορτών όπως για ραμαζάνι Μουσουλμάνων, σε συνεργασία με την Καθολική εκκλησία, την JRS και το help international είτε για τους Καθολικούς το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η πρόεδρος της Συνύπαρξης καταγράφει στα σημαντικά του απολογισμού την πίεση που ασκήθηκε στον Υπουργό κ.Βίτσα για την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα αλλά και την αποδοκιμασία για την χρήση του συμβόλου του Σταυρού για εκφοβισμό, όπως έγινε στο Απελλή όπως επίσης και την αποδοκιμασία για την χρήση του όρου λαθρομετανάστης.

Στη συνέχεια η κ.Βουγιούκα-Φράγκου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Κίνησης για την καλλιέργεια κλίματος φιλίας με τους απέναντι γείτονες. Σ αυτές τις δράσεις ξεχωρίζουν η συναυλία της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων με την Συνθήκη της Λωζάνης που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο όπου τιμήθηκε για την προσφορά του στην ελληνοτουρκική φιλία ο πρώην δήμαρχος Δικελιού, Οσμάν Οζγκουβέν αλλά και οι κοινές συνεδριάσεις με το Σύνδεσμο για την ειρήνη και επικοινωνία στο Αιγαίο Ege Baris, μια εκ των οποίων εγίνε με την παρουσία του Δημάρχου Λέσβου, όπου συζητήθηκε η πρόθεση της Ege Baris, να βοηθήσει τους πυρόπληκτους της Αττικής.
Παρεμβάσεις όμως πραγματοποίησε η Συνύπαρξη και στο τομέα της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας όπως ήταν η διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα όπως την καταπολέμηση του εργασιακού άγχους και την διαχείριση της απώλειας, η ομιλία με θέμα « Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης» με ομιλητή τον δημοσιογράφο Στρατή Αγγελή και με μαρτυρίες αφρικανών προσφύγων.

Στις παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας εγγράφεται και η
αφιλοκερδής συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και των μουσικών του για ενίσχυση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων μεταναστών που οδήγησε στην αγορά 50 ζευγαριών καινούριων παπουτσιών που παραδόθηκαν στην Β πτέρυγα ασυνόδευτων Μόριας, η συμμετοχή στην εκδήλωση « Κανένας Μόνος» στο πανελλήνιο με προσφορά αγαθών για βοήθεια σε ντόπιους όπως επίσης και η πρόσφατη εκδήλωση στο ΦΟΜ σε συνεργασία με Σύνδεσμο Φιλολόγων προς τιμήν της Διδώς Σωτηρίου με προβολή ταινίας « το άρωμα των πραγμάτων, η μικρασιάτικα Διδώ Σωτηρίου»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος η κ.Βουγιούκα-Φράγκου ευχαρίστησε τα μέλη της Συνύπαρξης για την προσωπική, απολύτως σε εθελοντική βάση προσφορά εργασίας τους και το δόσιμο ψυχής τους που κατέβαλλαν και αυτήν την χρονιά. «Εύχομαι και ελπίζω για την νέα χρονιά να γίνει αυτή η παρέα ακόμα μεγαλύτερη και πιο πλούσια σε δράσεις και ανθρώπους» κατέληξε η πρόεδρος της Κίνησης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο έχει ως εξής: Ήβα Φράγκου, Σωτήρης Φράγκου, Βασίλης Τεντόμας, Ελένη Παπαδημητρίου, Γιάννης Παυλής,Μύρων Παυλής, Γιάννης Μαμάκος, Στέλλα Καλαιτζόγλου, Λεν Μίτσιμ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ