× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Επίσημη πρώτη» για τη νέα Μητρόπολη της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Σμύρνη

Ανάσταση, Θεία Λειτουργία και Εσπερινός της Αγάπης στην εμβληματικό ναό της Παναγίας στο Κόνακ της Σμύρνης που παραχωρήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2023

«Επίσημη πρώτη» για τη νέα Μητρόπολη της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Σμύρνη

Μέρες Λαμπρής και ένα πραγματικό «θαύμα» συντελέστηκε, την Κυριακή του Πάσχα στη Σμύρνη, την ιστορική πρωτεύουσα της Μικρασίας. Στη γεμάτη από κόσμο καινούργια για την Ορθόδοξη Χριστιανική Μητρόπολης Σμύρνης εκκλησιά της Παναγίας πραγματοποιήθηκε η Ανάσταση, η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός του φετινού Πάσχα. Και ήταν αυτές, οι πρώτες θρησκευτικές τελετές στην Εκκλησία έδρα πλέον της Μητρόπολης Σμύρνης μετά την παραχώρηση πριν λίγες μέρες μετά από άδεια του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου, από το Ρωμαιοκαθολικό Τάγμα των Φραγκισκανών εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις ανάγκες της Μητρόπολης Σμύρνης, του ιστορικού ναού της Παναγίας (Santa Maria) στο Κόνακ. Στο ιστορικό Κονάκι κοντά στη Σμυρνιά προκυμαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Σμύρνης διαθέτει σήμερα εκτός του Ναού της Παναγίας, έναν μικρό Ναό, αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή παραχωρημένο το 1955 από την Ολλανδική Κοινότητα της Σμύρνης στην πολύ μικρή τότε ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της πόλης. Και ο οποίος δεν επαρκούσε πλέον για να καλύψει τις ανάγκες της αυξανόμενης εδώ και μια 15ετία Ορθοδόξου Κοινότητος της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό η Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης επανιδρύθηκε και επίσημα με την τοποθέτηση εκεί ως ιερατικού προϊσταμένου του τότε Λέσβιου στην καταγωγή Αρχιμανδρίτη και σημερινού Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. Ακολούθησε η «επανίδρυση» της Μητρόπολης Σμύρνης και η εκλογή σε αυτήν του νέου της Μητροπολίτη, κ. Βαρθολομαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της Κοινότητας λειτουργείται κατά διαστήματα και ο Ναός του Αγίου Βουκόλου ο οποίος είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός που διεσώθη της καταστροφής του 1922 και ο οποίος αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*