× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια επίσκεψη στον καταυλισμό της Μόριας

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Δημοσίευση 9/12/2019

Μια επίσκεψη στον καταυλισμό της  Μόριας

Κάθε επίσκεψη στον καταυλισμό της  Μόριας είναι επίσκεψη στην ιστορία. Το νησί μας και  άλλα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται σήμερα στο  επίκεντρό της. Η επίσκεψη στην Μόρια βοηθά να συνειδητοποιήσει κανείς  ότι η ιστορία έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες και χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον καταυλισμό της Μόριας, συναντάς ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν γιατί κινδύνευε η ζωή τους, ή γιατί ψάχνουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που τους επιφυλάσσουν οι φτωχές ταραγμένες πατρίδες τους.

Κάνουν αυτό που έκανε πάντα ο άνθρωπος από την εμφάνιση του πάνω στην γη. Κάνουν αυτό που έκαναν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα οι Έλληνες. Πρόσφυγες ή μετανάστες για μια καλύτερη ζωή.

Όταν επισκέπτεσαι την Μόρια, δεν αισθάνεσαι την παραμικρή απειλή. Ο κόσμος  είναι ήρεμος και  γνοιάζεται για  την καθημερινή του επιβίωση. Μια ασιατική γωνία στην Λέσβο, με ανθρώπους που μάχονται για την ζήση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικρατεί ένας οργασμός κινητικότητας, άνθρωποι πάνε κι  έρχονται. Προσπαθούν να θωρακίσουν τις σκηνές τους για τον χειμώνα που έρχεται, τοποθετώντας  ξύλινες παλέτες, πλαστικούς μουσαμάδες. Σκάβουν αυτοσχέδια αντιπλημμυρικά έργα, ώστε οι βροχές που αναμένονται να μην είναι καταστροφικές.

Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν. Εφοδιασμός, αποκομιδή σκουπιδιών, εργαζόμενοι στην δομή. Στην Μόρια ζούνε παιδιά, πολλά παιδιά. Άλλα  με τους γονείς τους. Άλλα ασυνόδευτα.  Παιδιά σαν όλα τα παιδιά, όλου του κόσμου. Απολαμβάνουν και ενθουσιάζονται με μια παράσταση κλόουν. Και κλαίνε όταν οι ζωγραφικές και οι μαρκαδόροι που τους μοιράζεις δεν φτάνουν για όλους. Κάποια θα μείνουν παραπονεμένα.

Συναντήσαμε  κορίτσια που ενδιαφέρονται και ρωτούσαν πού μπορούν  να μάθουν  Ελληνικά και αγγλικά. Συναντήσαμε κορίτσια από το Αφγανιστάν που μιλούσαν πολύ καλά Αγγλικά. Δειλά-δειλά στην θέση της μαντίλας φορούν έναν μπερέ. Μέχρι να τον βγάλουν κι αυτόν...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε προκαταλήψεις για τους ανθρώπους της Ανατολής. Μέσα στο μυαλό μας τους έχουμε εικονογραφήσει ότι όλη τη μέρα ασχολούνται με την θρησκεία  και προσεύχονται. Δεν είναι αλήθεια. Όπως μου έλεγε κάποιος εργαζόμενος στην υπηρεσία ασύλου, η σχέση των προσφύγων με την θρησκεία είναι αντίστοιχη με την δική μας. Άλλοι πάμε συχνά στην εκκλησιά, άλλοι σπανίως και άλλοι ποτέ.

Στην Μόρια λειτουργούν υποτυπώδες αγορές. Με λαχανικά και φρούτα, ρούχα, κατσαρολικά. Μέσα σε αυτοσχέδιους φούρνους σκαμμένους μέσα στην γη ψήνουν πίτες, κάτι μεταξύ λαγάνας και πίτας για σουβλάκια. Ιδιαίτερα νόστιμες. Πιο πέρα λειτουργεί ένα κουρείο.

Οι άνθρωποι που ζούνε εκεί ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή. Αν δεν μπορούμε να τους δούμε με συμπάθεια, ας μην γινόμαστε εχθρικοί απέναντι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι ξέρουμε το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Λέσβος και ειδικά οι περιοχές γύρω από τους καταυλισμούς.  Άλλο όμως είναι αυτό κι άλλο να γινόμαστε απάνθρωποι.

 

Η ΝΔ χρησιμοποίησε το προσφυγικό μεταναστευτικό, σαν πολιορκητικό κριό προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Με τον ακραίο της λόγο, μόλυνε και δηλητηρίασε  τις τοπικές κοινωνίες.  Σήμερα που έγινε κυβέρνηση και αδυνατεί να το διαχειριστεί, επιστρατεύει πάλι τις ακροδεξιές εμπρηστικές τακτικές της, προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από αυτές και να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της.

Οραματίζεται κλειστά κέντρα-φυλακές και υπόσχεται  δέκα χιλιάδες απελάσεις μέσα στο 2020.

Υπερθεματίζουν στο ποιος θα τους πει λαθρομετανάστες, λαθροπίθηκους, στο τελος θα τους πουν και λαθροανθρώπους.

Εξακολουθεί να ψεύδεται προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Σύντομα θα διαψευστεί ξανά.

Αδυνατούν να σκεφτούν ρεαλιστικές πολιτικές ενσωμάτωσης. Είναι λογικό. Η ΝΔ ανθίζει μέσα  από τον ακροδεξιό διχαστικό λόγο. Θέλει να έχει τον κόσμο εγκλωβισμένο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και να μην κάνει ερωτήσεις για τα υπόλοιπα θέματα. Δεν θέλει ενοχλητικές ερωτήσεις. Όμως αργά ή γρήγορα οι ερωτήσεις θα τεθούν.

 

Ειδικά στο νησί μας. Για τις τιμές του λαδιού, για την τιμή του γάλακτος. Κι αν η απάντηση είναι ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για τις τιμές, αμέσως τίθεται το επόμενο ερώτημα:

Γιατί, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει την ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, των αγροτών, των φτωχών ανθρώπων που τα φέρνουν βόλτα ίσα-ίσα, έκοψε το κοινωνικό επίδομα των Χριστουγέννων; Φέτος θα το πάρει μόνο ένας στους επτά από όσους το πήραν πέρυσι.

Υποθέτω ότι στους πέντε  μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ  ο κόσμος πλούτισε και δεν το έχει ανάγκη!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός