× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

78 χρόνια από την Αντιφασιστική νίκη των λαών

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2023

78 χρόνια από την Αντιφασιστική νίκη των λαών

Πέρασαν 78 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα εκείνη που η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Λέσβου της  Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τιμούμε τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

 Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού, που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεράστιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός, που έδωσαν τα καλύτερα παιδιά τους, με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς -οι μισοί από τους οποίους ήταν μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Μπολσεβίκων- εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές και την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ελληνικός λαός στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έδωσε περισσότερα από 500.000 θύματα στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους για την απελευθέρωση της πατρίδας με επικεφαλής το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οργανωτής-ψυχή και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης του Ελληνικού λαού ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

Στον απελευθερωτικό-αντιφασιστικό αγώνα κατά της τριπλής κατοχής της χώρας μας από Γερμανία, Ιταλία και φασιστική Βουλγαρία, τα αστικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης καλούσαν τον λαό να μην αντισταθεί, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τη χώρα και τον λαό στην τύχη του, συνεργαζόμενοι με τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή, άλλοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα στην Κατοχή, ενώ ο λαός μας πέθαινε από την πείνα. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των Αστών, όπως διδάσκει η ίδια η ιστορία..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα τους οι ιμπεριαλιστές υποβαθμίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού της και, επίσης, των άλλων αντιστασιακών-απελευθερωτικών κινημάτων όπου πρωταγωνίστησαν τα κομμουνιστικά κόμματα για την Αντιφασιστική Νίκη. Ανέχονται, στηρίζουν και προωθούν τη «θεωρία των δύο άκρων» εξισώνοντας τον φασισμό με τον Κομμουνισμό που, στην πραγματικότητα, τσάκισε τον φασισμό, τον οποίο ουσιαστικά αθωώνουν. Με στόχο να υποβαθμισθεί και ξεχαστεί, αν είναι δυνατόν, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η ΕΕ έχει "καθιερώσει" την 9η Μάη ως ημέρα της... Ευρώπης!

Σήμερα, 78 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας. Οι αιτίες και αυτού του πολέμου είναι ίδιες πάντα. Είναι τα γεωστρατηγικά και μονοπωλιακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών που επιχειρούν ξανά να μοιράσουν τον πλούτο και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές και στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων κ.λπ., σε βάρος άλλων χωρών και λαών.

Τις βαριές συνέπειες και αυτού του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγουν το Ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ -ΝΑΤΟ- ΕΕ) και η καπιταλιστική Ρωσία στην Ουκρανία πληρώνουν ακριβά, εκτός από τον ουκρανικό και το ρώσικο λαό, που ματώνουν, και όλοι οι λαοί με την ακρίβεια και άλλες οικονομικές θυσίες με αυξήσεις τιμών κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης είναι μεγάλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ταξικό λαϊκό κίνημα καταγγέλλει, καταδικάζει και αντιπαλεύει κινητοποιώντας τις λαϊκές δυνάμεις του τόπου μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, καλώντας το λαό να μη διαλέξει κανένα στρατόπεδο ιμπεριαλιστών. Παλεύει για την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, απαίτηση του λαού, που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας σε διεθνείς διασκέψεις, αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τις διεκδικούν από την ΟΔ Γερμανίας για να μη χαλάσουν τις συμμαχίες της άρχουσας τάξης, ενώ οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν. Υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη και την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στην κατανίκηση του ναζισμού-φασισμού. Αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού, της μήτρας που γεννά τους φονικούς πολέμους, την εξαθλίωση, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Οδηγός μας σ’ αυτό το δρόμο είναι η 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής