× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η υποδόρια αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2019

Η υποδόρια αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

Ταξιδεύοντας πολύ συχνά (περισσότερο από δέκα φορές το χρόνο) μεταξύ Λέσβου και Θεσσαλονίκης, φροντίζω να εκδίδω μόνος , μέσω του προσωπικού μου υπολογιστή, τα εισιτήριά μου, αεροπορικά αναγκαστικά, αφού εδώ και δέκα περίπου χρόνια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Θεσσαλονίκης-Μυτιλήνης δεν υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο κάνω και με την κράτηση θέσης, μέσα στις προθεσμίες, που οι κανονισμοί ορίζουν.

Χθες εν όψει του αυριανού ταξιδιού μου, επιχειρώντας την διαδικασία αυτή διαπίστωσα ότι αν ήθελα να καθίσω στις πρώτες θέσεις του αεροπλάνου, όπως και στις θέσεις που γειτνιάζουν με τις εξόδους κινδύνου και εν πάση περιπτώσει αναζητώντας θέση μέχρι και την 17η σειρά, θα έπρεπε να πληρώσω από 5 έως 8 ευρώ, πλέον της αξίας του εισιτηρίου μου, γιατί λέει η σχετική διευκρίνιση θα έχω ευρύτερο χώρο «εκμετάλλευσης».

Διερωτήθηκα από πότε ισχύει αυτή η διαταγή της Ολυμπιακής και της Aegean, που υποτίθεται ότι είναι διαφορετικές εταιρείες, αλλά συνεργάζονται, δηλαδή έχουν κοινό ταμείο, χωρίς να μπορέσω να το διευκρινίσω, αφού στο προηγούμενο ταξίδι μου -18 Νοεμβρίου- δεν είχα διαπιστώσει κάτι τέτοιο, γιατί για καμιά θέση δεν μου είχε ζητηθεί επί πλέον ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας την υπόνοια ότι αυτό το επί πλέον κόστος- δεν θέλω να το πω χαράτσι- επινοήθηκε μετά την θέση σε ισχύ του «μεταφορικού ισοδύναμου», προφανώς για να απομυζήσει κάτι από την ωφέλεια που θα έχουν εξ΄ αυτού , οι νησιώτες ταξιδιώτες.

Μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει στις άλλες αεροπορικές γραμμές, και με άλλες αεροπορικές εταιρίες, φρόντισα να επικοινωνήσω με το κοινό τηλεφωνικό κέντρο των δύο εταιριών, ζητώντας εξηγήσεις για το μέτρο αυτό, που αναμφισβήτητα αποτελεί έμμεση και υποδόρια αύξηση του εισιτηρίου, που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως και δεν προκαλεί άμεση αντίδραση.

Από τον αρμόδιο, προφανώς υπάλληλο, του κοινού τηλεφωνικού κέντρου (8011120000), επιχειρήθηκε να μου επεξηγηθεί ότι είναι ένα μέτρο που ισχύει εδώ και πολύν καιρό- προσωπικά μέχρι χθες δεν το είχα αντιληφθεί, ούτε είχα δει και καμιά σχετική ανακοίνωση-και ότι με το μέτρο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον κάθε επιβάτη να επιλέξει την θέση που επιθυμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν του παρατήρησα ότι στους έχοντες δίνεται αυτή η δυνατότητα, ενώ οι μη έχοντες την στερούνται, μου απάντησε «αυτή είναι η γνώμη σας». Και μου θύμισε την εποχή, που στα καράβια με τα οποία ταξιδεύαμε ως φοιτητές τρίτη θέση, δηλαδή κατάστρωμα, δεν μας επιτρέπονταν να κυκλοφορήσουμε στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, ούτε να φάμε στα εστιατόριά του.

Ευτυχώς σήμερα οι απόλυτα ταξικοί αυτοί περιορισμοί έχουν καταργηθεί, επιτρέποντας σ΄ όλους τους επιβάτες να κυκλοφορούν σ’ όλο το πλοίο, ακόμα και να κοιμούνται ακόμα και στα σαλόνια του, χρησιμοποιώντας τους υπνόσακούς τους.
Και εν τάξει εγώ, μπορεί να μην το κατάλαβα ή να μην αντιλήφθηκα έγκαιρα, αυτήν την μέθοδο είσπραξης μεγαλύτερων ναύλων.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια, οι ανεξάρτητες αρχές προστασίας των πολιτών, των καταναλωτών δεν είδαν τίποτα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς δεν κατάλαβε την υποδόρια αυτή μέθοδο είσπραξης όλο και περισσότερων ευρώ, από έναν κόσμο καθημαγμένο δέκα χρόνια τώρα από την οικονομική κρίση, από ανθρώπους, που δεν έχουν άλλο τρόπο μετακίνησής και είναι αναγκασμένοι ως μολυσμένοι και απόβλητοι να χρησιμοποιούν μόνο τις θέσεις εκείνες που του επιβάλει ανάλγητα και ετσιθελικά η σύγχρονη καπιταλιστική αντίληψη, επειδή απλά και μόνο θέλει να κερδίζει ολονέν και περισσότερα χρήματα, περιορίζοντας τα δικαιώματά του.

Δεν θα υπάρξει κανείς να παραξενευτεί για το μέτρο και να διαμαρτυρηθεί;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός