23 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Λέσβου
Αυξήθηκαν κατά έξι οι βραβευμένες παραλίες του νησιού μας. Δείτε ποιες νέες δημοφιλείς παραλίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2023

Έξι επιπλέον γαλάζιες σημαίες σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022 θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες της Λέσβου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και αφορά την βράβευση ακτών – μαρίνων και παραλιών σε όλη τη χώρα οι οποίες πληρούν σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την οργάνωση, την καθαριότητα και την ποιότητα των νερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το καλοκαίρι του 2020 είχαμε συνολικά 12 βραβευμένες παραλίες, οι οποίες μετά από την κατάθεση σχετικών αιτημάτων από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, αυξήθηκαν σε 15 το καλοκαίρι του 2021.
Το καλοκαίρι του 2022 είχαμε συνολικά 17 βραβευμένες ακτές ενώ φέτος σύμφωνα με την ανακοίνωση που υλοποιεί το πρόγραμμα, στις παραλίες του νησιού μας θα κυματίζουν 23 γαλάζιες σημαίες. Οι νέες παραλίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα αφορούν δημοφιλείς ακτές του Δήμου Μυτιλήνης οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτές είναι: η παραλία της Ευρειακής, η 1η και 2η καντίνα στην Κράτηγο, η Σκάλα Μιστεγνών, τα Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών και η παραλία Ταρσανάς.
Αναλυτικά όλες οι παραλίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα
Στο Δήμο Μυτιλήνης θα κυματίζουν 12 γαλάζιες σημαίες: Αγ. Ισίδωρος, Άγιος Ερμογένης, Βοτσαλάκια - Σκάλα Νέων Κυδωνιών, Ευρειακή Γέρας, Κανόνι Θέρμης, Κράτηγος - 1η Καντίνα, Κράτηγος - 2η Καντίνα, Σκάλα Μυστεγνών, Ταρσανάς, Τάρτι, Τσαμάκια, Χαραμίδα
Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου θα κυματίζουν συνολικά 11 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες Ανάξου, Βατερών, Εφταλούς – Άγιοι Ανάργυροι, Κάγια, Μολύβου, Νυφίδας, Πέτρας και Σκάλας Ερεσού, Σκάλας Καλλονής, Σκάλας Πολυχνίτου και στο Μεντούσι-Παρακοίλων.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 47 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 47 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.