Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στον Κόλπο Καλλονής
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων οργανώνουν περιήγηση σε αρχαιολογικά και γεωλογικά μνημεία του νησιού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2023

Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου,στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, οργανώνουν περιήγηση σε αρχαιολογικά και γεωλογικά μνημεία του νησιού.
Για φέτος επιλέχτηκε η περιοχή της κεντρικής Λέσβου, και συγκεκριμένα θέσεις πέριξ του μυχού του κόλπου της Καλλονής. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από την πόλη της Μυτιλήνης, με πρώτη στάση το οχυρό και το εκκλησάκι της Αγιάς-Φωτιάς. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά αρχαία οχυρά της κεντρικής Λέσβου με απόλυτη εποπτεία στον κόλπο της Καλλονής έως και το στόμιό του στα νότια.Για την επίσκεψή στο οχυρό θα χρειαστεί να περπατήσει κανείς γύρω στα 400 μέτρα.
Θα συνεχιστεί η περιήγηση στους υγροβιότοπους και τις αλυκές του κόλπου της Καλλονής, όπου θα υπάρξει η δυνατότητα ενημέρωσης για το οικολογικό σύστημα της περιοχής και τα σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών που απαντώνται εδώ.
Οι περιπατητές θα ανέβουν ακόμη στον μεσόγειο λόφο της αρχαίας Αρίσβης, όπου σώζονται επιφανειακά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, το τείχος του 8ου αιώνα π.Χ., αλλά και το βυζαντινό καστράκι.
Θα συνεχιστεί η περιήγηση στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας και στην συνέχεια στη Μονή Λειμώνος. Η διαδρομή τερματίζει στη Σκάλα Καλλονής, όπου θα γίνει επίσκεψη το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καλλονής.
Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με τουριστικό λεωφορείο, με καταβολή του αντιτίμου από τους συμμετέχοντες. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, να δηλώσουν συμμετοχή έως την Δευτέρα, 22 Μαΐου, ώστε να προχωρήσουμε στον απαραίτητο προγραμματισμό των λεωφορείαων
Ημερομηνία εκδήλωσης: 28-5-2023
Ώρα εκδήλωσης: 8.30 π.μ.
Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μικρασιάτισσας Μάνας
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα:22510-42589, 22510-40716, 22510-40135 (κ. Ευαγγελία Βλαχονικολού, Ευφροσύνη Παχού)