× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγρήγορση για μειωμένες μεταναστευτικές ροές υποσχέθηκε ο Μηταράκης

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέσεις για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα μικρά και πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου από το 2025 έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2023

Εγρήγορση για μειωμένες μεταναστευτικές ροές υποσχέθηκε ο Μηταράκης

Την πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στο προσφυγικό υπερασπίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στην ομιλία του στο Επιμελητήριο Λέσβου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, σήμερα 12 Μαϊού. Υποστήριξε πως η διατήρηση των χαμηλών προσφυγικών ροών απαιτεί διαρκή εγρήγορση και μια ιδεολογική μάχη. Επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει να αποχαρακτηρίσει την Τουρκία από ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες, κάτι που κατά τον κ. Μηταράκη σημαίνει πως «προσκαλέσει 4 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να ξαναπεράσουν στη χώρα μας. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο υπουργός είπε πως «εφαρμόστηκε μία ολοκληρωμένη αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική με επτά πυλώνες δράσης. Η φύλαξη των συνόρων ήταν προαπαιτούμενο αλλά από κει και πέρα ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, η έμφαση στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο περιορισμός των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία ήταν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών στην κατασκευή νέων ΚΥΤ και τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βίωσαν Λέσβος και Χίος το Φλεβάρη του 2020 ο κ. Μηταράκης είχε να πει: «Ξέρω ότι υπήρξαν αντιδράσεις. Είχαμε έντονους διαλόγους στα νησιά του Αιγαίου. Όμως τελικά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απέδωσε. Μειώσαμε τις ροές κατά 90%, περιορίσαμε δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Λατρέψαμε το Βαθύ στους κατοίκους της Σάμου. Τη Μόρια και το Καρά Τεπέ στους κατοίκους της Λέσβου. Πλέον οι διαμένοντες στα νησιά από 45.000 συνολικά είναι κάτω από 4.000».

 

Στην αναφορά που έκανε στο νησιωτικό ΦΠΑ ο κ. Μηταράκης είπε: «Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι από συνδέσαμε το νησιωτικό ΦΠΑ από το επίπεδο των ροών, κάτι που μας κληρονόμησε το μνημόνιο Τσίπρα και θα χάναμε το ΦΠΑ στα νησιά μας την 01/01/2022. Τελικά, αποσυνδέθηκε και, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μία πρόταση, από την 01/01/2025 καθώς ο νέος κανονισμός ΦΠΑ που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας δίνει κάποια ευκαιρία να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα κατ’ ελάχιστον στα μικρά μας νησιά, στα πολύ μικρά νησιά να εξετάσουμε την επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν μια κατάκτηση που είχε επιτευχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως ένα ελάχιστο μέτρο αντιμετώπισης του υψηλού κόστους ζωής που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές που έκανε ο κ. Μηταράκης για νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τα νησιά που μαζί με δημόσια έργα και αναπτυξιακά κίνητρα θα ανοίξουν το δρόμο σε ιδιωτικές επενδύσεις.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»