× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Είσαι άστεγος; Εις θάνατον!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2019

Είσαι άστεγος; Εις θάνατον!

«Φυσικά φοβόμαστε το χειμώνα και το κρύο. Όλοι φοβούνται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λόγια αυτά είναι του Γκιούλα ενός πρώην μάγειρα, που έχασε τη δουλειά και το σπίτι του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Ένα στρώμα ήταν όλα τα υπάρχοντά του και μια θέση όπου περνούσε τα βραδιά του τον περασμένο χειμώνα. Όταν όμως ψηφίστηκε ο νόμος για τους αστέγους οι αρχές του τα πήραν όλα. Με λίγα ρούχα στην πλάτη και μικροαντικείμενα ο μόνος χώρος όπου μπορεί να ξεκουραστεί είναι ένα πεζούλι. Και δεν είναι ο μόνος. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα τον χειμώνα, τουλάχιστον 8 άτομα έχουν πεθάνει από το κρύο στους δρόμους της Βουδαπέστης.Euronews, βράδυ Δευτέρας 9 Δεκέμβρη. 

Αν ήταν γραπτό κείμενο θα το διάβαζα δυο, τρεις φορές για να βεβαιωθώ.
Επειδή όμως ήταν προφορικός λόγος στήθηκα μπροστά στην τηλεόραση για να το ξανακούσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και το ξανάκουσα. Και μετά πήγα στον Η/Υ, έψαξα τα κείμενα του euronews και το διάβασα μια και δυο και τρεις φορές.

Ήταν από τις φορές που δεν πιστεύεις ούτε στα μάτια σου ούτε στ’ αυτιά σου.
Οι αρχές πήραν το στρώμα του άστεγου μέσα στο καταχείμωνο και μάλιστα διά νόμου! Και ξαναδιαβάζω: «Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα τον χειμώνα, τουλάχιστον 8 άτομα έχουν πεθάνει από το κρύο στους δρόμους της Βουδαπέστης».

Στην Ουγγαρία, λοιπόν, η συντεταγμένη πολιτεία, αυτή που ρόλος της είναι η προστασία των πολιτών της, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, απεφάσισε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, δηλαδή δια του συντάγματός της, ότι όποιος είναι άστεγος και προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί καταδικάζεται σε θάνατο από το κρύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι αρχές ήταν σε θέση να αφαιρέσουν τα στρώματα, αλλά όχι τους ανθρώπους. Πολλοί άστεγοι κρύβονται σε δάση και σε σπηλιές γύρω από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ευάλωτος και ποιος χρειάζεται βοήθεια», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews στη Βουδαπέστη.

Αν η όλη υπόθεση δεν ήταν τόσο τραγικά τραγική θα μπορούσε θαυμάσια να ήταν παράσταση του θέατρου του παραλόγου.

Δυστυχώς όμως, όσο κι αν είναι απίστευτο είναι πραγματικό γεγονός σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ναι, ναι της Ε.Ε, του κοινού σπιτιού των λαών, των κοινωνικών αξιών και δικαιωμάτων κλπ κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε από πότε άρχισε να δημιουργείται το πρόβλημα των αστέγων στην Ουγγαρία, τι ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες στην γιγάντωσή του, οι αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων κλπ.

Και σαν κακόπιστος που είμαι δε μπορώ να μη κάνω κάποιους συνειρμούς με τα λεγόμενα της Άνγκελα Μέρκελ ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας είναι το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης.

Ήδη, η κυβέρνησή μας άρχισε να παίρνει τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος…Σας υπόσχομαι να ψάξω περεταίρω το θέμα και να επανέλθω.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας